Kuah kacang antara menu wajib yang perlu ada pada hari raya dan biasanya dihidang bersama nasi impit serta satay.
Cara penyediaanya mudah tetapi semasa menumis pastikan api dalam keadaan sederhana agar bahan tumis tidak terlalu masak atau hangit. Jom ikuti resepi kuah kacang yang simple ini.
RESEPI KUAH KACANG🥣
Pekat-pekat makan dengan nasi impit macam gini👍🏻👍🏻
Bahan-bahan:
500gram kacang tanah (disangai atas api)
1 senduk minyak masak
1 liter air putih
3 sudu air asam jawa
250 gram gula putih
100gram gula merah/melaka
1 sk garam
1½ senduk cili kisar
2 batang serai
3-5 biji bawang merah 3-5 biji(sebesar syiling 50 Sen)
3 ulas bawang putih
2cm Lengkuas
1½ sudu besar udang kering
Cara memasak:
Ads
1) Kacang tanah digoreng dengan sedikit minyak(mengunakan API Yang perlahan)goreng kacang sehingga masak dan kisar kasar.
2. KISAR/BLENDER bawang merah,bawang putih,lengkuas,udang kering dan bawang putih sehingga halus)
3. Panaskan minyak masak,tumis bahan yang dikisar tadi…masak sehingga pecah minyak(mengunakan API yang sederhana)
Ramadan kali ini lebih istimewa bersama Pa&Ma Superb Huffaz. Nantikan bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak Genius Aulad bermula 3 April ini! Saksikan setiap hari jam 7.00 malam di Facebook Majalah Pa&Ma.
Jangan ketinggalan okay! Teruskan menyokong kami di @majalahpama #majalahpama #pamasuperbhuffaz
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Murtabak antara menu yang popular pada bulan Ramadan. Namun jika pada hari biasa, nak dapatkannya perlu pergi ke pasar malam atau kedai tertentu yang memang menyediakan juadah ni.
Harga sebiji murtabak sekarang ni pun antara RM4 hingga RM5 ikut pada saiz dan intinya. Jika keluarga besar sekurang-kurangnya perlu beli 3 biji. Itu pun belum tentu cukup. Ok untuk yang nak cuba buat sendiri, resipi murtabak yang menggunakan kulit popia ni sedap.
Cara nak buatnya pun mudah sangat dan tak perlu nak uli doh untuk bahagian kulitnya. Lagi puas nak makan!
Resepi Murtabak Mini
Bahan-bahan:
– Kulit popia
– Isi ayam / daging di cincang
– 3 biji kentang di potong dadu
– 3 sudu makan rempah kari
-1 ulas bawang putih
– 2 biji bawang besar di potong dadu
– Daun sup
– Garam
– Gula
Cara memasak inti
1. Tumis bawang yang dipotong dadu
2. Masukkan rempah kari dan masukkan sedikit air. Masak rempah hingga pecah minyak.
3. Masukkan isi ayam dan masukkan kentang. Masukkan air separas bahan-bahan yang dimasak. Jangan lebih nanti inti lembik.
4. Masukkan gula dan garam dan masak sehingga kering.
Untuk balut murtabak
1. Pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam. Masukkan bahan-bahan inti yang dimasak tadi.
2. Masukkan daun sup dan daun bawang. Kacau hingga sebati.
3. Balut dengan kulit popia. Sedia untuk di”murtabakkan”.
**Ketebalan kulit sebaiknya lapis dua atau tiga keping untuk elakkan koyak. (Ikut citarasa masing-masing)
Kredit Resipi: Yanie Mansor
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Penambahan garam dan gula sememangnya dilarang dalam sajian menu anak-anak kita. Pun begitu, anak kecil pun sama, hendak merasa makanan sama macam kita yang mempunyai rasa manis, masam dan sebagainya. Barulah bayi makin berselera hendak makan.
Perkongsian ibu, Nur Aliaa Syahirah ini boleh mama jadikan rujukan. Mana tidaknya, melalui perkongsiannya di facebook, beliau mengumpulkan kelima-lima penambah perasa yang boleh disediakan buat bayi comel kita.
Bagi bayi yang kurang seleranya, bolehlah mama sediakan penambah perasa ini. Barulah anak makin berselera. Jom semak resipi yang dikongsikan olehnya.
Penambah perasa for Akid AnaQi, 7 bulan. Sebagai ganti garam & gula.
1. Tumiskan semua bahan ni dengan unsalted butter.
2. Bila dah kekuningan boleh tutup api dan biarkan sejuk.
3. Lepas tu boleh lah blend sampai hancur.
4. Simpan dan bekas kecil.
Tomato Paste
Celery
Carrot
Bawang Holand
Tomato ceri
Bawang putih
1. Kukus tomato dulu untuk buang kulitnya.
2. Lepas tu blendkan semua bahan sekali.
3. Masakkan atas api perlahan semua bahan sampai agak kering.
4. Siap.
Chicken Feet Stock (CFS)
Kaki ayam
Bawang putih
Tomato
Sup bunjut
Halia
Saleri
Bawang holand
1. Masak semua bahan atas api yang perlahan selama 3-4 jam.
2. Kalau air kurang tambahkan air sedikit.
3. Dah siap tapiskan dan ambil airnya sahaja.
Chicken Powder
1. Rebus ayam.
2. Lepas tu carik-carikkan.
3. Masukkan dalam air fryer dengan suhu 170C selama 15 minit.
4. Lepas tu blendkan.
5. Siap.
Serbuk Ikan Bilis
1. Basuh bersih-bersih dan rendam ikan bilis semalaman.
2. Toskan airnya.
3. Masukkan dalam air fryer dengan suhu 160 C selama 20 minit.
4. Siap.
Anak-anak pastinya orang yang cukup terpukau saat dihidangkan dengan kek, apa lagi dengan warna yang cantik. Kek pandan gula melaka kurang manis ini pilihan tepat buat anak. Kurang manis tapi sedap.
Resipi Kek Pandan Gula Melaka dengan buttercream padu ini dikongsikan oleh Ariana Rose Ahmad. Menariknya, langkah demi langkah turut dikongsikan secara terperinci agar anda yang baru hendak mencuba tidak tersilap langkah. Jadi jangan bimbang, pasti menjadi!
Hari ni Ariana nak share resepi Kek Pandan Gula Melaka. Kek ni tak terlampau manis dan bila dah makan sedap.
Resepi Kek Pandan Gula Melaka
Bahan Kek
5 biji telur gred B
3/4 cawan @ 135g gula halus
2 cawan @ 220g tepung gandum
1 sudu besar ovallete
1sk cream off tartar
1sk soda bikarbonat
1sk baking powder
1sk emulco pandan coconut
2sk pewarna hijau apple
5 sudu besar minyak masak
Bahan Syrup gula melaka:
2 keping kecil @ 90g nisan atau gula melaka
2 helai daun pandan
1/2 cawan @ 100ml air
1 sudu besar tepung jagung
Bahan Buttercream:
300g butter (sejukkan dalam peti ais 20 minit)
5 biji telur putih sahaja (gred B)
90g gula kastor
1sk esen vanila
2 sudu besar syrup gula melaka
Untuk buat kek, mula-mula masukkan telur, gula, ovallete, pewarna hijau dan emulco pandan. Mix hingga sebati dan bertukar warna hijau cerah sedikit tapi masih cair.
Lepas tu masukkan dan ayak tepung gandum, soda bikarbonat, cream off tartar & baking powder. Mix lagi hingga sebati sahaja. Tak perlu mix lama.
Bila dah sebati masukkan pula minyak masak. Warna nmpak terang sebab cahaya. Kacau laju dengan menggunakan spatula sahaja.
Ambil loyang 8 inci dan lapik dengan baking paper. Tuang kesemua adunan. Hentak-hentak loyang supaya takda angin dalam adunan.
Panaskan oven dan bakar dengn suhu 160°c selama 30 minit (api atas bawah) tapi bergantung pada oven masing-masing juga.
Cara buat syrap gula melaka
Sementara tunggu kek masak, buat syrup gula melaka pula. Masukkan gula melaka @ nisan bersama air dan daun pandan. Masak hingga hingga cair. Jika guna nisan@ gula melaka yang kurang manis boleh tambah sedikit nisan @ gula melaka.
Bila dah cair masukkan tepung jagung supaya syrup ni lagi pekat. Kacau sebati.
Bila dah masak tapis dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk lagi pekat.
Tanggalkan baking paper dan Lepas 10- 15 minit baru terbalikkan semula pada kedudukan asal. Biarkan kek sejuk dulu.
Cara buat buttercream
Untuk buat buttercream, telur putih dan gula kastor ni kena pukul hingga gula cair dengan cara double boil.
Bahagian ni kena betul-betul teliti. Suhu air mesti tidak melebihi 60°c. Jika air kat bawah tu terlampau panas, telur akan masak. Cara lebih mudah , sentuh sikit dengan jari (hati-hati), jika air tak panas sangat, boleh pukul laju-laju hingga gula hancur. Gula dah hancur terus stop.
Lepas tu, letak dalam bekas dan mix hingga jadi merigue atau bahasa lebih mudah, adunan tu jadi warna putih dan bila di terbalikkan adunan tak jatuh.
Sampai jadi macam ni.
Masukkan pula butter sikit demi sedikit. Mix hingga jadi licin. Jika nampak macam berketul, teruskan mix hingga lah licin. Bila dah licin masukkan pula esen vanila dan syrup gula melaka.
Mix hingga sebati. Bila dah siap sejukkan sekejap dalam peti ais selama 10-15 minit bagi buttercream tak mudah cair. Jika lepas keluarkan buttercream dan nampak ada wap dari syrup gula melaka, mix je sekejap bagi sebati.
Lepas tu potong kek kepada 2 bahagian. Bahagian atas pun potong sikit supaya permukaan sekata dan tiada benjolan. Letak syrup gula melaka dan rata kan. Nak letak semua keliling kek pun boleh.
Letak pulak buttercream. Ratakan hingga licin. Ambil kek bahagian atas dan letak kat atas buttercream.
Tuang atau sapu sekali lagi syrup gula melaka atas kek dan barulah letak pula buttercream. Untuk lebih kemas, potong nipis bahagian tepi. Kalau taknak potong dan nak sapu buttercream pun boleh.
Potong pada 16 bahagian atau ikut size yang kita nak. Buat pula bunga menggunakan buttercream. Nak guna acuan macam mana pun boleh je. Titis pula syrup gula melaka dan letak daun pandan.
Siap!
Tips : Kek kekal lembut
Kalau nak simpan dalam peti ais, letak dalam bekas tertutup. Lembutnya macam baru siap bakar. Kalau nak simpan macam tu pun boleh tapi pastikan tak bercampur dengan benda yang berbau.
Tips : Untuk buttercream, kalau lepas dah masukkan butter dan lepas dah mix adunan jadi cair, masukkan dalam peti ais selama 20 minit. Lepas dah keluarkan dari peti ais, terus mix hingga jadi licin.
Setiap pagi, ibu bapa pastinya sibuk menyediakan bekal makanan untuk anak-anak ke sekolah. Namun, selain makanan jasmani, anak-anak juga memerlukan bekalan rohani dan emosi...