Sata adalah sejenis makanan ringan yang diproses dari isi ikan. Kemudian dibalut dengan daun pisang dan dibakar. Lagi sedap bila dibakar menggunakan sabut kelapa. Memang naik aromanya.
Kalau ke Pantai Timur iaitu Terengganu dan Kelantan. Pasti sata antara menu yang dicari.
SATA IKAN
Dah takyah nak pergi terengganu dah lepas ni, buat sendiri jeps!!
Setiap kali membeli fish cake atau fish ball di kedai, hati pasti terasa sedikit ragu bagaimana cara pembuatannya. Adakah ia bersih dan selamat untuk dihidangkan kepada anak-anak kita. Bagi mengelakkan keraguan dan pasti lebih bersih dan menjimatkan apa kata kita sajikan fish cake sendiri untuk anak di rumah. Baru lah rasa selamat dan makan tanpa ragu.
Resipi homemade fish cake yang dikongsikan oleh Tahrunnisah Jali ini nampak cukup mudah hendak disediakan. Namun yang paling penting ia bersih, halal dan sangat menjimatkan kita. Nak buatnya pun cukup mudah. Jadi jom cuba!
Resepinya
500gm isi ikan tenggiri segar
3 sudu kecil (menggunung) tepung jagung
1 sudu kecil garam (nanti masa dah siap blend rasa, jangan masin sangat ye sebab nanti time sejuk lagi masin)
Sedikit ajinomoto (terpulang nak isi atau tidak)
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 cup air sejuk (dari air batu)
** Anda boleh menggantikan dengan fish fillet tapi abaikan/jangan letak air ye sebab dalam fillet tu dah ada kandungan air dah… so abaikan sukatan air tu.
Ambil isi ikan tenggiri, kulit takmau ye dan diblend halus. Saya guna food prosessor.
Kemudian masukkan sedikit air ais. Kisar lagi dan masukkan garam serta serbuk lada putih (siapa yang nak taruk ajinomoto taruk sikit)
Kisar lagi dan masukkan 3 sudu tepung jagung dan kisar lagi.
Sebelum itu panaskan periuk kukusan dan loyang 4 segi. Loyang tu biarlah boleh masuk dalam periuk kukusan atau kalau takde guna je tupperware tahan panas.
Masukkan adunan ikan tadi dalam bekas/loyang yang diletakkan plastik terlebih dahulu supaya nanti senang nak keluarkannya. (Macam buat serimuka) ratakan ia serta padatkannya.
Menggunakan minyak yang disapu dijari anda untuk licinkan permukaan ikan tadi dan kukus hingga masak dalam 15 minit atau sehingga masak
Terbalikkan isi ikan yang dah masak tadi dan potong sepertimana bentuk fishcake.
Panaskan minyak terendam dan goreng sekejap hingga ia kekuningan. Angkat dan toskan minyak siap..alhamdulillah.
DHA Baik Untuk Sistem Saraf & Sel Otak Anak
Salah satu bahan baik untuk tubuh ialah DHA dalam ikan.
DHA memainkan peranan yang amat penting dalam perkembangan sistem saraf dan sel otak terutama kepada anak-anak kita.
Phosphatide dalam ikan terlibat secara aktif dalam metabolisme kolesterol, mencegah pengumpulan kolesterol dalam darah, membantu membuang kolesterol yang tidak baik daripada tubuh, mencegah obesiti, dan melindungi sistem kardiovaskular. Kandungan ini juga boleh menghalang pelbagai jenis kanser.
Secara ringkasnya, ikan adalah amat penting. Berikut adalah beberapa jenis ikan yang selamat dan baik untuk anak anda termasuklah:
Salmon (Atlantic, Chinook, Coho, Pink, Sockeye)
Tilapia
Pollock (Atlantic & Walleye)
Flounder
Haddock
Ikan keli
Kerang
Tiram
Udang
Kerang scallops
2 jenis ikan yang terbaik untuk kanak-kanak adalah:
Salmon
Salmon ialah ikan yang kaya dengan asid lemak tak tepu yang boleh merangsang perkembangan bayi. Ia juga kaya dengan vitamin A, B, D, E, dan kalsium, zat besi, zink, magnesium, fosforus dan mineral lain. Isi salmon adalah lembut dan licin, jadi kanak-kanak akan menggemarinya. Ikan ini juga baik untuk kecerdasan kanak-kanak.
Tuna
Tuna mengandungi asid omega-3 yang baik untuk mencegah degenerasi makular, iaitu keadaan yang mengehadkan penglihatan mata, dan secara perlahan-lahan membawa kepada buta.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Biasa makan bubur nasi atau nasi air Kelantan. Kalau anda yang biasa makan, mesti tahu kesedapannya. Cuma bila nak buat sendiri tak tahu macam mana caranya nak bagi hasilkan bubur nasi sedap.
Kali ini resipi yang dikongsikan oleh Puan Noremah Ahmad ini boleh anda cuba. Langkah demi langkah diajar bermula dengan cara buat sup hinggalah cara nak buat nasi yang sebetulnya supaya tak berbiji-biji. Sekali makan memang tak cukup semangkuk!
