Permainan teng teng, baling selipar, tarik upih pinang, congkak, batu seremban dan banyak lagi seakan sudah sebati bagi kita golongan dewasa. Namun permainan ini tidak mungkin sama sekali diterima oleh anak-anak kita yang bergenerasi Z. Corak permainan mereka jauh berbeza dengan kita.

Sesekali, jika pulang ke kampung atau punya kawasan lapang yang selamat untuk anak, ajaklah anak bermain ‘permainan orang lama’ ini. Bukan hanya mengasah kemahiran fizikal anak bahkan banyak kelebihan lain permainan yang di pelopori kita pada zaman dahulu.
Ini yang cuba dikongsikan oleh Dr. Rahimah Saimin, Pensyarah Kanan, Fakulti Pengajian Bahasa Utama (FPBU), Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).


KEMBALIKAN NOSTALGIA ZAMAN SILAM PADA GENERASI Z

Acapkali persepsi masyarakat melabelkan Generasi Z sebagai generasi digital yang obses dengan dunia teknologi dan technology savvy. Merekalah juara segala gajet dan Apps. Mereka lebih selesa mempunyai sedentary lifestyle (gaya hidup tidak sihat) dan menjadi couch potato daripada bermain, berlari mahupun melompat dan berpeluh di bawah sang mentari.

Mereka sudah jarang berada di luar rumah untuk melakukan aktiviti pergerakan fizikal. Sehinggakan ada yang memudaratkan diri sendiri. Mereka seakan bakal kehilangan kemahiran interpersonal dan komunikasi sosial. Perlu diingat bahawa secara asas, menjaga kesihatan juga satu tuntutan dan amanah Allah SWT ke atas hambanya.

Ibn Abbas meriyawatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda mafhumnya: “Dua kenikmatan yang sering dilupakan oleh kebanyakan manusia adalah kesihatan dan waktu lapang.” (Riwayat al-Bukhari)

Inilah masanya untuk kita melakukan aktiviti bermanfaat di masa lapang. Beriadah boleh mencergaskan fizikal dan mencerdaskan mental dan psikologi. Bermain permainan tradisional antara yang boleh dilakukan. Sama-samalah melestarikan sekaligus mengembalikan nostalgia zaman silam dengan permainan tradisional bersama anak dan dalam masa yang sama membantu perkembangan anak.

Bermain permainan tradisional ini sebenarnya mampu meningkatkan kemahiran interaksi anak dengan sekelilingnya. Bermain permainan tradisional juga menyihatkan fizikal dan psikologi kanak-kanak. Ianya dapat menciptakan empowered kids!

Tidak salah jika menukar trend nyanyian koir, pertandingan costume atau persembahan tarian kepada permainan tradisional di sekolah apabila meraikan sambutan hari kanak-kanak atau hari guru. Guru-guru dan ibu bapa boleh ikut sama bernostalgia saat melihat berbagai permainan tradisional dimainkan oleh kanak-kanak generasi Z.

IKLAN

Ia juga dapat melestarikan dan mengangkat kembali nilai budaya. Permainan tradisional itu seperti teng-teng, tarik upih pinang, baling selipar, congkak, batu seremban dan banyak lagi.

Terdapat banyak permainan tradisi yang kita mainkan pada zaman dahulu melibatkan pergerakan anggota besar badan. Ianya termasuklah melompat, merangkak, berlari, memanjat, membaling, mengejar, menarik dan sebagainya. Tanpa disedari, sebenarnya pergerakan ini mengukuhkan lagi keseimbangan anggota badan sekaligus meningkatkan kemahiran gross motor skills.

Sesetengah permainan itu pula memerlukan pergerakan anggota kecil badan seperti pergelangan tangan dan jari jemari tangan. Melalui permainan traditional, kemahiran fine motor skills dapat ditingkatkan.

Mari kita lihat antara permainan tradisional yang meningkatkan perkembangan dan kemahiran kanak-kanak.

Bermain teng-teng
Dengan bermain teng-teng, pergerakan yang terlibat membina kekuatan badan, koordinasi mata dan tangan dan banyak lagi. Teng-teng mampu membantu kanak-kanak untuk menguruskan body rhythm yang merupakan teras untuk kemahiran lain. Mereka perlu mengawal dan menyeimbangkan badan untuk melompat (leaping) ke dalam kotak-kotak teng-teng. Teng-teng dirancang dengan bijak untuk mencabar keseimbangan dan orientasi kanak-kanak.

