Selain nasi, biasanya kentang menjadi pilihan anak-anak. Ini kerana kebanyakan daripada kita menganggap ia boleh juga mengenyangkan. Namun bagi anak yang alah, kentang sebenarnya salah satu penyebab kahak.

Menurut Dr Mazliana Mazlan, dalam kentang, ada patatin dan solanine. Kentang boleh sebabkan kahak. Untuk anak-anak yang alah dengan 2 unsur ni, memang senang kahak nak berkumpul bila makan kentang.

Antara simptom lain bila alah pada patatin dan solanin;

– Gatal mata
– Gatal hidung dan bersin
– Gatal kulit
– Gegatal dan eczema
– Gatal dan sakit tekak
– Batuk kahak

Boleh juga sebabkan masalah dengan usus;

– Loya dan muntah
– Kembung perut
– Cirit birit

IKLAN

Anak-anak, kalau ada masalah macam ni bila diorang makan kentang atau fries, mungkin kena cuba elakkan kejap lepas ni.

Betulkan usus anak dulu. Elakkan makanan ultra processed dari anak, banyakkan real food. Ini salah satu cara paling utama untuk betulkan usus anak-anak.

Real food macam kentang ni, sepatutnya baik untuk anak makan, tapi bukan semua yang sesuai dan serasi.

Kalau anak batuk, saya biasanya elakkan kejap kentang dari anak-anak. Sebab taknak trigger lagi batuk dengan kemungkinan kahak akan berkumpul lebih banyak.

IKLAN

Ibu ayah boleh perhatikan anak-anak ye, samada kentang okay atau kurang okay untuk anak anda.

Sekarang musim anak demam, batuk, selsema kan. Elakkan beli french fries dari restoran fast food tau kalau anak tak lalu sangat nak makan. Balik rumah buat bubur kosong letak keledek, atau beli air kelapa pun lagi baik, insyaAllah.

Kita cuba sama-sama ya.

IKLAN

Kredit: Mazliana Mazlan

Follow saya untuk perkongsian lebih tentang pemakanan dan gaya hidup sihat anak-anak dan keluarga.

Follow saya di sini jugak k.
instagram.com/mazliana.mazlan
t.me/sembangsihat

Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat! Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!