Seronok melihat cucu Datuk Siti Nurhaliza, Arif Jiwa Asyraf yang sentiasa nampak ceria dan bijak aksinya. Melihat kepada limpahan kasih sayang yang tak berbelah bahagi diterima dari semua ahli keluarga tak hairanlah si comel ini membesar sihat dan bijak.

Rupanya mengikut kajian kasih sayang seorang ibu mampu beri kesan positif terhadap perkembangan otak anak.

Dipanggil dengan gelaran manja, pipiPao oleh ibunya, Tya Arifin pelakon Indonesia yang mendirikan rumah tangga dengan Asyraf Khalid, Arif selalu menarik perhatian ramai pengikutnya yang tak jemu melihat aksi si comel ini.

Patutlah Cucu Datuk Siti, Arif Jiwa Ceria Dan Bijak. Rahsianya Dapat Limpahan Kasih Sayang Tak Berbelah Bahagi

Arif sangat bertuah kerana sejak lahir lagi sentiasa dikelilingi dan disayangi oleh ahli keluarga apatah lagi ibu yang melahirkannya.

Pentingnya belaian kasih sayang dari seorang ibu terhadap anak dari awal usia sehingga ia dikatakan mampu memberi kesan positif pada perkembangan bahagian otak si kecil.

Lihat sahaja kesan positif perkembangan Arif yang sentiasa ceria dan bahagia selalu. Setiap hari macam-macam benda baru yang Arif belajar.

IKLAN

Dengan limpahan kasih sayang yang secukupnya diterima dari ibu ayah dan ahli keluarganya menjadikan si comel ini membesar sebagai bayi yang sihat dan cerdik.

Patutlah Cucu Datuk Siti, Arif Jiwa Ceria Dan Bijak. Rahsianya Dapat Limpahan Kasih Sayang Tak Berbelah Bahagi

Rapat Dengan Ibu

Walaupun sibuk dengan pelbagai urusan tetapi ibu muda ini sentiasa mencari masa untuk bersama anak tersayang dan memastikan Arif sentiasa ceria dan gembira!

Bonding antara ibu dan anak ini ternyata amat rapat sekali. Lihat sahaja cara Tya menidurkan anaknya. Nampak sangat Arif mesti nak ibu yang menidurkannya setiap masa. Sweet sangat!

IKLAN

Satu kajian yang dilakukan mendapati, pendidikan awal yang diterima oleh anak sejak awal usianya boleh membantu si kecil untuk membangunkan bahagian otak (hippocampus). Ia adalah bahagian otak yang penting untuk proses pembelajaran, daya ingatan dan tindak balas tekanan

Banyak kajian juga mendapati kanak-kanak yang membesar dalam persekitaran yang penuh kasih sayang biasanya akan mempunyai prestasi yang baik ketika bersekolah dan mempunyai emosi yang baik.

Pendidikan awal yang diberikan oleh ibu bapa atau penjaga kanak-kanak bukan hanya baik untuk perkembangan anak, tetapi sebenarnya perubahan otak secara fizikal.

Patutlah Cucu Datuk Siti, Arif Jiwa Ceria Dan Bijak. Rahsianya Dapat Limpahan Kasih Sayang Tak Berbelah Bahagi

IKLAN

Kajian ini telah diterbitkan secara online dalam jurnal Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sumber: IG arifjiwaashraf & tyaarifinnw

 

 

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI