Raya akan menjelang tiba tak lama lagi pasti ramai ibu-ibu sedang berjuang menyiapkan kuih raya di rumah. Alang-alang mama sedang membakar kuih apa kata mama buatkan si kecil biskut rayanya sendiri. Yang penting tiada gula dan bahan pewarna seperti biskut raya orang dewasa.
Biskut raya ini juga boleh dijadikan kudapan si manja pada waktu petang. Bagi yang ingin pulang ke kampung, buat biskut raya ini sebagai stok untuk kudapan si manja agar si manja tak lapar mahupun bosan ketika berhari raya. Ikuti resipi perkongsian daripada Puan Nurul Liyana.
BISKUT ALIEN (12m+)
Harum semerbak satu umah bau wangi susu. Alfateh pun tak dan-dan duk tunjuk nak-nak tahu lah rupa alien tu menarik minat dia sekali bagi bila dah siap bakar dia duk gelak mengekek pulak
1. Masukkan bahan2 * dah freshmilk sedikit demi sedikit sehingga satu adunan
2. Bentukkan dan letakkan coklat chip
3. Bakar 170c selama 20 atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
BISKUT FLORENTINE (12m+)
Since alfateh suka kunyah-kunyah so ibu buatkan lah tapi takleh lah selalu sebab kekacang tu mahal
BISKUT FLORENTINE (12m+)
– tepung jagung
– Puri kurma
– almond
– kuaci putih
– kuaci hijau
– bijan putih
– bijan hitam
– kertas cupcake yang licin (ada lapisan plastik di dalam)
1. Bakar kekacang 5-7min sehingga sedikit kekuningan suhu 160c
2. Tunggu sehingga kacang sejuk
3. Masukkan bijan, puri kurma gaul kacang bersama kesemua tepung
4. Masukkan sesudu besar dalam bekas cup. Pastikan xterlalu nipis ataupun tebal
5. Bakar 15min suhu 160c. Semua oven xsama so kena rajin2 tengok untuk yang pertama, dah kekuningan boleh keluarkan dari oven
6. Biar sejuk dahulu & tekan bawah cup untuk tanggalkan. Cup boleh digunakan semula untuk round seterusnya.
Versi dewasa cara yang sama just tukar pada tepung florentine. Semudah abc!
1. Masukkan bahan * . Masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga boleh dikepal/ dibentuk
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Sapu kuning telur dan tabur kacang di atas adunan yang telah dibentuk
4. Bakar menggunakan api atas bawah bersuhu 170c selama 15min/ mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan puri kurma & kacau sebati
2. Didalam bekas lain, pukul telur sehingga kembang
3. Masukkan bahan * sedikit demi sedikit sehingga sebati
4. Masukkan pula almond & gaul rata
5. Adunan lembik ya so hanya bentukkan menggunakan tangan
6. Bakar biskut tersebut
BISKUT SUSU (7m+)
5
Semudah abc, hanya menggunakan 2 bahan mummy mudah kan? Berlemak manis susu. Rangup diluar dan cair didalam nyumss-nyumss
1. Masukkan bahan2 * kemudian masukkan pula freshmilk dan gaul sehingga menjadi satu adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat ditangan
2. Bakar pada suhu 180c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
1. Pukul butter sehingga kembang
2. Masukkan bahan2 lain kecuali tepung gandum dan gaul sehingga sebati
3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Adunan tidak terlalu cair & sedikit pekat ya
4. Cedok menggunakan sudu dan bakar 170c selama 15min atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing-masing.
1. Gaul kesemua bahan kecuali ub
2. Gunakan kaedah double boil gaul2 tanpa henti sehingga terhasil coklat yang pekat, gaul laju2 kemudian masuk butter
3. Sekiranya terlalu pekat boleh tambah susu sehingga mummy-mummy berpuas hati dengan kepekatan coklat tersebut
4. Masukkan dalam piping bag & bentukkan mengikut citarasa
5. Sejukkan di freezer kemudian boleh diguna pakai untuk menu anak-anak mummy
1. Kupas kulit epal, kemudian blend sekali dengan 5biji kurma yang telah dibuang kulit & biji. Masukkan pula cheese & sedikit susu ya jika blender tidak bergerak
2. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing-masing
1. Pukul butter sehingga kembang. Masukkan pula puri buah tadi & pukul sekali lagi sehingga sebati
3. Masukkan tepung2 & uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika melekat boleh tambah sedikit tepung gandum ya
4. Bakar selama 30min bersuhu 180c/mengikut kesesuaian oven masing2
* cup pakai standard measuring cup ya
KEREPEK UBI MANIS
9
KEREPEK UBI MANIS
– ubi keledek
– air
– kapur
– minyak
1. Kupas kulit ubi & rendam dalam air nak bagi hilang hitam2 ubi
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa & masukkan sedikit kapur untuk bagi kerepek rangup & kurang makan minyak
2. Sagat ubi menggunakan penyagat & masukkan didalam bekas air tadi
3. Panaskan minyak dengan api sederhana
4. Pastikan ubi sentiasa dikacau supaya tidak melekat antara satu sama lain
5. Apabila ubi kelihatan bertukar warna terus perlahankan api untuk mengelakkan ianya hangit
6. Angkat & toskan atas tisu serap minyak
1. Uli sebati kesemua bahan dengan air sehingga adunan tidak melekat ditangan. Boleh tambah tepung jagung if adunan masih melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 30min bersuhu 180c atau sehingga masak atau mengikut kesesuaian oven masing2
* gelek nipis2 untuk hasil texture yang sedap rangup
1. Pukul butter dan susu. Kemudian masukkan bahan2 lain dan uli sehingga tidak melekat ditangan
2. Bentukkan mengikut citarasa
3. Bakar selama 15min bersuhu 180c/sehingga masak
* resepi campak2 takde sukatan yang tepat
Sumber: Nurul Liyana
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Banyak khasiat ubi keledek terutama untuk bayi. Ibu-ibu yang baru hendak memperkenalkan bayi makanan pejal, jangan lupa masukkan ubi keledek dalam menu makanan. Khasiatnya sangat bagus untuk perkembangan organ si manja.
Ubi keledek dikategorikan sebagai sumber makanan yang mempunyai sebatian berfungsi untuk kesihatan seperti B-Karotena dan antosianin. Penambahan ubi keledek sebagai sebahagian dari ramuan makanan merupakan satu nilai tambah pada produk berkenaan.
Berikut dikongsikan kebaikan ubi keledek kepada kanak-kanak:
1. Ubi keledek bebas gluten (bagus untuk anak-anak yang ada masalah ekzema, asma, leaky gut dan alahan terhadap makanan berasaskan gandum).
2. Kaya dengan karbohidrattapi rendah lemak dan bebas kolesterol, jadi tak perlu risau kalau anak makan banyak sebab tak menggemukkan.
3. Tinggi vitamin A (beta kerotin) yang baik untuk kesihatan mata bayi.
4. Ia juga sumber multivitaminseperti C,E,K, vitamin B1 hingga B6 dan B9 yang diperlukan untuk perkembangan organ badan bayi.
5. Mengandungi potasiium yang tinggi, kalsium dan serat yang tinggi yang baik untuk proses penghadaman. Jadi bayi tak akan mudah sembelit bila makan keledek.
6. Rasa lemak manisnya mesti akan digemari oleh bayi jika anda perkenalkan ia sebagai puri pertamanya.
7. Mudah dan cepat dimasak sama ada direbus atau gril. Selain itu ia juga murah dan mudah diperolehi.
Jadi, ibu-ibu semua silalah masak ubi keledek untuk si manja. Kalau tak ada idea, ini LIMA resipi berasaskan ubi keledek yang anda boleh cuba.
