Bab mendidik anak-anak, setiap ibu bapa ada cara masing-masing. Apa saja yang dilakukan untuk kebaikan selagi ia tak mendatangkan kecederaan fizikal dan tak meninggalkan kesan negatif pada emosi anak.

Walaupun ibu bapa menganggap ‘pukulan kecil’ itu sekadar nak mengajar anak-anak supaya mereka ingat kesalahan dilakukan tetapi jika selalu diamalkan, lama-lama akan mendatangkan kesan negatif kepada pembesaran tubuh dan minda mereka.

Tips kalau kita ibu bapa yang PANAS BARAN DAN SELALU TERLEPAS PUKUL ANAK.

1. Jauhkan diri dari anak bila kita rasa marah.
Tutup pintu bilik dan kunci, biar anak menangis di luar. Dari menangis sebab kita pukul dia.

2. Remind diri jangan pegang apa-apa alat.
Rotan ke, hanger ke. Jangan biasakan pegang dan acah-acah pukul anak. Nanti, bila kita marah, kita tak dapat kawal perasaan, takut kita terpukul lebih batasan sampai cederakan anak.

3. Pukul dinding atau lantai bila kita rasa nak pukul anak.
Baru kita rasa sakit atau tak tangan kita tu. Sekuat tu lah anak kita akan rasa sakit.

IKLAN

4. Ketap gigi sekuatnya kalau rasa nak menjerit dan maki hamun anak. Kita akan automatik guna suara yang lebih rendah, dan kemarahan akan dapat dikawal sedikit.

5. Tarik nafas dalam-dalam dan kira sampai 10 setiap kali rasa nak pukul atau maki anak.
Ini akan PAUSE kan rage emosi kita, dan akan beri kita ruang untuk berfikir secara logik dan rasional.

6. EMERGENCY TIPS KALAU TERLALU MARAH: Luahkan dengan suara dulu. Kalau terlalu marah, elak guna tangan. Marah verbal dulu. Nanti, slow-slow usaha untuk tak marah verbal pula.

Pukul cederakan badan. Marah verbal cederakan emosi. Dua-dua kena kawal agar tak cedera.

IKLAN

Tapi, pukul lebih berbahaya kepada keselamatan diri dan fizikal anak. Ingat. Kalau pukul terlalu kuat, hilang pertimbangan, boleh bawa mati. Hilangkan pukul dulu.

Nanti, usaha hilangkan marah verbal yang rosakkan emosi anak pula. Tapi, jangan tangguh lama sangat nak hilangkan tu. Usaha usaha usaha.

7. Minta bantuan pasangan untuk ingatkan kita.
Ingatkan dengan sentuh bahu kita, atau sebut perkataan reminder macam “ABANG…” atau “ANAK KECIL TU”…

IKLAN

Takut bila baca kes-kes anak kena pukul sampai cedera, kena pukul sampai koma, pukul sampai mati ni. Hilang pertimbangan ibu ayah. Dalam ISLAM, ada garis panduan nak rotan anak ni tau.  BUKAN UNTUK LUAHKAN RASA MARAH KITA.

Kredit: OT Aisyah Rozalli

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents