Pengalaman sakit nak bersalin secara tiba-tiba memang merupakan pengalaman yang paling mendebarkan buat semua. Mana tidaknya, bukan satu tugas yang mudah untuk menjadi ‘bidan terjun’ menyambut kelahiran bayi secara tiba-tiba.

Namun itulah pengalaman paling berharga buat petugas di Sekolah Kebangsaan Rantau Panjang setelah melalui detik mendebarkan apabila salah seorang Pembantu Pengurusan Murid secara tiba-tiba sakit nak bersalin.

Kisah ini dikongsi oleh guru di sekolah tersebut, Cikgu Norazura Zikir di laman Facebooknya.

Pengalaman berharga dan takkan dapat lupa sampai bila-bila hari ni buat semua warga SK Rantau Panjang

Jadi bidan terjun beramai-ramai sambut Pembantu Pengurusan Muris (PPM) saya bersalin dekat kelas prasekolah sisšŸ˜…

Menurut perkongsian Cikgu Norazura, PPM tersebut secara tiba-tiba memberitahu terasa seperti nak bersalin. Namun disebabkan Ambulans lambat tiba, mereka terpaksa meminta bantuan pengawal keselamatan wanita untuk menyambut bayi tersebut.

Saya punya kelam kabut tak boleh nak bincang bila ppm bagitahu dia rasa macam nak bersalinā€¦.terus lari naik pejabat minta kerani call 999

IKLAN

Ambulans pulak lambatā€¦ppm dah jerit-jerit tak tahan sakitā€¦lepas tu air ketuban pulak dah pecahā€¦.memang tak boleh tunggu dah niā€¦dia kata baby nak kluar sangat dahšŸ˜±ā€¦.berlari saya dan cikgu lain tanya satu skolah siapa boleh sambut babyā€¦.saya tak beranišŸ˜°

Mujur ada makcik guard dan PT saya yang cool ni tolongā€¦saya duduk sebelah bantuā€¦memang berdebar bila tengok kepala baby dah keluarā€¦mintak ppm try push Alhamdulillah mudah sangat baby keluar.

Tambahnya lagi, mereka sempat memandikan bayi sebelum ambulans dan jururawat tiba.

Tunggu ambulan dan nurse sampai untuk potong tali pusat dan keluarkan uriā€¦sementara tu kami mandikan dan cuci babyā€¦pakai je besen apa yang adašŸ˜…

IKLAN

Kejadian seperti ini pertama kali berlaku di sekolah mereka dan rata-rata yang menunggu tidak sabar untuk melihat bayi ini. Tambahnya lagi, bayi perempuan itu sempat di iqamat oleh Ustaz yang juga merupakan guru di sekolah tersebut.

Puas pujuk baby keluar dekat hospital tapi dia nak jugak kat surat beranak tulis tempat lahir SK Rantau Panjangā€¦.Tak sabar nak pergi sekolahā€¦semoga membersar jadi anak yang pandaiā€¦

we ā¤ļø u babyā€¦.ramai mak-mak angkat yang sambut dia heheā€¦cikgu-cikgu lelaki dan guru besar pun kalut satu sekolah dah macam bini diorang nak beranak heheā€¦

IKLAN

Semua tak sabar nak tengok babyā€¦Alhamdulillah ustaz iqamahkan baby girl kami nišŸ„°
Alhamdulillah yang penting bagi kami baby dan mummy dia selamatā€¦.syukur Ya Allah.

Kredit:Norazura Zikir

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/