Betullah Covid-19 ini tak kira sesiapa. Dalam keadaan dah berjaga-jaga pun, virus jahat yang tak nampak ini telah buatkan seorang ibu yang baru selamat melahirkan cahaya mata terpaksa berpisah dengan bayinya buat sementara waktu.

Menerusi perkongsian Puan Nur Ellyana, melahirkan cahaya mata ketiga kali ini dianggap satu ujian besar baginya. Tak pernah pun terlintas di fikiran sebelum ini melalui saat getir berdepan dengan virus Covid-19.

Sepanjang mengandung semuanya baik-baik saja cuma ketika di dalam wad menunggu masa untuk melahirkan bayi, tiba-tiba terasa macam nak demam dan sakit tekak. Apabila beritahu pada jururawat minta ubat, mereka suruh buat PCR.

Bagaimanapun, sehari selepas bersalin, baru dapat keputusan tersebut dan akhirnya disahkan positif Covid. Tak tahu dari mana dijangkiti virus ini kerana selepas suami dan dua lagi anak yang berada dirumah buat ujian calitan, masing-masing negatif.

Pengalaman melahirkan paling perit

IKLAN

Pengalaman melahirkan yang paling perit buat ami, puas la berendam air mata ditemani dik baby 10 hari di wad. Dan sekarang tambah 10 hari lagi terpaksa berpisah sebab dik baby kena duduk NICU Sungai Buloh.

Alhamdulillah 14/07/21 jam 10.47am ami selamat melahirkan baby boy ami secara normal dengan berat 2.75kg. Syukur sihat dan sempurna kelahirannya. Tapi kami diuji bila ami disahkan positif Covid-19 yang jahat ni.

Baby terpaksa kuarantin lagi sebab swab kali kedua masih positif

IKLAN

Puas ami berendam air mata sampai bengkaklah muka, selama ni sangat berjaga-jaga takut dijangkiti tapi siapa sangka lepas 2 hari duduk PAC sambil melayan kontraksi tiba-tiba ami demam dan terus buat PCR, resultnya positif sedangkn RTK negatif.

Alhamdulillah sekarang ami dah tamat kuarantin lepas pemantauan oleh pihak hosptal selama 10 hari sebab tahap 3, tapi dik baby yang diberi nama Mohamad Nur Rizky Zhafwan terpaksa sambung kuarantin kerana 2nd swab keputusannya positif.

Kalaulah dik baby diasingkan awal-awal, mungkin keputusan terus negatif tapi dah itu ketentuannya ami redha. Doakan dik baby terus kuat untuk melawan penyakit Covid-19 ni ye, mohon doa agar diangkat segala rasa sakitnya dan dipermudahkan segala urusannya.

IKLAN

Syukur juga walaupun dua kali Rizky buat swab, keadaannya masih stabil dan kuat. Sekarang bila dah balik rumah berpantang tanpa Rizky rasa sedih sangat tapi saya percaya, Rizky akan sihat sebab ramai yang doakannya.

Ami tak sabar sangat nak peluk cium dik baby sepuas-puasnya tanpa rasa ragu-ragu dah.

#covidfighter
#babycovid

Kredit: Nur Ellyana

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)