Tali pusat atau umbilical cord adalah struktur penting yang menghubungkan antara bayi dalam kandungan dengan ibunya. Bayi dalam rahim akan menerima nutrien dan oksigen melalui uri yang terlekat pada dinding dalam rahim. Uri disambungkan kepada bayi melalui tali pusat.

Bila bayi sudah lahir, tali pusatnya akan dipotong dan ia bermaksud penggantungan terhadap tali pusat dan uri untuk bayi mendapat nutrien dan oksigen telah terhenti. Namun pemotongan tali pusat bayi sebaik dilahirkan tidak boleh dilakukkan sebarangan oleh sesiapa sahaja. Ia mestilah mengikut cara yang betul kerana jika tidak ia boleh menyebabkan pendarahan pada bayi.

Biasanya tali pusat yang panjang akan dipotong dan ditinggalkan sedikit baki yang dinamakan umbilical stump sepanjang 2-3 cm. Biasanya baki tali pusat yang akan gugur dalam tempoh masa tak lebih seminggu ini akan disimpan mengikut kepercayaan adat orang Melayu.

Kononya dikatakan tali pusat tersebut akan disimpan elok-elok di dalam satu uncang dan dikumpulkan dengan kesemua baki tali pusat adik-beradik yang lain bertujuan untuk elakkan bergaduh ataupun jika anak sakit yang sukar sembuh boleh direndam tali pusat tersebut dan bagi minum.

Namun, menurut hukum Islam menyimpan tali pusat adalah harus sekiranya tujuan menyimpannya tiada kena-mengena dengan amalan orang Melayu lama. Sebaliknya, disunatkan menanam tali pusat yang gugur di tempat yang baik, jauh dari gangguan binatang buas. Cara menanamnya pula tidaklah seperti menanam uri kerana tali pusat sudah pun kering maka boleh ditanam begitu sahaja asalkan tempatnya baik dan tiada gangguan binatang buas.

IKLAN

Menurut Ustaz Azhar Idrus seperti ceramah dalam video berikut, kebanyakan daripada ulamak mengatakan tidak dibolehkan menyimpan tali pusat bayi. Walaupun ada sesetengah daripada ulamak mengatakan boleh dan makruh hukumnya disimpan tali pusat tanpa ditanam. Sebaliknya sunat ditanam. Ini kerana menurut ulama, tali pusat adalah sebahagian daripada anggota badan manusia yang patut dihormati.

Jika selama ini kita percaya kepada amalan yang khurafat dan boleh menjejaskan aqidah kita sebagai umat Islam maka wajarlah kita perbetulkan dan tidak melakukannya lagi. Sebaiknya kita rujuk dahulu kepada mereka yang pakar dalam bab hukum hakam Islam sebelum mempercayai bulat-bulat adat dan kepercayaan orang-orang lama.

Usaha dan inisiatif yang dilakukan oleh seorang ibu, Ujie Ibrahim yang berkongsi status mengenai hukum menyimpan tali pusat dan mengumpul beberapa komen daripada masyarakat melalui media sosial serta rujukan video daripada Ustaz Azhar Idrus wajar diberikan pujian.

Sekurang-kurangnya perkongsian beliau yang tular ini memberi manfaat kepada semua ibu bapa.

IKLAN

Ramai Mak Ayah Yang Simpan Tali Pusat Anak Kan? Ustaz Azhar Idrus Jelaskan Hukumnya

HUKUM SIMPAN TALI PUSAT

IKLAN

Mak tertarik dengan isu yang diutarakan di page ibu2 ini. Terlalu di wall mak. Allahu mak pun simpan tali pusat anak2 mak!!!

Tak pernah terpikir pun selama ni nak cari artikel ker, ceramah berkaitan atau cari isu ni kat youtube. Sebab rasa ok jelah kan nak simpan sebagai kenangan.

So bagus juga ada page yang utarakan soalan2 begini. Bukannya membawang tak tentu hala.

Sama2 kita share pengetahuan dan baiki kekhilafan kita.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI