Pisang boleh merawat anak sembelit tetapi yang perlu anda tahu, pisang juga boleh membuatkan anak sembelit. Macam mana?

Menurut perkongsian Dr Mazliana Mazlan, pilih yang tidak masak ranum sepenuhnya berpotensi untuk membuatkan anak sembelit. Ini yang dikongsikan oleh beliau.


Pisang boleh buat sembelit, pisang jugak boleh bantu rawat sembelit. Pilih pisang yang betul-betul ranum untuk elakkan risiko anak sembelit.

Pisang yang belum sepenuhnya ranum, tinggi dengan kandungan kanji susah hadam. Atau nama lain resistant starch.

Resistant starch ni yang buat anak susah nak membuang bila makan pisang.

Elakkan yang macam ni kalau anak asyik sembelit bila makan pisang.

Pilih pisang warna kuning yang dah ranum, elakkan yang masih kuning kehijauan. Anak mungkin akan sembelit sebab kanji dalam pisang kuning kehijauan susah untuk dihadam. Usus anak tak dapat jalankan fungsi dengan baik. Maka akan susah nak membuang.

IKLAN

Pisang ranum tinggi kandungan antioksida dan fiber mudah larut. Ini akan bantu anak lagi mudah nak membuang.

Sebab tu ada baby makan pisang, sembelit teruk sangat, tapi ada baby yang makan, laju je membuang.

Pisang macam ni mungkin boleh rawat sembelit.

Kena tengok balik pisang apa yang ibu bagi. Sebaiknya cari yang betul-betul ranum, untuk elakkan masalah macam ni.

Pun begitu, kena kenal jugak perut anak, sesuai atau tidak dengan pisang. Kalau makan pisang ranum pun masih jadi sembelit, elakkan dulu dari anak. Penting untuk anak membuang setiap hari supaya toksin tak kekal dalam badan anak.

IKLAN
Blend campur santan bagi anak minum. Mudahhh nak membuang nanti. Tinggi antioksida tau pisang macam ni.

Cari buah lain yang sesuai. Yang mana bila anak makan, mudah juga untuk dia keluarkan.

Pisang ranum atau belum ranum, yang pastinya dua-dua pun ada kebaikan masing-masing. Ranum elakkan sembelit. Belum ranum bantu kurangkan cirit-birit.

Indahkan real food sebenarnya. Selain anak dapat kenyang, proses penyembuhan pun boleh berlaku kalau kena caranya.

Tahap keranuman pisang.

Kita sama-sama banyakkan real food dan kurangkan makanan proses dari anak-anak ya.

IKLAN

Menarik: Hidung Terletak Macam Baby Korea, Wajah Ala-Korea Anak Intan Ladyana Curi Perhatian, Comelnya!

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil.

Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!