Apabila anak sudah mula memahami dan boleh memberitahu kepada kita, ia adalah masa yang tepat untuk melatih anak potty training.

Anak kesayangan Datuk Seri Siti Nurhaliza, Aafiyah juga rupanya kini sedang dilatih pengasuhnya untuk tidak lagi memakai lampin pakai buang.

Malah pengasuh Aafiyah, Dayah Zubit juga tidak lokek untuk berkongsi cara yang dilakukannya pada Aafiyah sehingga membuahkan hasil. Katanya hanya dua kali Aafiyah tersasar. Ini tip yang dikongsikan oleh Dayah menerusi Instastorynya.


“Ramai sangat yang mintak Dayah share how and how. Sejujurnya, Dayah pun nervous nak try buat kat Aafiyah tadi since she is still young kan. Tapi for me dari keciklah kena ajar kan.

“Kalau nak tunggu besar, proses untuk potty training tu maybe akan drag lagi lama so at least nanti bila Aafiyah dah ada adik dia dah pandai semua tu in shaa Allah.

“SABAR is the key point! Kalau kita yang nak train ni pun tak sabar memang tak menjadi la,” kongsi Dayah.

Sentiasa Cakap & Terangkan
Cara pertama yang dilakukan Dayah adalah sentiasa cakap dan terangkan supaya anak faham dan amat membanggakan Aafiyah lebih mudah memahami dan Dayah tidak berdepan langsung masalah untuk memahamkan Aafiyah.

IKLAN

“And for her Day 1 potty training alhamdulillah went well. Dayah bersyukur sebab dia mudah faham apa yang Dayah cakap & explain cara budak-budak or bagi reason yang tak rasional.

“Contoh, before start harini, past few days hari-hari Dayah cakap dan explain “Aafiyah dah nak jadi kakak dah besar. Dah tak boleh pakai pampers. Kalau Aafiyah rasa nak PU/BO bagitau okay?”

“And she said ok faham. Keep repeating sampai bila kita tanya balik dia boleh jawab without kita bagitau.

“And sampai dah rasa confident to handle it but still ada la nervous tu but okay. Normallah tu. Just do it!

IKLAN

“Guesst what, 2 kali ja seluar Aafiyah basah since pagi sampailah dia dah nak masuk tidur tadi. Tu pun sebab tak sempat nak lari. But dia still bagitau Dayah, “Kakak, Aafiyah nak kencing” Proud of her!

“She did a good job! Thats the PROCESS ok! Jangan marah kalau dia tak sempat nak bagitau ka apa. Just cakap and keep reminding them benda yang sama (how & why) ok?,” tulis Dayah lagi.

Sertakan Dengan Pujian
Kata Dayah lagi, pujian adalah satu bentuk kita menghargai kanak-kanak. Dan inilah yang dilakukannya kepada Aafiyah.

“And setiap kali dia berjaya buat SUPPORT & puji lah sikit nak bagi semangat. Budak-budak kan. Kita yang besar ni pun suka bila orang puji kerja kita rasa lagi semangat nak buat. Yang penting sabar tu wajib ada dalam diri!

“Oh ya, lagi satu. Untuk awal-awal ni, Dayah akan monitor hourly. Means, cukup sejam i ll ask her even dia tak bagitahu, kita tanya je. Ada rasa nak kencing tak?

“Yelah sebab dia kan baru nak belajar, kadang-kadang lupa nak bagitahu sebab tak biasa lagi, so tu salah satu cara jugak untuk remind them yang yang kena pergi toilet if nak BO/PU ok.

IKLAN

“Nanti lama-lama bila dah biasa and hasil kesabaran kita untuk train dia, in shaa Allah berjayalah tu..hehe.

“Just a simple & short sharing from me. Semoga bermanfaat ok,” kongsi Dayah lagi.

Terdahulu, Dayah yang dipanggil ‘kakak’ oleh Aafiyah ini mula menjaga dan mengasuh Aafiyah pada 21 Mei 2018 sehingga kini.

Artikel menarik: Bijaknya-ney-ney-sebutan-pun-sedap-baca-alif-ba-ta-bercerita-dengan-lancar-warganet-puji-anak-nora-danish/

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)