Percaya atau tidak, melompat dengan sebelah kaki atau one-footed leap adalah satu pergerakan paling kompleks. Pergerakan ini dinamakan homolateral. Bagi kanak-kanak, melompat memberikan isyarat adanya perkembangan koordinasi fizikal yang baik, keseimbangan, dan perkembangan kognitif. Anda lihat ketika anak anda memperbaiki koordinasi fizikalnya, dia juga sedang menghubungkan neuron dan saluran saraf penting di otak. Ini persiapan untuk left/right brain thinking tasks seperti kreativiti, penaakulan dan self-regulation.

Dengan memasukkan diri mereka ke dalam kotak-kotak teng-teng sebenarnya mereka juga mengembangkan spatial awareness yang membantu mereka memahami bagaimana mereka “sesuai” di dunia.

Mudah! lakarkan saja kotak-kotak teng-teng menggunakan kapur di porch rumah, atau di parkir kereta atau di laman sekolah. Di UK contohnya, anak-anak sekolah akan melukis kotak hopscotch di laman sekolah semasa musim panas. Mengapa tidak kita? Mesti seronok!

Konda Kondi
Permainan konda kondi memerlukan fokus yang tinggi serta koordinasi tangan dan mata yang baik untuk menyungkit kayu anak menggunakan kayu ibu. Koordinasi dan kecergasan fizikal juga penting untuk berlari mengejar kayu yang dibaling sebelum menangkap kayu tersebut.

Permainan ini semakin hilang dari masyarakat kita. Ramai yang tidak tahu bahawa banyak kemahiran yang boleh dikembangkan melalui bermain konda kondi. Ianya termasuklah kemahiran mengatur strategi dan kemahiran gross dan fine motor skills.

Permainan konda kondi yang menyeronokkan mampu menperkuat kemahiran kognitif. Ianya juga meningkatkan focus dan perhatian anak sambal membolehkan anda memahami kekuatan dan kelemahan mereka dengan lebih baik. Carilah ruang untuk sama bermain konda kondi. Pasti anak-anak terkesima dengan keunikan dan keseronokan permainan ini!

Galah Panjang

Bermain galah panjang bukan sahaja dapat melatih fokus dan meningkatkan kemahiran motor kasar anak, malah dapat memupuk semangat berpasukan (teamwork).Setiap ahli kumpulan perlu mempunyai kemahiran berlari laju serta berhenti dengan cepat ketika melepasi petak permainan yang dikawal oleh pasukan lawan.

Kesefahaman di antara ahli kumpulan penting bagi memastikan kemenangan berpihak pada kumpulan mereka. Menjadi observant (tajam daya pemerhatian) pada pergerakan pantas pihak lawan amat penting. Secara tidak langsung ianya membantu perkembangan kemahiran interpersonal dan komunikasi sosial.

Di zaman 80an dan 90an, permainan ini popular di kalangan kanak-kanak sekolah rendah. Inilah permainan yang akan dimain semasa menunggu sesi persekolahan bermula atau menunggu bas sekolah. Kembalikan nostalgia itu!

Layang-layang
Kanak-kanak mampu mempelajari ilmu hisab (numerasi) untuk mendapatkan ukuran bahan yang tepat bagi membuat layang-layang. Juga ilmu alam (sains) apabila bermain layang-layang di mana mereka perlu mengetahui pergerakan angin untuk menghulur dan menarik tali sehinggalah layang-layang tersebut tinggi di udara.

Mereka juga dapat mempelajari ilmu geografi iaitu memerhati dan memilih lokasi yang strategik dan tepat untuk bermain laying-layang. Contohnya di kawasan bukit tetapi lapang dan berangin.

Malah, mereka dapat mempelajari ilmu keselamatan diri dengan mematuhi peraturan asas seperti tidak menerbangkan layang-layang berdekatan dengan jalan raya atau di sekitar jaringan elektrik. Bermain laying-layang memerlukan kesabaran yang tinggi kerana perlu menunggu tiupan angin dan mempunyai teknik yang betul.

Artikel berkaitan: Anak Kecil Lagi Biasalah Sepah, Jangan Biasakan, Sepah Kena Ajar Kemas Lepas Main Walaupun 1 Permainan!

Nak relaks, jom cuci mata di SINI.

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)