Siapa kata anda tak boleh buat sendiri potato chip di rumah. Ada resepi mudah yang lebih jimat dan berkhasiat untuk si manja.
Kanak-kanak memang suka makan jajan potato chip. Tapi ia tak berkhasiat dan tidak bagus untuk pemakanan si kecil kerana mengandungi bahan-bahan perisa dan pengawet.
Untuk elakkan si kecil mengamuk bila di kedai sebab tak dapat beli jajan potato chip, ibu buatlah sendiri potato chip di rumah. Lebih jimat, sedap dan berkhasiat sebab tahu apa bahan yang diletak.
RESEPI KENTANG GORENG KRUP KRAP.
Bahan-bahan:-
3 Biji kentang
2 Sudu makan cuka
500 ml air
Sedikit perencah kari/black pepper/serbuk cili dan sebagainya
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya:-
1. Hiris kentang nipis-nipis gunakan pisau buah.
2. Didihkan air bersama cuka terlebih dahulu. Kemudian masukkan hirisan kentang tadi. Perlahankan api biar selama 3 minit.
3. Angkat dan cuci kentang tersebut. Toskan dulu baru goreng.
4. Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana besar ye. Bila nampak dah kekuningan boleh la angkat.
5. Pastu boleh la tabur perencah kari atau lain-lain perencah ikut citarasa masing-masing.
Selamat mencuba
Sumber: HuDa Seman via Masak Apa Hari Ni
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Rangupnya Tak Boleh Bawa Bincang, Kuih Gunting Super Sedap, Anak Makan Tak Berhenti!
Selain kuih siput yang menjadi igauan kita di hari raya, Kuih Gunting juga tidak kurang hebatnya. Rasa sedap dan rangupnya buat kita tidak sedar habis sebalang. Lagi-lagi jika kuih gunting yang diadun dengan rasa yang sedap, rangup dan padu.
Resipi ringkas dan mudah yang dikongsikan oleh Salmah Hj Hassan ini memang meletop. Rupanya begini cara menyediakan kuih gunting yang sentiasa jadi dambaan kita di hari raya. Mudahnya!
Resipi wajib cuba: Buat Koleh Kacang Guna Sukatan Cawan, Lebih Mudah Menjadi Resipi, Kuih Kegemaran Ramai!
Kuih gunting. Masih suam-suam lagi.
Resipi Kuih Gunting ( Cara sendiri )
Bahan-bahan :
1 kg tepung gandum
250 g marjerin
1 biji telur
1 Kiub ikan bilis
Minyak
*100 g bwg merah
*50 g bwg putih
*50 g ikan bilis
*50 g udang kering
*Cili kering -agak-agak
*Sedikit garam dan perasa
*Air 200 ml -utk mengisar
Kisar bahan-bahan bertanda *. Kisar sekali hingga sebati.
Tepung diramas dengan marjerin, masukkan telur.
Masukkan bahan kisar dan uli hingga rata. Masukkan daun kari yang telah dipotong dan uli lagi hingga doh tidak melekat lagi dijari. Agak-agak tidak terlalu lembek dan terlalu keras.
Bahagikan dan bulat-bulatkan doh supaya senang dicanai dengan kayu giling.
Panaskan dalam pan non stick sekejap tanpa minyak supaya keras. Sejukkan dan boleh dipotong/digunting seperti pada gambar.
Goreng dalam minyak yang banyak. Tos dengan tisu untuk serap minyak.
Resipi wajib cuba:Baby Cakoi Cicah Sos Pandan Kastard Makan Panas Panas, Memang Terangkat!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Tiba-Tiba Rasa Nak Makan Semua Benda Walaupun Tak Lapar, Mungkin Mama Ada Gangguan Pemakanan
Gangguan makan boleh berlaku kepada seseorang individu tanpa mereka sedari. Antara gangguan pemakanan yang boleh berlaku ialah anorexia nervosa, bulimia nervosa dan binge eating.
Anda mungkin terkejut, adakah binge eating juga diklasifikasikan sebagai satu gangguan makan?
Sebelum kita kenali sama ada ia adalah satu gangguan pemakanan atau tidak, kita perlulah mengetahui dengan lebih baik apakah yang dimaksudkan dengan binge eating.
Binge eating: Gangguan makan ikut nafsu!
