Donut antara makanan kegemaran kanak-kanak kerana teksturnya yang lembut dan gebu. Cara penyediaanya juga mudah dan kos untuk membuat kuih ini tak sampai RM10. Patutlah kuih ini menjadi kegemaran dan pilihan ramai.

Bagi yang ingin mencuba kelainan dalam membuat donut, boleh cuba resipi ini yang menggunakan 2 bahan sahaja. Mudah dan simple. Ianya sesuai dihidang untuk anak-anak yang sudah besar. Jika nak hidangkan pada anak bawah 2 tahun pastikan bahan yang digunakan sesuai untuk mereka ya!

Donut Guna 2 Bahan

Donut comel request by anak-anak. Hanya guna dua bahan je, tepung naik sendiri + plain yogurt. Simple gle ! Credit thanks to resepi dari google. Anak happy mak pun over excited. Laju keje omak-omak dapat sediakan kuih fav anak❤️

Edit resepi :

Bahan-bahan:

IKLAN

Yogurt asli 190g untuk secawan tepung naik sendiri. Nak buat banyak double kan sukatan.

Cara-caranya:

1.Satukan tepung dan yogurt, kaup-kaup je. Adunan ni memang lembik sebab tu guna piping bag, kalau takda piping bag pakai la plastik bungkus lauk, potong hujung(bucu plastik).

2.Panaskan minyak masak, minyak banyak sikit macam nak deep fry tu.

3.Tekan adunan dalam piping dan gunting ikut sukatan kite nak ke dalam minyak.

IKLAN

4.Mula-mula nampak adunan tenggelam sikit tapi biarkan dia akan timbul.

5.Masak keperangan,angkat tos, letak dlam gula atau celup dalam coklat cair. Sedia dihidang.

Kredit:QLittle Worlds

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

IKLAN

WEBINAR AKU TAK TAKUT BERANAK

Sertai Webinar keibubapaan terbesar dianjurkan tahun ini. Pastikan anda bersama kami untuk bersama-sama mendapat ilmu dan peluang memenangi pelbagai hadiah.

Webinar PERCUMA ini membariskan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

🔸 27 JUN 2021
🔸 8.00 PAGI – 10.00 MALAM
🔸 Secara virtual di platfotm ZOOM

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone 📱

Jom jadi peserta terawal!

✍🏻 Daftar sebagai peserta di:
https://bit.ly/3yT61Ex

Jom daftar sekarang untuk berpeluang menang hadiah cabutan bertuah!_