Buntu bila memikirkan bekal anak ke sekolah. Bosan dengan roti dan makanan berat, kali ini kita cuba pula resipi Mini Sausage Pot Pie pula untuk anak. Ringkas tapi sedap.

Resipi perkongsian Azie Surip ini nampak mudah dan paling penting sedap.


Puas fikir apa nak masak untuk sarapan & bekal budak-budak esok. Bukak tutup fridge nampak la 3,4 barang, keluar lah sikit idea.

Cari yang paling senang & cepat boleh siap. Dan ni lah hasilnya. Disclaimer: menu ni kurang khasiat ye. Sila jangan buat kalau anda seorang yang health conscious.

Mini sausage pot pie

Bahan:
1 pek puff pastry (cari je kat supermarket atau kedai baking banyak jual)

(Inti)
Sikit minyak untuk menumis
1 bawang holland yang tak besar – potong dadu halus1 ulas bawang putih – cincang halus
4 batang sosej potong kecik-kecik boleh gantikan dengan ayam cincang
1 cawan mix vege (kalau rajin kau cincang la carrot, kacang buncis & capsicum)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos black pepper

IKLAN

Cara masak inti:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang-bawang sampai layu, masukkan sosej & sayur. Biarkan semuanya masak.

2. Masukkan sos. Kacau-kacau biar sebati, kalau kering sangat tambah 1-2 sudu besar air. Tutup api.
* tak ada garam, perasa atau gula sebab dalam sosej & sos dah banyak bahan tu semua.

Lembutkan dulu puff pastry, baca arahan kat pek cara utk lembutkan. Lepas tu letak kat bekas, tekan2 sikit utk masukkan dia.

IKLAN

Tuangkan inti yang dah buat tadi.

Cantumkan hujung pastry, tak payah guna air sebab pastry dah lembut just tekan-tekan je sikit.

IKLAN

Panaskan oven kejap, suhu 180’c. Bakar selama 25-30 minit. Siap!

Menarik: Hidung Terletak Macam Baby Korea, Wajah Ala-Korea Anak Intan Ladyana Curi Perhatian, Comelnya!

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil.

Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!