Musim PKP yang panjang sudah semestinya kita mula rindu masakan dari kedai. Bagi yang terindu-rindu ayam panggang Nandos, apa kata anda cuba buat sendiri dari memesannya di atas talian. Lagi jimat!

Paling menarik, resipi yang dikongsikan Pn Sue Azhar ini amat mudah. Hanya masak sos perap dan biarkan diperap lama. Memang sedap!


Dinner ayam bakar nandos je malam ni. Modal tak sampai 50 hengget untuk 6 ketul peha ayam yang besar-besar tuu. Murah kan buat sendiri. Kalau kat kedai mau ratusan kena bayar. Bukan susah pun nak buatnya, senang giler.

Bahan-bahan:
6 ketul paha ayam
Bawang putih -ditumbuk
Lada hitam -ditumbuk
4-5 sudu serbuk paprika
Sos tomato
sos cili
Gula garam

Satukan bahan tumbuk dengan serbuk paprika, sos tomato, sos cili, garam dan gula. Masak sampai menggelegak. Pastu biar sejuk. Ketepikan.

IKLAN

Bahan masak tadi perap ayam. Kalau nak makan esok malam ni boleh perap. Kalau nak makan malam, pagi boleh perap dan masuk dalam peti ais.

Ayam dibakar suhu 180’c. Kadang tengok jenis oven jugak tahap kepanasan tak sama.

Baki sos ayam tadi jangan tuang semua ya nanti setengah jam selepas terbalikkan ayam boleh tuang yang selebihnya.

Bakar setengah jam lepas tu terbalikkan ayam. Dan tabur cendawan butang, capsicum merah dan hijau serta bawang holand. Bakar lagi setengah jam sampai ayam masak.

IKLAN

Makan ayam dengan sos peri nandos.

Menarik: Resipi Nasi Daging Kurma Adabi, Menu Jimat Masa, Tumis Dan Biar Masak Je

Pa&Ma dengan kerjasama 9 bulan 10 hari nak bagi webinar PERCUMA tanda terima kasih atas sokongan follower semua selama ini.

IKLAN

Webinar ‘Aku Tak Takut Beranak’ menampilkan barisan speaker-speaker hebat dan berpengalaman dalam bidang keibubapaan seperti Ustaz Don, Ustaz Kazim Elias, Dato’ Dr Fazley Yaakob, Dr Rizal Abu Bakar, Dr Maiza Tusimin dan Dr Afida Sohana.

Selain berpeluang menceduk ilmu yang dikongsi, anda juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah sebab ada 70 hadiah best yang ditawarkan termasuklah sebuah handphone.

So apa yang anda kena buat untuk dapat HADIAH CABUTAN BERTUAH tu?

Just daftar je kat SINI. FREE je tau Webinar ni!

Nak relaks, jom cuci mata di SINI.

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)