NASI AIR PANTAI TIMUR SEDAP TAK CUKUP SEMANGKUK
Bahan SUP/KUAH
-sedikit minyak masak
-10 ulas bawang putih (ketuk)
-3 inci halia muda (ketuk)
-akar daun sup
-kicap (agak2)
-daging/ayam
-meatball
-1 kiub pati ayam
-2 sudu sos ikan
– 1 btg serai (ketuk)
-air secukupnya
-tumis bahan ketuk sampai naik bau, masukkan air,akar daun sup, serai, daging, metball, kiub ayam, sos ikan dan kicap. Daging empuk. Perasakan dengan garam SIAP
AIR CILI (KISAR)
-cili burung merah
-sedikit air
-sedikit cuka
-1 sb garam dan gula
MINYAK BAWANG PUTIH
-10 ulas bwg putih potong dadu, tumis dgn minyak banyak sampai bwg kekuningan. SIAP
LADA JERUK
-hiris cili besar letak air sikit, cuka, gula, garam ikut citarasa
Adakalanya bila anak demam, mama pastinya menyediakan sup ayam yang panas bagi menaikkan semula sistem imun anak. Sebenarnya bukan hanya sup ayam bahkan beberapa sup lain boleh diberikan kepada anak untuk menguatkan imun tubuhnya sekaligus memulihkan kesihatan yang kurang memuaskan.
Perkongsian ibu ini, Puan Sha Nasir yang menyenaraikan lima sup untuk kanak-kanak memang hebat. Bukan hanya sup ayam, bahkan banyak resipi lain yang mampu membantu demam anak kebah. Lima resipi ini mama wajib cuba.
5 MENU SUP UNTUK BAYI & KANAK KANAK YANG KURANG SIHAT
———————————————-
Sharing 5 Menu Sup time Haarra Samiyya tak sihat last week. Haarra total refuse makan nasi & nak hirup sup je. So mommy buat sup yang berkhasiat untuk dia since dia hanya nak minum sup.
Mommy add Chicken Bone Broth untuk boost semula imune dia, tambah extra garlic dalam sup, & bahan-bahan lain yang bagus untuk eliminate kahak. Sesuai untuk baby yang tak sihat, demam selsema & batuk. Antara bahan-bahan lain yang mommy guna adalah Singo Pear, Goji Berry, Garlic, Cauliflower, Celery & Sayuran Hijau.
Protein seperti ayam & udang yang saya gunakan boleh diganti dengan protein kegemaran anak-anak seperti ikan atau daging, telur pun boleh.
GOJI BERRY WHITE HEALING SOUP
——————————-
1) Tumis bawang putih & merah, rempah 3-4 sekawan dengan coconut cooking oil.
2) Masukkan potongan ayam, goreng bersama-sama 3-5 minit.
3) Masukkan air dan cbb.
4) Biarkan mendidih
5) Masukkan goji berry, cauliflower, reneh seketika.
6) Masukkan potongan singo pear.
7) Reneh sehingga semua bahan masak.
8) Optional: boleh masukkan a pinch of himalayan salt (prefered 2 years and above)
9) Siap sedia dihidang.
Note: Cauliflower, Garlic & Singo Pear antara food yang boleh eliminate mucus.
SHRIMP PINK TOM YAM
———————-
1) Tumis garlic paste, onion paste, ginger paste, serai, daun limau purut dengan coconut cooking oil.
2) masukkan cbb dan air.
3) Masukkan beetroot yang dipotong dadu.
4) Masukkan celery, reneh sehingga mendidih.
5) Masukkan shrimp, follow by cauliflower.
6) Masukkan tomato.
7) Reneh sehingga semua bahan masak.
8) Off flame.
Nota: Chicken Bone Broth helps to boost imune baby, Celery, Garlic, Cauliflower helps to eliminate mucus.
SHRIMP & VEGETABLE SOUP
————————–
1) Tumis bawang putih & merah dengan coconut cooking oil.
2) Masukkan air dan cbb.
3) Biarkan mendidih.
4) Masukkan udang.
5) Masukkan cauliflower & batang sawi, reneh seketika.
6) Masukkan sayur sawi & potongan tomato.
7) Reneh sehingga semua bahan masak.
8) Optional: boleh masukkan a pinch of himalayan salt (prefered 2 years and above).
9) Siap sedia dihidang.
Note: Cauliflower, Garlic & Sayuran Hijau antara food yang boleh eliminate mucus.
CHICKEN & BEETS SOUP
—————————
1) Tumis bawang putih & merah, rempah 3-4 sekawan dengan coconut cooking oil.
2) Masukkan air dan cbb.
3) Masukkan beetroots.
4) Biarkan mendidih.
5) Masukkan ayam & reneh seketika.
6) Masak sehingga beetroots empuk & ayam hampir masak.
7) Masukkan tomato& reneh sehingga semua bahan masak.
8) Optional: boleh masukkan a pinch of himalayan salt (prefered 2 years and above)
9) Siap sedia dihidang.
Note: CBB antara superfood yang boleh boost imune. Add extra garlic untuk eliminate mucus.
GREEN ANTIBIOTIC SOUP
—————————
Bahan-bahan:
Buah pelaga
Bunga cengkih
Bawang putih
Bawang besar
Lada hitam
Air
CBB @bytqahnasir
Sayur hijau – sawi
Isi Ayam
Cara-cara memasak:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah (mommy pakai paste @kaka_tanggo )dan semua rempah dengan olive oil.
2. Apabila sudah naik bau, masukkan cbb & air.
3. Masukkan isi ayam, celery dan biarkan mendidih.
4. Masukkan batang sayur sawi.
5. Masukkan daun sayur sawi.
6. Off flame bila semua bahan fully cooked