Kehidupan zaman sekarang memang sangat mencabar. Tak hairanlah ramai isteri yang keluar bekerja, ramai isteri suri rumah sanggup berniaga untuk membantu suami. Demi mencukupkan keperluan. 

Jika anda dikurniakan suami yang tahu tanggungjawab, yang tahu menghargai usaha isteri anda sangat bertuah kerana tak semua bernasib baik seperti anda. Sebenarnya isteri tak kisah mengeluarkan duit sendiri untuk kebahagiaan keluarga, namun suami juga harus membantu isteri dalam meringankan beban mereka menguruskan keluarga. Jangan dibiarkan isteri buat semua benda seolah-olah dia seperti tiada suami.

Isteri jadi isteri, suami jadi suami.

Kita tak boleh letak isteri jadi suami.

Selalunya sebelum maghrib, saya akan tgok Astro Oasis…akan ada slot motivasi dan ceramah agama dari kul 7 smpai 8 malam…petikan kata-kata diatas adalah dari salah seorang penceramah dalam rancangan tersebut.

IKLAN

Hakikat yang umum mengetahui, banyak isteri yang jadi “suami” pada hari ini…isteri menguruskan rumahtangga from A to Z…dari perihal kebersihan rumah, kebajikan anak-anak, kelengkapan harian, keperluan dapur dan sebagainya.

Dia yg buat seorang diri.

Dia juga bekerja, dia juga berniaga, dia juga cari pendapatan…pendapatan yang dia dapat, disumbangkan utk keluarga…dia beli barang dapur, dia bayar yuran anak, dia tanggung bil utiliti dan hutang si suami.

Nafkah kat dia pun suami tak bagi…duit yang dikeluarkan pun tak diganti suami…

Jadi, mana suaminya…ada…apa fungsinya…entah…suami ada dunianya sendiri…suami ada halnya sendiri.

Isteri tak boleh kata apa-apa, isteri tak boleh tegur, isteri tak boleh menasihat…menderhaka digelarnya nanti…kurang ajar dipanggilnya nanti.

Itulah yang dinamakan isteri jadi “SUAMI” sebab fungsi isteri, peranan isteri, tugas isteri, tanggungjawab isteri, beban isteri LEBIH daripada seorang suami.

This is a fact…look around you to acknowledge this story.

Kredit: Firdaus Shakirin

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)