Makin buntu jadinya bila memikirkan sarapan atau minum petang anak. Resipi Roti Paratha Pepperoni ini bukan hanya anak, bahkan mak ayah pun boleh tumpang sekali. Paling menarik nak membuatnya tak lama, 15 minit dah siap!
Macam mana nak buat? Jom ikuti resipi mudah dan kreatif Fatihah Anis ini. Sedap!
Asal ada bahan boleh ja buat. Bila dah siap, haihhh sayang pun ada nak makan. Tapi tak kan nak buang, sedap kot. Agak-agak apa nama nak bagi ya? Mai pakat-pakat cuba. Boleh dimakan seisi keluarga.
Cuti sekolah yang kini masuk hari ke enam hari ini sudah membuatkan mak-mak mula buntu menyiapkan sarapan pagi dan minum petang untuk anak.
Bosan nasi goreng dan roti, kali ini buatkan cucur rangup pula untuk anak-anak. Paling menarik rupanya ada cara untuk memastikan adunan lagi rangup di luar dan lembut di dalam. Dr Mazliana Mazlan berkongsi tipnya.
Rangup betul cucur bilis ni tak boleh bawak bincang. Makan dah berapa ketul tak terasa, sebab sedap sangat.
Korang boleh try buat tau. Syarat dia mudah je, kena ada ais panas 100 darjah.
Bahan yang saya guna kalini;
Bilis
Kentang
Bawang besar
Tepung gandum tanpa peluntur non GMO
Garam Himalaya
Raw cane sugar
Chop bilis, kentang, bawang 5 saat.
On kettle mode untuk dapatkan air suhu 100 darjah.
Masuk semua bahan, mix 15 saat.
Selesai!
Kemudian bulatkan dan goreng.
Makan masa panas rangup betul. Cucur ni lembut sampai ke petang tau.
Dalam keadaan cuaca panas sekarang ni, dapat makan yang sejuk-sejuk memang sedap. Kalau beli ais krim je atau minum air manis tak berapa elok untuk kesihatan.
Apa kata anda cuba buat sendiri pencuci mulut yang ringkas tapi berkhasiat iaitu agar-agar berasaskan buah naga atau dragon fruit yang pastinya menarik minat anak untuk makan kerana warnanya yang terang dan lembut.
Lagipun buah ini sesuai untuk anak kecil kerana teksturnya yang mudah dikunyah dan tak keras. Jadi apa kata buat puding susu buah naga yang dikongsikan oleh Puan Nurhayati Abd Malek menerusi facebooknya.
Resepi Puding Buah Naga Susu Simple & Sedap
Buah naga juga ada yang mempunyai isi putih dan merah serta rasanya ada yang manis.
Sebelum anda membuat puding buah naga ini, ibu perlu tahu tentang info penting yang dikongsikan oleh Puan Nurhayati Abd Malek iaitu bancuhan agar-agar bertali lihat cara buat di belakang paket.
Yang saya gunakan, meminta saya bancuh 1500 mls air. Jadi saya bahagikan dua 750 mls campur 750 susu cair. Cara masak puding buah naga susu ini, anda boleh lihat seperti di bawah.
Bahan-bahan Puding Buah Naga
1 biji buah naga (isi merah)
1 paket agar-agar bertali 20 gram
750 ml susu cair
750 ml air kosong
1 cawan gula kastor (boleh kurangkan)
Nota : Untuk resepi puding buah naga ni, saya guna loyang 7 inci.
Mula-mula, buah dragon fruit ni potong dulu kecik-kecik. Ikut lah nak potong memanjang ke dadu ke janji boleh muat masuk mulut. Dah siap, ketepikan dulu.
Dalam periuk, masukkan agar-agar dan juga air dahulu. Buka api dan kacau sedikit hingga agar-agar tadi cair dan mendidih.
Bila tali agar-agar tadi dah mencair kesemuanya, masukkan pula susu cair. Kacau lagi susu ni supaya tak hangit. Api kena jaga.
Apabila dah sebati boleh masukkan gula ikut citarasa kalian. Saya tulis je 1 cawan, boleh kurang kan. Boleh rasa sikit. Kalau kurang manis puding buah naga, tambahlah gula. Kalau dah cukup, tak perlu tambah.
Kacau hingga gula sebati.
Masukkan buah naga atau dragon fruit itu tadi yang telah siap dipotong mengikut citarasa masing-masing.
Kacau lagi, kerja kita kalau buat puding buah naga ni memang kena selalu kacau, kalau tak berketul lah nanti. Kemudian tutup api dan masukkan dalam loyang yang disediakan tadi.
Biarkan sekejap supaya sejuk, kemudian masukkan ke dalam peti ais anda.
Tat-tadaaa! Inilah resepi puding buah naga susu. Siaplah sudah puding buah naga kita! Sedap makan waktu sejuk. Ah, segar tekak.
Beginilah puding buah naga bila dah potong, anak-anak dah ready kat depan tv. Mak dia dah ambik 2-3 potong, cukai. Haha! Untuk nak letak topping tambahan lain pun boleh. Ikut citarasa masing-masing. Selamat mencuba.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents ()
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Sesekali mencuba menu baru untuk keluarga pasti buat anak-anak suka. Apa kata kali ini kita cuba resipi Pepes Ayam mudah untuk anak-anak, persiapan dihujung minggu.
Resipi ringkas lagi sedap yang dikongsikan oleh Pn Rosmizah Yussof ini memang istimewa. Gabungan rempah-rempah yang baik untuk kesihatan tubuh. Jom cuba!
Pepes Ayam. Sedap di makan panas-panas. Cuti-cuti ni bolehlah buat untuk makan dengan family. Mesti anak-anak suka.
Bahan-bahan
1 biji bawang besar
2 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
5 tangkai cili kering
Sedikit halia
1 Inci kunyit hidup
Sedikit daun kunyit hiris halus
3 ulas bawang putih
3 batang serai
1 kotak santan
1 ketul kiub ayam
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis.
*Semua bahan diblender halus kecuali minyak untuk menumis
Bahan yang siap diblender.
Tumis bahan yang diblender sampai naik bau. Masukkan santan dan gaul rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak sampai bahan menjadi pekat.
Kisarkan telur dan isi dada ayam tadi. Tak perlu tambah air.
Sejukkan dahulu bahan yang ditumis tadi.
Campurkan bahan yang ditumis bersama ayam. Gaul sebati.
Sediakan daun pisang. Potong lebih kurang 3×4 inci. Letak satu sudu makan adunan ayam dan lipat bahagian hujung.
Steplerkan bahagian hujung supaya tak terbuka (digalakkan pakai lidi). Hasil yang telah dibungkus.
Kukus dalam pengukus lebih kurang 10-15 minit. Dah siap boleh diangkat dan terus di bakar atau difozenkan.
Pepes yang dah siap boleh dibakar di dalam pan atau oven. Bila warna dah coklat keperangan bolehlah di angkat.
Siap untuk dihidang. Kalau tak ada daun pisang boleh je masukkan dalam loyang yang disapu dengan minyak. Kukus dalam loyang sampai masak. Dah siap baru di potong dan dibakar.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!