Sedarkah ibu ayah anak-anak perlukan stimulasi sensori seperti perlukan makanan? Anda perlu faham sensori diibaratkan seperti makanan untuk otak. Tanpa stimulasi sensori anak mungkin akan kelaparan mencari input itu.

Pijak Pasir, Pegang Benda Lembik Geli, Tandanya Anak Kurang Rangsangan. Kena Bertindak Cepat!

Bagi sesetengah anak khususnya anak-anak berkeperluan khas mereka mungkin alami KECELARUAN SENSORI di mana stimulasi input ini tidak diintegrasikan dengan baik maka otak akan memproses input ini sebagai

OVERRESPONSIVITY
Stimulasi itu terlalu banyak sehingga boleh jadi menyakitkan atau geli untuk anak anak. Anak akan Elak dari melakukan Aktiviti.

atau

UNDERRESPONSIVITY
Stimulasi itu tidak cukup untuk diproses dengan jayanya di otak. Anak tidak merasa stimulasi tersebut. Maka kelihatan seperti Tidak Kisah pun.

Pijak Pasir, Pegang Benda Lembik Geli, Tandanya Anak Kurang Rangsangan. Kena Bertindak Cepat!

Ha itu mungkin situasinya dan bukannya sebagai Optimal Sensori Input supaya anak boleh kekal fokus dan melakukan Tindakan yang sepatutnya contohnya bila kita main pasir tidaklah anak menjerit jerit atau bila kita ajak anak bermain tidaklah dia bermain dengan ganas dengan kawan lain.

Ha jelas tak Ibu Ayah?

IKLAN

Macammana hendak tahu anak saya ini kategori mana? Sebab itu perlukan Konsultasi dari Terapis. Analisa dan Penilaian yang dibuat membantu mengenapasti isu kelewatan perkembangan Anak.

Selain teruskan Terapi Ibu Ayah perlu ada Ilmu supaya dapat melakukan aktiviti stimulasi berterusan di rumah.

ARTIKEL MENARIK [Meniarap Bantu Anak Kuatkan Otot Badan. Rajinlah Buat Tummt Time!]

Di kelas Mahir Didik Anak-Anak Bersama Nuhavengers kami menerangkan 7 Topik Perkembangan anak yang WAJIB Ibu Ayah fahamkan. Salah satu Topik kita bincangkan adalah Sensori. Sangat penting untuk Ibu Ayah fahamkan supaya lebih jelas matlamat Ibu Ayah.

Antara Aktiviti yang Ibu Ayah boleh lakukan untuk bantu anak anak ini adalah

IKLAN

Aktiviti Messy

Gunakan kepelbagaian Medium seperti Air, Cat Warna, Pasir, Jeli, Tepung untuk diperkenalkan secara berperingkat kepada Anak.

Jangan Paksa tapi Tunjuk

Pijak Pasir, Pegang Benda Lembik Geli, Tandanya Anak Kurang Rangsangan. Kena Bertindak Cepat!

Fidgeting Toys

IKLAN

Sangat disarankan kalau anak anak ini dalam kategori sensory Craving atau Seekers. Ibu Ayah sediakan bahan atau Toys yang anak anak boleh main dalam sela waktu tertentu.

Dalam Kelas kita tunjukkan Teknik Sensori Diet yang boleh bantu anak anak yang underresponsive ini. Bila Ibu Ayah Faham Perkembangan Anak lebih mudah untuk tentukan Matlamat aktiviti untuk Anak anak.

Dan Ya bukan sahaja anak berkeperluan khas sahaja ada isu ini ya. Anak anak kategori Tipikal mungkin ada ciri ciri ini.

Jadi Ibu Ayah jom kita buat aktiviti kenalkan Tekstur kepada Anak anak ya. Jemput #share untuk kita sebarkan manfaat pada yang lain.

Mana tahu sahabat anda mungkin memerlukannya. Mari jadi Ibu Ayah yang lebih Santai namun tetap Sedia dengan Ilmu supaya terus Sayangi Diri dan Anak anak

Sumber: OT Nurul Sheriena Musa

https://www.youtube.com/watch?v=NrDhVYKTpIc

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI