Bukan sahaja pening kepada terpaksa bekerja dari rumah (WFH) dalam keadaan serba tak mencukupi bahkan setelah sesi persekolahan anak-anak dengan sesi pembelajaran dari rumah (PdPR) bertambah memeningkan kepada ibu.

Mana tidaknya, grup whatapps dan grup telegram yang terlalu banyak membuatkan ibu keliru. Jangan memeningkan kepala tetapi bertindaklah lebih bijak dengan mengatur grup-grup ini supaya lebih tersusun. Barulah ibu tak pening kepala.

Perkongsian langkah demi langkah membuat grup telegram dan whatapps khusus untuk pelbagai kelas anak-anak ini mama wajib praktik. Jom ikuti langkah yang dikongsikan ibu Herda Johan ini.


“AKU PENING DAH NI BANYAK SANGAT GROUP TELEGRAM KELAS ANAK NI SERABUT AKU!!!”

OK ni nak ajar cara mudah. Mak-mak dok bising dah terlalu banyak group kelas. Pening nak cek.

Dok fikir masalah jadi masalah memang laaa pening. Cuba fikir jalan nak settle masalah kan tak serabut kepala otak.

Ok ni cara senang nak tengok group anak yang menimbun. Kadang nak pin post terhad kan. Ini cara mudah.
Buat folder dalam TELEGRAM.

Cara leh tengok kat setiap pic di bawah OK.

1. Gi kat profile kita pastu klik setting.

IKLAN

2. Klik folder. 

3. Klik create new folder.

4. 1st Klik kat folder nama tu buh laa folder apa. Contoh kalau group kelas anak buh laa nama anak yang mana.

2nd klik add chats…. Next pic.

IKLAN

5. Pilih group yang berkait dengan folder kita tu. Cth ikut group kelas anak.

6. Taraaaa siap nanti senang je cek kat bahagian atas kotak mesej tu ada folder. Klik je. Tak perlu nak pin post.

Setting Di Grup Whatapps
Ni akak share camne nak senang untuk WhatsApp lak. Sebab ada parents yang selesa guna wasap. Cara leh tengok kat bawah ye.

1. Klik lama kat group mana yang kita nak pastu tunggu sampai keluar ✅ kat icon group. Pastu klik atas kat 3 titik sebelah kanan pilih add chat shortcut.

IKLAN

2. Nanti akan keluar kat home screen phone/tablet kita utk setiap group tu. Pastu korang seret je bawak masuk dalam 1 folder.

3. Klik kat folder tu nanti edit je nama.

4. Nanti jadi laa cmni kat home screen korang.

Dah jangan serabut otak. Kita sekarang ni memang tengah pening hal sekolah anak, tapi bawa bertenang buat mana termampu. Demi kebaikan anak-anak kita buat mana yang terbaik!

Good luck gais!

Artikel menarik: Tahun Depan Anak Darjah 1, Belum Lancar Baca, Buat Teknik Ni Confirm Boleh

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)