Hanya ibu bapa yang mempunyai anak ekzema faham peritnya melalui situasi ini. Lihat anak tak selesa, asyik nak menggaru dan merengek gatal siapa tak sedih.

Orang kata nak betul-betul cari penawar bukan mudah sebab sesetengah ada yang tak serasi. Begitulah yang dirasai oleh Puan Neeza Razak mengenai masalah ekzema anaknya sejak lahir sehingga kulit bernanah.

Saya mempunyai anak yang menghidap eczema. Since born. Orang cakap, penyakit ni bila besar makin hilang. Tapi tidak pada Sofea. Makin besar makin teruk eczema dia. Sekarang dah umur 5 tahun. Flares satu badan, dari muka sampai ke kaki. Tak tidur malam dok menggaru smpai subuh. Mandi menjerit-jerit pedih luka.

Kulit mati pagi-pagi bangun penuh atas cadar bertaburan. Self-confident down, gi tadika kawan-kawan cakap kulit dia buruk, budak-budak tak nak kawan. Tahap teruk smpai kulit bernanah-nanah.

Bangun Pagi Penuh Kulit Mati Atas Cadar. Muka Sampai Kaki Luka. Kini Sofea Bebas Ekzema

Semua tempat saya pegi berubat. Daripada klinik pakar kerajaan, klinik pakar swasta sampai ke Tangkak, kat mana orang cakap kat situ okey saya pergi. Ubat sapu n lotion segala jenis mak nenek saya beli. Dari semurah-murah sampai harga beratus-ratus. Usaha, mana tahu rasi dengan Sofea.

Duit jangan cakap banyak mana dah berhabis. Berubat kampong pun semua tempat tok dia bawa cuba. Sampai tahap saya rasa sampai saya seorang mak yang looser. Sebab tiap-tiap pagi dok dengar anak menangis pedih nak mandi, dan kadang-kadang saya pun menangis sekali tak sampai hati. Sofea juga tak leh tinggal sorang, nanti dia menggaru tak ingat sampai berdarah-darah seluar baju.

Saya ingat satu petang lepas ambik dia dari tadika, dia nyanyi polis sentry one two jaga polis mata pencuri jaga. Saya tanya “Yaa main polis sentry ke ngan kawan?’. ‘Tak, yaa tengok je kawan main’. “Nape yaa tak main sekali?’ Saya tanya. Dia jawab “Kawan-kawan tak bagi main, sebab yaa buruk’

Ape perasan khau? Sebak weyyy, walaupun rasa nak tanya budak tu nama apa? Rasa nk jumpa mak bapak budak tu tengokk..haha. Nasib baik la sis waras lagi. Sampai la sis join group FB Eczema, ditemukan oleh Kak Nadia Nodin. Mula-mula sis try Redoxamin, Kak Nad banyak guide. Sehingga sis buat appointment dengan Dr Dr. Suriyakhatun kat Homeopathy Integrasi DrSuriya. Cuba cara Homeopathy, nak treat secara menyeluruh. Saya amek pakej 6 bulan. Pakej tu termasuk 8x perjumpaan berkala, 2x coaching session dan siap ada support group. Harga pun munasabah. Saya pernah bayar harga yang sama untuk sekali jumpa doktor (skin specialist). Kali ni saya nekad. Saya rasa sangat bersyukur ditemukan dengan team Dr Su. Kak Nad, Dr Aimi, Cik Sha, En Fadhil and PA Dr Su yang awesome, Wardah.

Dr. Suriyakhatun – Teringat lagi masa 1st appointment jumpa doc, kulit sofea waktu ni teruk sangat bernanah. Kena ceramah dan Dr. Su kata ‘so poor management’. Sentap sis mengalir-ngalir air mata tapi cara beliau buat sis lagi nekad. Doc memang tanya history sofea sejak kecil, bersalin normal ke ceaser, ada sakit lain ke tak, perkumuhan okey ke tak kencing n berak sekali sehari ke tak dan bagi senarai makanan yang boleh, tak boleh. Everything.

Kak Nadia Nodin- Shes my coach in this 6 months programme. She has guided me a lot. How to handle the flares, how to dry brush, how to do wet dressing. Selalu tanya perkembangan sofea macam mana. Selalu.
Dr Aimi Jaafar– Ingat lagi masa Dr Aimi dressing nanah sofea. Menjerit sofea sbb pedih tapi Ayden comel je kat sbelah teman sofea tgh dressing. Beliau juga ajar mcm mana nak
handle bila time bernanah. Baju basuh jangan campur dgn yang lain. Cadar selimut baju semua rendam air panas sebelum basuh.
Cik Sha- She make me adores her so much. Dia ni sis gelar tok bomoh. Sebab dia pegang tangan je dia tahu. Sofea ni ada emosi toxin, dia ada satu peristiwa yang berlaku masa dia kecik dan memory dia stuck kat situ. Sian sofea. Pegang tangan sofea je tahu ubat sapu mana yang rasi dengan sofea. Yang ni elok, yang ni tak sesuai. Khau rase?? Haha. Tapi sebenarnya memang bidang dia. Shes a naturopath. Dia bleh buat muscle testing dan dia juga yang bagi flower remedies untuk treat emosi sofea. Bukan sofea je, dengan mak dia skali kena..hehe

Alhamdulillah, bulan lepas cukup 6 bulan dan last appointment dengan Dr Su. Kulit sofea improve sangat-sangat. Emosi dia pun okey, makan dah boleh makan macam-macam dan hari-hari pakai baju princess sebab kulit dah cantik. Rambut pun dah boleh simpan panjang. Dan yang paling penting, setelah sekian lama, sis dapat tido lena smpai subuh tidak ditemani suara anak bangun menangis menggaru dan cadar merah berdarah..hehe. Thank you so Much Dr Su and team. Treatment secara holistic. Tak lupa juga family yang banyak support. Tok yaa Halimah Rahman, Pok ijie Mohd Hafizi, Acu Asyiqin Razak Mok long Harni Abdul Razak, Pok Ngoh Muhamad Sharif Ab Razak, Pok Yie Ayie Ulala, Pok Pie GhaNi Lutfi. Eh macam ucapan raya plak..haha.

Sebab dah panjang macam karangan SPM, pesan sis kepada ibu bapa yang ada anak eczema percayalah setiap penyakit ada penawar. Dulu sis pun ingat tak akan sembuh, but Dr Su and team prove me wrong. Kena cara rawat, guide n ubat yang betul, insya ALLAH boleh. Alhamdulillah, now im a happy mom. Thanks semua.

Sumber: FB Neeza Razak

 

Tinggalkan Komen