Resepi Puding Buah Kuah Kastard, Mudah Sangat! Bahan Pun ‘Simple’

Share

Puding buah sememangnya menjadi kegemaran ramai dan sesuai untuk seisi keluarga. Cara penyediaan yang mudah, rasa yang berlemak dan lembut dihidang ketika sejuk pastinya membuatkan anak-anak makan bertambah!

Jom ikuti cara penyediaan puding buah kuah kastard yang mudah ini. Selamat mencuba!

Harini nak share resepi simple tapi sedap.

Resepi Puding Buah kuah Kastard by Mr.Ali 

Jom start! Jangan risau, siapa-siapa je boleh buat, mudah sangat dan bahan pun tak banyak!

📍Bahan-Bahan:

(Puding)
– 2 setengah cawan air
– 4 sudu makan tepung kastard
– 4 sudu makan gula
– 1 tin susu cair

(Texture puding ni bukan macam agar-agar tau..dia lembik sebab saya suka blend dengan sos kastard nanti..kalau nak keras sikit tambahkan 5gram agar-agar serbuk. Gaul dengan bahan diatas baru on api, dalam resepi dan gambar saya tak pakai sebarang serbuk agar-agar)

(Kuah Kastard)
– 2 cawan air
– 1 tin susu cair
– 2 sudu makan tepung kastard
– 4 sudu makan gula
– secubit garam.

📍Cara-Cara

Puding:
– Masukkan semua bahan. Kacau sebati dulu..dah sebati baru on api perlahan
– Jangan berhenti kacau. Teruskan kacau sampai pekat dan mendidih. Dah mendidih off api.
– Masukkan dalam bekas anda, biarkan ia suam dalam 20 minit baru masukkan dalam peti

Kuah Kastard:
– Masukkan semua bahan, kacau sebati. Dah sebati baru on api
– Kacau atas api sampai keluar wap atau mendidih di tepi pan.
– Off api dan sejukkan dekat luar baru masukkan dalam peti.

Bila puding dah keras hiaskan la buah apa yang anda nak guna atas tu, dan bila nak makan baru tuang kuah kastard tadi.

Makan sejuk-sejuk insyaAllah sedap.

Kuah kastard dan puding hendaklah sentiasa disimpan dalam peti sejuk.

Selamat mencuba semua! ♥️

Kredit: Muhammad Ali

a.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

 

IKLAN