Perkara-perkara yang mudah dan ringkas seperti selepas mandi dan selepas keluar dari tandas mungkin dirasakan kurang penting untuk diajarkan pada anak. Namun hakikatnya hal-hal sebegini perlu diajar pada anak kita.

Sebagai mak ayah kita perlu mengingatkan sentiasa tentang adab dan rasa malu serta menjaga maruah agar anak tahu akan tata tertib ini hingga dia membesar. Inilah yang cuba dikongsikan oleh Pn Wan Nur Syakira di facebooknya. Jadikan panduan untuk kita didik anak kecil kita mengenai adab.


Anak-anak harus diingatkan urusan mandi dengan tertib. Terutama setelah selesai mandi, jangan terus terjah keluar dari bilik air tanpa tuala.

Selalu ingatkan mereka akan hal ini. Seawal mereka berusia 2 tahun. Bila kita selesai mandikan mereka, terus pakaikan tuala.

Bila mereka dah lulus toilet training, dah boleh mandi sendiri, ingatkan mereka sediakan dan bawakan terus kain tuala ke bilik mandi dan sediakan juga baju setelah siap mandi.

IKLAN

Hal simple begini jika tak dibiasa dari awal, nanti bila balik kampung atau ke mana-mana, mereka akan terjah saja keluar dalam keadaan bogel.

Bila mereka dah lulus toilet training juga, ajarkan dan biasakan mereka buang seluar di dalam tandas. Bukan di luar tandas. Jika tidak, bila masuk sekolah, akan dibuangnya seluar di luar tandas.

IKLAN

Maka tersingkap alat kemaluan mereka di hadapan orang lain. Saya nak tekankan, jangan dibiar anak toilet training terlalu lambat. Umur 5,6 tahun masih bergantung kepada orang lain bila nak ke tandas.

Selain membuatkan anak kurang keyakinan untuk berdikari, amat membimbangkan jika umur 5,6 tahun masih alat kemaluannya dibasuh oleh orang lain jika di taska atau pengasuh atau di mana-mana saja.

IKLAN

Melatih anak toilet training dan juga cara beristinja’ dengan betul juga salah satu cabang pendidikan seksualiti. Dan ianya rutin dan amalan yang bermula dan dibiasakan dari rumah.

Artikel berkaitan: Nampak Anak Buat Tak Baik Pada Ibu, Suami Tegurlah, Biar Anak Beradab

Dekatkan Diri Dengan Anak Perempuan, Didik Adab & Jaga Maruah Diri, Barulah Anak Makin Bersih

Nak relaks, jom cuci mata di SINI.

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)