Binge eating adalah satu keadaan di mana seseorang individu makan dengan banyak mengikut nafsu dalam satu-satu masa.
Baca: Aiskrim Durian Homemade Lagi Puas Buat Sendiri, Anak Makan Berebut!
Mereka mengambil banyak makanan dalam tempoh masa yang pendek walaupun tidak rasa lapar pada ketika itu.
Antara perkara yang mungkin menyebabkan binge eating ini ialah stres dan waktu selepas stres tersebut.
Jika ada yang bertanya adakah binge eating dianggap sebagai satu gangguan, jawapannya adalah YA.
Ia adalah satu gangguan pemakanan yang disahkan oleh pakar perubatan. Ini simptom jika seseorang itu sedang alami gangguan makan binge eating
Seseorang individu tersebut akan disahkan mengalami gangguan pemakanan ini jika mempunyai tanda atau simptom seperti berikut:
-Makan dengan kuantiti yang lebih banyak daripada biasa
-Makan sehingga kenyang yang menyebabkan rasa tidak selesa pada perut
-Makan dengan banyak walaupun pada waktu diri tidak berasa lapar
-Makan berseorangan disebabkan rasa malu
-Berasa bersalah atau meluat dengan bentuk tubuh diri sendiri
Apakah penyebab kepada gangguan makan ini berlaku?
Sebenarnya, terdapat pelbagai faktor risiko yang menyebabkan gangguan pemakanan ini.
Berikut adalah antara faktor risiko yang mungkin berlaku kepada individu tersebut:
-Genetik
-Jantina
-Perubahan dalam struktur otak
-Saiz tubuh badan
-Pernah mengalami binge eating semasa kecil atau sewaktu remaja
-Trauma yang menyebabkan gangguan pada emosi
-Keadaan psikologi yang lain
Bagaimana gangguan makan ini didiagnosis?
Gangguan makan ini biasanya bermula ketika akhir waktu remaja dan awal 20-an. Walau bagaimanapun, ia juga boleh berlaku dalam semua peringkat umur.
Jika ia tidak dirawat, gangguan ini boleh berlaku dan bertahan sehingga bertahun-tahun lamanya.
Baca: “Apa Sayang Nak Cakap Pada Anak?” Sebak Tengok Kakak, Adik Cari Papa
Untuk mengesahkan bahawa seseorang itu mengalami gangguan pemakanan ini, dia mestilah pernah mengalami sekurang-kurangnya 1 hingga 3 episod binge eating dalam tempoh seminggu.
Bagi keadaan yang lebih melampau, seseorang itu mungkin mengalami lebih daripada 14 kali episod binge eating dalam tempoh seminggu!
Selain itu, antara ciri lain ialah seseorang itu tidak mengalami sebarang masalah seperti muntah-muntah, mengambil julap atau bersenam secara berlebihan untuk tujuan mengelakkan binge eating.
Apakah risikonya kepada kesihatan?
Seperti yang anda boleh jangkakan, apabila anda makan secara berlebihan tanpa kawalan dan kerap, akan ada perubahan terhadap tubuh badan anda.
Malah, ia bukan sahaja melibatkan kesan kepada fizikal, tetapi juga kepada emosi dan juga kesihatan sosial seseorang individu tersebut.
Semestinya, risiko untuk mengalami obesiti itu amat tinggi. Hampir separuh daripada penghidap gangguan makan ini mengalami obesiti.
Apabila obesiti mula berlaku, maka risiko untuk mengalami penyakit-penyakit lain turut meningkat. Ini termasuklah penyakit jantung, strok, diabetes jenis 2 bahkan kanser.
Namun menurut kajian, risiko untuk mendapat penyakit-penyakit kronik ini adalah lebih tinggi dalam kalangan mereka yang mempunyai gangguan binge eating berbanding mereka yang sedia obesiti tetapi tidak mempunyai gangguan tersebut.
Selain daripada penyakit kronik tersebut, ada juga beberapa risiko kesihatan lain yang berkaitan dengan gangguan pemakanan ini seperti masalah tidur, keadaan sakit kronik, asma dan juga sindrom iritasi usus (IBS).
Bagi golongan wanita pula, ia akan memberikan risiko seperti masalah kesuburan, komplikasi ketika hamil dan berlakunya sindrom ovari polikistik (PCOS).
Ini yang boleh anda lakukan untuk atasi binge eating
Terdapat beberapa kaedah yang boleh dilakukan untuk atasi gangguan ini, dan ia bergantung kepada punca dan tahap keterukan gangguan tersebut.
Antara yang boleh dilakukan adalah dengan melibatkan diri dalam terapi tingkah laku kognitif (CBT), psikoterapi interpersonal, terapi tingkah laku dialektik, terapi pengurangan berat badan, dan juga ubat-ubatan.
Mungkin anda hanya perlu satu jenis terapi sahaja, tetapi mungkin juga perlu gabungan beberapa kaedah untuk mendapatkan hasil seperti yang diharapkan.
Untuk kepastian, berjumpalah dengan doktor atau ahli psikiatri bagi memilih kaedah terbaik buat diri anda.
Kredit: Hello Doktor
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayam Percik Kelantan Style. Pertama Kali Buat Pun Confirm Jadi!
Memandangkan nak keluar beli makanan di luar agak terhad, tetapi nak makan lauk yang lain sikit berbanding hari biasa, mama boleh cuba buat pula ayam percik Kelantan.
Tak susah pun kerana bahan-bahannya semua sangat mudah dan kita yang tak berapa yakin boleh buat pun tetap boleh hidangkan pada keluarga dengan perasaan puas hati.
ARTIKEL RESIPI MENARIK [Ranggupnya Tak Boleh Bawa Bincang, Kuih Gunting Super Sedap, Anak Makan Tak Berhenti!]
Nak tahu apa resipinya, perkongsian dari Umie Hafizda ini sangat membantu mama. Ikut langkah-langkah ini confirm jadi!
Resepi Ayam Percik Kelantan
(Resipi ini untuk 2 orang makan. Nak buat satu keluarga makan, boleh tambah kuantitinya)
Bahan Perap
– 1/4 ekor ayam
– 2 ulas bawang putih
– 3 ulas bawang merah
– 1/2 inch halia
– garam secukup rasa
Bahan Kuah
– 300 ml santan pekat @ 1 1/2 kotak santan
– 1 cawan air
– 2 btg serai dititik
– 2 hiris halia (diblend)
– 5 ulas bawang merah (diblend)
– 4@5 tangkai lada kering (diblend)
– Asam keping (sikit sahaja)
– Gula melaka
– Garam & perasa secukup rasa
Cara-cara buat
1. Tumbuk/blend bawang merah, halia, bawang putih & garam sehingga lumat. Kemudian, pes tadi diperap dengan ayam yg telah dibersihkan sekurang2nya 30 minit..
2. Untuk bahan kuah, blend dahulu bawang merah, halia & lada kering
3. Kemudian, masukkan santan, 1 cawan air, bahanyg diblend tadi, serai, asam keping, gula melaka, garam & perasa secukupnya. kacau dengan api sederhana ye!
**part buat kuah ni, kena selalu kacau ye..jgn tinggalkan pulak sbb nnti kuah x cntik n nmpk mcm berketul..
4. Kuah dikacau sehingga pekat macam ni ye.. dah nampak cun..boleh la tutup api tu
5. Untuk part ayam ni.. kali ni mommy bakar guna Air fryer je taw..senang sbb xpyh nk tunggu2
Korang boleh je nk bakar atas pemanggang yang berapi2 tu, magic pan, or non stick pan. InshaAllah jadi je aihh
‼️Part guna Air fryer ni
Letak mcm ni, bakar ayam tu dengan suhu 175 celcius/ 20 min. Dah habis 20 min bakar. Kemudian, terbalikkan ayam, bakar lagi dengan suhu 180 celcius/15 min
6. Tips nak kasi ayam & kuah lagi rasa mabelesssss.. Bila ayam dah masak, letak ayam dalam pan.. Kemudian siram kuah atas ayam Sedikit demi sedikit..kasi kuah tu meresap dalam ayam..masak la dalam 5 min.. lepastu, angkat ayam letak dalam pinggan then letak balance kuah tadi atas ayam.. siap!!
Ayam percik is doneee!! Ulam tu memg sangat sedap makan dgn ayam percik. Makan dengan nasi panas2 pulak..Sedap!
RESIPI WAJIB CUBA [Tak Yakin Buat Donut, Langkah Ni Paling Senang, Ekstra Lembut & Gebu!]
Sumber: Umie Hafizda
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI