Chicken bone broth mudah disediakan dan enak dijadikan bahan rencah sajian bayi. Paling win bila ia membantu menguatkan antibodi anak.
Ibu-ibu tentu selektif bab makanan bayi. Jadi, aspek penyediaan sajian tanpa menggunakan bahan perisa tiruan amat dititikberatkan. Chicken bone broth boleh dijadikan bahan perisa semula jadi kepada sajian si kecil.
Kebaikan chicken bone broth
Melancarkan saluran penghadaman.
Menyokong sistem saraf.
Memberikan kesan baik kepada rambut, kulit dan kuku.
Baik untuk fungsi otot.
Sumber protein yang baik.
Punca lemak yang baik.
Menguatkan imuniti badan.
Makanan yang baik untuk otak
Memberikan kesan menenangkan.
Resipi hasil perkongsian daripada Nur Fatin Azmi ini boleh anda gunakan. Caranya mudah sahaja, masak Chicken bone broth dalam satu hidangan besar dan bekukan dalam dulang kiub ais. Apabila ingin digunakan ambik beberapa kiub ini dan masukkan ke dalam sajian bayi. Mudah kan? Berikut ialah perkongsian beliau.
CBB on the go… stock baru abis semalam.
Semangat ummi buat chicken feet brooth untuk Umaira. Letak cbb laju ja dia mkn.. Lagi la semangat ummi nk masak utk kesayangan ummi ni..
Menguatkan antibodi dan brain food
CHICKEN BONE BROTH (CBB) sangat mudah berkhasiat dan lazat. tak perlu nak bergaram2 pun makanan baby. Ibu2 kena rajin je beli tulang-tulang. Murah je pun tulang. Nak sediakan pun simple.
Selain sebagai perasa makanan yang hebat CBB ni sangat2 bagus as IMMUNE BOOSTER dan BRAIN FOOD dan keseluruhan kesihatan tau. sediakan CBB selama yg boleh sampai tua pon takpe.
Ads
Bahan asas CBB hanya tulang , air dan mild acid.
Jika ingin menambah bahan lain, itu optional je.
CHICKEN FEET BONE BROTH
Bahan bahan:
Kaki ayam
Lemon (kalau tiada lemon boleh letak 2 keping asam keping atau limau nipis)
3-4 liter air
Bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga
Batang saderi dan daun sup
2 batang lobak merah
Sup bunjut
Bawang putih, bawang merah dan bawang Holland
Nak campur apa-apa sayur pon boleh
Kaedah memasak
Ads
Rebus atas dapur gas selama 4~5jam dgn api yg kecil. Jika air kurang, boleh tambah air.
ATAU rebus semua guna SLOW COOKER selama 8 jam.
Pemilihan periuk elak keracunan toksik
Jika anda tidak memiliki slow cooker, renihkannya di atas dapur guna periuk tanah atau periuk keluli. Jangan guna aluminium sebab aluminium boleh serap masuk dalam broth dan jadi racun pulak. refer poster aluminium toxicity.
Info chicken bone broth
Ads
Fungsi penggunaan weak acid adalah utk mengeluarkan zat galian dr tulang
Contoh Weak acid: cuka apple,asam keping, asam jawa,lemon dan tomato.
Bagus utk immune booster dan lain-lain.
Natural MSG untuk bayi.
RENIH MENGGUNAKAN PERIUK YANG SESUAI
Stainless steel
Ceramic
Periuk tanah
Periuk kaca
Jangan guna periuk aluminium atau periuk non stick
Chicken bone broth ini tidak sesuai direnihnya menggunakan periuk aluminium non stick sebab boleh menyebabkan tindakbalas dengan weak acid menjadi toksin.
Jangka masa merenih
Bila renih lagi lama ekstrak makin berkhasiat dan boleh mengakibatkan high glutamate content. Tempoh yg sesuai utk CBB adalah antara 4-5 jam, kecuali kalau menggunakan periuk slow cooker 7-8 jam manakala pressure cooker pula 1 jam tetapi pastikan inner pot ialah dari jenis stainless steel.
Dah masuk hari raya ke lima ni ada tentu dah bosan dengan menu rendang dan kuah nasi impit setiap sejak kali Raya. Apa kata buat hidangan sup tulang. Makan panas-panas memang sedap.
Bila sebut hal sup tulang, mesti ada yang nak tahu bagaimana hendak masak sup tulang yang sedap dengan kuah yang pekat. Ini kerana, kebanyakan sup tulang mempunyai kuah cair dan tidak berapa kaw!
Jadi, untuk perkongsian kali ini, kami ingin berkongsi satu resepi daripada Fazniza Razali. Dia berkongsi mengenai resepi sup tulang yang sedap dan pekat dengan mencampurkan 2 bahan rahsia. Apakah bahan tersebut dan bagaimana cara penyediaannya?
Bahan-Bahan A:
3 biji bawang besar
8 biji bawang putih
halia dalam 2 ketul
1 sudu ketumbar
Kisar semua bahan A sampai halus
Bahan-Bahan B (Bahan Rahsia Kepekatan Kuah):
3 batang saderi
1 batang lobak merah
Kisar semua bahan B sampai hancur
Bahan-Bahan C:
3 batang kayu manis
4 biji bunga lawang
10 biji bunga cengkih
10 biji buah pelaga
1 senduk serbuk sup
2 kg tulang
5 biji kentang (dibelah 2)
3 batang sadari (dihiris)
3 biji bawang besar (dibelah 4)
air
Cara Penyediaan:
Panaskan minyak, tumiskan bahan A hingga bau wangi, kemudian masukkan bahan B dan bahan C, kacau rata hingga sebati dan berbau wangi.
Masukkan air, kemudian tulang. Didihkan hingga isi-isi pada tulang empuk.
Jika tak empuk lagi tambah air, tak empuk tambah lagi air dan seterusnya hinggalah isi-isi empuk. Proses ini makan masa 1 1/2 jam juga.
Apabila sudah empuk, masukkan ubi kentang, batang sedari dan bawang yang dah dibelah. Masukkan garam dan serbuk perasa. Masa ni kita tunggu pulak ubi kentang empuk dalam 10 minit.
Dah masak semua bolehlah angkat. Taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup.
Okay dah siap sup tulang kita ni! Bahan-bahan B lah yang membuatkan sup tulang jadi pekat. Rasa dia memang sedikit lain dari yang lain dan sedap! Cubalah!
Selamat mencuba dan menikmati!
Sumber: Fazniza Razali
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Salah satu makanan kegemaran anak-anak adalah donut. Tambah pula kalau dapat makan yang lembut dan sedap rasanya. Pendek kata tak cukup satu kalau anak makan.
Perkongsian resepi donut daripada Puan Asma Mohamed senang je mama nak buat untuk anak-anak. Guna sukatan cawan sahaja, lembut dan enak untuk dijadikan sarapan atau bekal anak-anak ke sekolah.
Buat banyak-banyak jadikan stok untuk simpan sebagai frozen food. Boleh dinikmati bila-bila masa yang anak-anak mahu.
Selamat mencuba!
DONUT KAMPUNG-Sukatan Cawan
Bahan-bahannya:
2 cawan Tepung Gandum
3/4 sudu teh Yis
3/4 cawan Air Suam kuku
Tambahan 2 sudu besar lagi air jika perlu**
1 sudu besar Gula Pasir
1/2 sudu teh Baking Powder
1 sudu besar Marjerin
1/4 sudut teh Garam
Salutan : Gula Kastor/Gula Halus
Cara penyediannya :
Masukkan gandum dan semua bahan di atas KECUALI yis & air ke dalam mangkuk . Gaul hingga rata .
2. Kemudian masukkan Yis & juga Air (Jika adunan masih keras boleh tambah lagi dalam 2 sudu besar Air). Gaul sebati dan uli sehingga licin lebih kurang 10 hingga 20 minit
3. Kemudian bahagikan kepada 8 biji bebola kecil dan bulatkan . Letak atas dulang yang ditabur sedikit gandum .Kemudian tutup selama 10 minit
4. Setelah itu tekan sedikit dibahagian tengahnya dan tutup semula . Tutup selama 15 minit
5. Kemudian bolehlah dibuat lubang . Peram lagi sehingga ia naik 2 kali ganda (Kurang lebih 25-30 minit)
6. Panaskan minyak dan goreng guna api sederhana dengan sekali balik sahaja
7. Sesudah masak angkat dan toskan minyaknya
8. Kemudian bolehlah disalut dengan gula kastor/gula halus ketika ia masih suam
Tips :
Angkat donut menggunakan spatula plastik ATAU scraper plastik yang disapukan dengan sedikit tepung ketika hendak menggoreng .
Dengan cara di atas ia akan mengelakkan donut anda daripada menjadi kempis disebabkan oleh tekanan daripada jari anda.
Nak masak pulut kuning kadang-kadang memerlukan kesabaran. Ada masa pulut tak cukup masak, ada masa pulut terlebih masak sampai jadi lembik. Tapi terasa juga nak makan air tangan sendiri kan? Bagi yang nak mencuba buat sendiri pulut kuning yang sedap, berkilat dan tak patah boleh ikuti perkongsian ini.
CARA MASAK PULUT KUNING SEDAP GUNA PERIUK KUKUSAN
BAHAN-BAHAN:
1kg beras pulut
1 biji kelapa parut – ambil santannya
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukup rasa
4-5 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan beras pulut dan rendam semalaman bersama serbuk kunyit dan air. Paling minimum, rendam selama 6-7 jam sebelum kukus. ( empunya resipi hanya rendam guna air kunyit tanpa letak asam keping.)
2. Tos beras pulut dan keringkan airnya.
3. Carik-carikkan daun pandan dan letak dalam periuk kukusan sebagai alas. Kemudian letak beras pulut diatasnya.
4. Jangan risau beras pulut tidak akan jatuh.
5. Ratakan beras pulut dan lubangkan menggunakan jari seperti dalam gambar.
6. Panaskan air dalam periuk kukusan dan kukus pulut selama 30-45 minit.
7. Bila dah masak, angkat pulut dan gaulkan dengan santan yang telah dibancuh dengan sedikit garam. Fungsi garam adalah untuk menaikkan lagi rasa lemak pada santan.
8. Masukkan santan sedikit demi sedikit dan jangan berlebihan. Takut nanti pulut terlebih lembik. Gaul santan dan pulut hingga sekata.
9. Masukkan kembali ke dalam periuk kukusan dan kukus kembali selama 5-8 minit. Fungsi kukusan kali kedua ini adalah supaya pulut tahan lama dan tak cepat basi.
10. Siap dan boleh dinikmati mengikut selera dan citarasa masing-masing.
Berita Bung Moktar meninggal dunia mengejutkan negara. Ketahui perjalanan hidup, keluarga, legasi politik dan sisi peribadi tokoh Sabah ini yang dikenang ramai.