Anak kecil kita sememangnya perlukan perhatian daripada kita sebagai ibu dan bapanya. Tidak lama, hanya ketika usianya dari lahir hinggalah dia semakin sudah pandai mengenal dunia. Bila semakin membesar, anak mula malu dan tidak selesa untuk berada dekat dengan kita.

Maka hargailah masa berharga bersama mereka. Peruntukkan waktu dan hak mereka sebaiknya. Inilah yang cuba dikongsikan oleh Dr Ahmad Luqman Bukhari. Hargailah mereka, berikan tumpuan penuh pada waktu-waktu emas mereka.


Cuba semak balik. Ada tak kita buat perkara ni semua setiap hari.

– Pandang muka anak masa dia bercerita
– Palingkan muka kat anak walaupun sebentar waktu mereka bertanya sesuatu
– Tak miss berikan pelukan yang paling erat
– Selalu usap ubun-ubun, belakang badan, tak pun lengan si kecil kita
– Spend masa berkualiti bersama anak
– Kawal emosi baik-baik dan tak lepaskan kemarahan pada anak sesuka hati
– Bergurau senda dengan anak

Bukan apa.
Takut-takut tak sedar yang kita ni asyik hanyut dalam dunia sendiri. Sibuk dengan pekerjaan, masa selalu habis dengan kawan-kawan. Akhirnya Emotional Connection kita dengan anak jadi makin loose.

IKLAN

Sampai satu ketika nanti, mungkin kita akan menyesal sebab waktu tu

– anak dah makin besar dan tak suka bila kita nak peluk

– dia mengelak bila kita nak cium

– anak tak selesa bila duduk dekat dengan kita

– paling menyedihkan bila dia dah mula biadap dan sanggup naik suara dengan mak ayah sendiri

IKLAN

Sebab tu lah kena manfaatkan betul-betul tempoh masa anak sedang membesar ni untuk kita bina hubungan hati dan emosi.

Bagaimana cara kita layan anak hari ni, begitulah juga cara dia akan layan kita esok hari. Dan mudah-mudahan layanannya akan membahagiakan hati kita.

IKLAN

Trust me, you get what you give.

Dr Ahmad Luqman Bukhari.

Artikel berkaitan: Rasa Dah Cukup Bonding Dengan Anak. Rupanya Tak Bukan Material Anak Perlu Tapi Kasih Sayang

Belikan Mainan Saja Tak Cukup, Bonding Emosi Lagi Penting, Anak Ingat Sampai Besar

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)