PURI KELEDEK DAN KACANG PUTIH
Bahan-bahan:
Sebiji keledek bersaiz sederhana
Secawan kacang putih mata hitam
Sedikit kulit kayu manis
Cara penyediaan:
1.Keledek pula dikupas, dipotong dadu dan kukus sehingga masak.
2.Kacang pula direbus dengan kulit kayu manis sehingga empuk.
3.Kisarkan semua bahan dan puri siap untuk dihidangkan atau dibekukan.
PURI KELEDEK DAN AYAM
Bahan-bahan:
Sebiji keledek bersaiz sederhana
Secawan isi ayam tanpa tulang
½ ulas bawang putih
Sedikit halia (opsyen)
Cara penyediaan:
1.Ayam dibersihkan dan dipotong dadu.
2.Manakala keledek pula dikupas dan dipotong dadu.
3.Kukuskan semua bahan sehingga masak.
4.Kisarkan semua bahan dan puri siap untuk dihidangkan atau dibekukan.
PURI KELEDEK, SALMON DAN PIS
Bahan-bahan:
Sebiji keledek bersaiz sederhana
Secawan kacang pis
½ keping salmon tanpa tulang
Cara penyediaan:
1. Keledek dikupas dan didadu.
2. Stimkan keledek dan kacang pis sehingga empuk.
3. Kisarkan dua bahan ini.
4. Sementara itu kukus salmon berasingan.
5. Hancurkan isi salmon dengan garpu dan kemudian gaulkan bersama dengan puri.
6. Siap untuk dihidangkan atau dibekukan.
PURI KELEDEK, EPAL DAN KACANG DAL
Bahan-bahan:
½ biji keledek
Sebiji epal
1/3 cawan kacang dal
Cara penyediaan:
1.Stimkan keledek dan epal.
2.Kacang dal pula direbus hingga empuk.
3.Kisarkan semua bahan dan puri siap untuk dihidangkan atau dibekukan.
PURI KELEDEK DAN EPAL
Bahan-bahan:
Sebiji keledek bersaiz sederhana
Sebiji epal
Cara penyediaan:
1. Keledek dan epal dikupas dan di dadu.
2. Stimkan sehingga empuk.
3. Puri siap untuk dihidangkan atau dibekukan.
Moga idea-idea ini dapat membantu mama menyediakan makanan yang berkhasiat untuk anak-anak. Variasikan jenis makanan supaya anak-anak tidak mudah jemu.
Menyedari tentang kebaikan susu ibu, semakin ramai ibu-ibu pada masa kini memilih untuk memberikan penyusuan semula jadi kepada anak.
Susu ibu mengandungi semua nutrien yang diperlukan bayi untuk membesar dengan sihat dan kuat, seperti lemak, gula, protein, dan air. Ia juga membantu meningkatkan sistem imunisasi bayi termasuk mengurangkan risiko asma, diabetes jenis 2, leukemia kanak-kanak, obesiti dan sebagainya.
Jika anda sedang memikirkan cara yang kreatif untuk memberikan susu ibu kepada anak anda terutama untuk yang berusia 6 bulan ke atas dan sudah mula mengambil makanan pejal, berikut beberapa resepi yang boleh digunakan.
Ais krim susu pisang
Bayi yang sedang dalam proses tumbuh gigi memerlukan sesuatu yang sejuk untuk melegakan gusi mereka. Amat mudah untuk menyediakannya, sediakan pisang yang dibekukan bersama susu ibu dan kisarkan mengikut kesesuaian, boleh dicampurkan kayu manis sebagai tambahan (pastikan anak anda tidak alahan kepadanya). Sedia untuk di makan terus atau boleh disimpan dalam peti sejuk.
Ais krim susu
Ia sesuai untuk menyejukkan dan menenangkan bayi yang sedang tumbuh gigi. Prosesnya mudah, cuma bekukan susu ke dalam bekas ais, dan masukkan ke dalam mesh feeder baby.
Nasi atau bijirin
Jika anda ingin memberikan bayi anak makan pejal seperti nasi atau bijirin seperti oat, anda boleh campurkannya dengan susu. Ia pastinya akan membuatkan bayi anda lebih kenyang dan sihat.
Puri avokado
Resepi makanan pejal yang mudah dan cepat untuk disediakan. Hanya perlu campurkan avokado yang dilenyekkan bersama susu dan ia telah tersedia untuk diberikan kepada anak anda. Anda juga boleh campurkan sedikit air jika campuran agak pekat.
Ais krim susu buah-buahan
Pelbagai cara boleh dilakukan untuk menyediakan ais krim susu. Anda boleh campurkan susu dengan jus, buahan atau sayuran. Jika menggunakan jus, anda boleh gaul rata susu dan jus sebelum dimasukkan ke dalam bekas ais krim (popsicle). Untuk buahan atau sayuran pula, kisarkannya bersama susu sebelum dibekukan.
Lempeng susu ibu
Sesuai untuk anak yang tidak lagi minum susu botol, tetapi stok susu simpanan masih banyak. Ia boleh dimasak sebagai sarapan pagi. Walaupun ketika memasaknya, ia akan mengurangkan beberapa nutrisi, namun, ia masih cara yang baik untuk memberikan khasiat susu kepada anak. Anda boleh mencampurkan beberapa bahan lain seperti pisang, kismis, kayu manis dan ekstrak vanila jika perlu.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!
Apa juadah raya anda kali ni? Apa kata kita hidangkan mi kari kuah pekat pula untuk anak-anak tetamu yang bertandang. Nak buat kuah mi kari paling simple?
Jom cuba resipi superdaddy, Khairul Abdullah yang super umph ni.
Gais, kalau bini kau minta nak makan mee kari dan dia suruh kau yang buat, maka janganlah kau gundah yer. Dengan lidah yang lancar lagi fasih kau jawab “Bagi abang sejam yer yang!”
Terus kau start motor ke kedai dan beli bahan ni:
Bahan-bahan:
1 paket mee kuning – boleh ganti dengan spaghetti.
400 gm kerang yang dah siap kupas
1 ketul isi ayam.
8 ekor udang saiz sederhana
1 ikat kacang panjang
1 genggam taugeh
1 ikat sawi
1 pek fishball
1 pek fishcake
1 pek tofu goreng
1 ketul kiub pati ayam
2 ranting daun kari
1 pek kecil serbuk kari daging Cap O
1 pek kecil serbuk kari ikan Cap O
1 kotak santan
1 sudu kecil pes asam jawa
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
1 kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1. Kisar bawang putih, bawang merah dan halia. Pastu panaskan minyak dalam 5 sudu macam tu dalam periuk besar sikit dan tumis bahan kisar dan ulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari sampai naik bau.
2. Campurkan rempah kari ikan dan daging dalam bekas tambah air dan jadikan pes pastu masukkan dalam periuk tumis tadi. Tumis sampai bau sedap dan pecah minyak.
3. Kemudian masukkan sedikit air, kacau sebati dan masukkan asam jawa. Kacau sebati biar didih.
4. Dah didih masukkan fishball, fishcake, tofu goreng, udang, ayam dan kerang dan kau kacau sebati.
5. Pastu masukkan santan dan biar didih. Dah didih masukkan kiub pati ayam dan 1 sudu kecil garam. Kacau dan tambah air ikut banyak mana kuah nak. Pastu rasalah dan ejaslah masin masam dia tu. Siap.
Celurlah mee, sawi dan taugeh dan masukkan dalam mangkuk.
Pastu ceduklah kuah yang kau buat dengan penuh perasaan tadi tu. Hiaslah dengan potongan limau, telur rebus, cili merah potong atau paling best kalau ada sambal tumis.
Kelahiran Chrystan menjadi momen penuh emosi bagi Chryseis Tan dalam kehamilan terakhirnya. Kisah C-section ketiga ini sarat syukur, ketakutan dan kasih sayang seorang ibu.