Seorang wanita sanggup mengorbankan apa sahaja demi cintanya. Demi suami tersayang, biar sakit bagaimana tetap sanggup melahirkan zuriat buatnya. Untuk anak-anak, biar lautan api sanggup direnangi. Begitulah hebatnya keazaman seorang wanita demi insan yang disayangi.

Setiap ibu mempunyai pengalaman yang berbeza-beza ketika bersalin. Ada yang mengambil masa, ada yang mudah. Walau bagaimana sekalipun cara melahirkan, satu persamaan sudah pasti. Ia tetap menyakitkan. Seperti yang dikongsikan oleh selebriti Yatt Hamzah, kelahiran anaknya yang keempat sangat mencabar.

PART 3
Sambungan #kisahlabourroombondaYatt

Bonda baru teringat ada bw bekal buah delima & kurma dr rumah sbg energy booster. Kena makan cepat sbb risau jap lg contraction mkn kuat, mmg x lalu x selera nk makan apa pun..Kalau x mkn xde tenaga pula nk meneran. So masa tgh kunyah delima tu, nurse masuk dan bgtau nak orientation. Dia bg briefing ttg procedure dlm Labour room. Masa tu dlm pkl 9.40 pagi. Boleh tgk jam kt dinding atas kepala Bonda tu dlm 2nd pic.

Nurse kata lepas ni Dr Asmah Yun akn dtg utk check bukaan kali ke‐2. Jika msh slow, water induce & lactose akan dimasukkan dlm drip. Mungkin jangkaan bersalin lps Zuhur atau lps ASAR tgk pd cepat atau lambat proses bukaan masa contraction. Dan nurse juga ingatkan utk buat solat Jamak Takdim lepas masuk waktu Zuhur nanti khuatir beranak waktu Asar x sempat nak solat. Bonda senyum happy sbb #hospitalPusrawi remind patients utk ambil berat Solat Fardhu walaupun dlm keadaan nak bersalin. Syabas @PUSRAWIOFFICIAL

Then nurse check BP & pasang ctg lg utk monitor baby’s movement. Alhamdulillah semua normal.
So sambil layan ctg & sementara tunggu contraction lg kuat dan kedatangan dr Asmah, Bonda spend time dg suami @zulfadhli_khiruddin berdua dlm labour room. Dia setia berada d sisi setiap masa sambil berzikir dan melayan contraction Bonda yg tiba2 slow dr 5-7 minit sekali, jadi selang 9-10 minit pula. Xtau knp.

IKLAN

11.30 tghari mcm tu Dr Asmah dtg dan check bukaan. Msh 4 cm hurm..Hati dah xsedap. Kena msukkan pil induce lg ke mcm sblm2 ni?? Masa tu jgk Dr Asmah kata kena masuk induce air dan nk pecahkan ketuban utk cepatkn & kuatkn contraction. Masa pecahkan ketuban, Dr ambil masa yg lama dan mcm susah. Sakitnya Allah je tahu. Rupanya kata Dr membrane ketuban Bonda tebal. Lepas pecahkan ketuban, nurse masukkan ubat berak dan terus je terasa dan msuk toilet. Selesai di toilet, nurse masukkan induce drip dan…ALLAH tolong aku!!!

BERSAMBUNG …

PART 4
Sambungan #kisahlabourroombondayatt

11.30am – xsampai 3 minit drip induce tu masuk dlm darah, terus rasa sakit. Cepat2 minta ampun pd suami tak tahu kali ke brp tah. Maka bermulalah perjuangan antara hidup & mati seorang ibu yg mana hanya dpt dirasai & difahami bila sudah menjadi seorang ibu.

12.30pm – lunch sampai tp mmg xselera langsung. Sakit mkn kerap, mkn kuat. Contraction dtg selang 5min selama seminit panjangnya. Masuk Zuhur, cpt2 brwuduk & solat jamak qasar utk elak lbh sakit. Masa Tahiyyat akhir contraction dtg sgt kuat dan lama. Masa tu mmg freeze skjp tahan sakit yg amat. Dah hilang contraction baru sambung selesaikan solat. Badan dah mkn lembik menahan sakit. Rasa lapar baru dtg, tp msh x lalu nk mkn. Just telan sdkt kurma dan air zam2 utk energize blk.

14.30 – Dr Asmah check blk bukaan. 6 cm, katanya maybe lps Asar akan progress lbh cpt. Dan dia minta nurse masukkan 1 lg tiub induce bila tiub yg Bonda sdg pakai dah hbs. Rasa mcm MASA brjln sgt SLOW. Dan risau nanti xde energy masa nk meneran, so paksa diri telan 3-4 sudu nasi dg kuah kari yg dh sejuk. Itu je yg mmpu dijamah.

Drip kedua masuk je, sakit yg mkn dasyat dtg. Rasa mcm nak pecah peranakan tu. Allah je tahu sakitnya mcmana. Air mata jatuh laju dan bibir ni x stop ulang kalimah
لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ
“‎لا إله إلا الله محمد رسو”

Mcm2 cara & posisi dbuat utk kurangkn sakit. Tp sakit mkn tak tertahan..Doc suruh baring ke kiri utk cptkn bukaan & utk baby beralih ke tengah sbb masa tu baby dduk sblh kanan perut dan msh tinggi kepalanya nk masuk dlm laluan. Doc bg gas utk divert sakit tu tp xkrgkan sakit. Just bg x focus pd sakit. Swipe left utk tgk Bonda menahan sakit. Sebak tgk muka sendiri😢

4pm – Dah 8cm. Hati lega igt boleh terus bersalin tp doc kata tunggu 10cm,kalau paksa teran 8cm nanti koyak. Tp dah xlarat nk tunggu. Wallahi bersalin kali ni PLG SAKIT. Sakit xstop, xde break. PELIK. Pttnya break selang 3‐5min tp kalini xde break. Sakit all the way.
5pm-tiba2 rasa nak .. 1st time rasa nak..
Rasa nak apa? (BERSAMBUNG)

Tahu ramai yg tunggu Part 4 ni. Sorry sgt dah janji nak share 2hari lps pun x done sbb bz dg anak2..🙏 @ Hospital Pusrawi , Jalan Tun Razak.

Selepas segala keperitan yang dilaluinya, Yatt Hamzah selamat melahirkan puteri keempatnya yang diberi nama Suci Hawa Zulaikha pada 30 Disember yang lalu.