Buat aktiviti dengan anak, tak perlu permainan mahal pun. Apa yang penting, perkembangan otak anak sentiasa aktif. Sesekali ibu ayah boleh bawa anak dekatkan diri dengan alam. Antaranya adalah bawa ke pantai. Kenapa?

Menerusi perkongsian Puan Shazwana Hanafi, bawa anak ke pantai banyak sangat kebaikannya.

Tak perlu nak cerita panjang lebar apa kebaikan bawa anak ke pantai kan. Semua orang dah tau kebaikannya.

Tapi adakah kita benarkan anak-anak sentuh dan main pasir bila bawa anak ke pantai? Adakah kita benarkan anak-anak sentuh air laut?

IKLAN

Pantai adalah tempat terbaik untuk sensori anak-anak. Tangan menyentuh lembutnya pasir
Mata melihat indahnya laut
Lidah merasa masinnya air laut
Hidung menghidu segarnya udara
Telinga mendengar deruaan ombak
Dan Hati mensyukuri nikmat kecantikan alam.

Bagi anak kebebasan untuk explore pantai, tapi dalam pengawasan. Risiko tetap ada. Dan pantai juga tempat terbaik untuk kita tambah vocab anak.
– pasir
– pantai
– air
– ombak
– kapal
– layang-layang
– awan
– langit

IKLAN

Pilih 5, dan ikut formula yang sama. Tunjuk-sebut-ulang. Jangan lupa ajar anak sebut Alhamdulillah, subhanallah.

Kredit: Shazwana Hanafi

IKLAN

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)