![Untitled design (15)](https://cdn.majalahpama.my/2018/10/Untitled-design-15-1-696x365.jpg)
Mama papa mesti buntu kan dalam nak menyediakan makanan untuk si manja. Jom ikuti resipi hasil perkongsian Puan IejaAMajid yang mudah ini. Resipi Murtabak Fussili yang menggunakan telur.
Siapa sama makan pasta hariniii? Terima kasih kakak kantin yang bagi idea menu Murtabak Fussilli
Asyik letak cheese ja hari-hari pun tak berapa bagus juga okeh #NadhifMateen #roadto11months #2batanggigi
Bahan-bahan
Pasta baby @ Eatalian Express Vegetables Mix Pasta
Bawang merah&putih
Unsalted butter
Serbuk kari 1 sudu kecil sahaja (babas/adabi)
Telur
Cara Penyediaan
Rebus baby pasta@ Eatalian Express Vegetables Mix Pasta (Fussili)
Pecahkan telur & mix kan semua bahan
Masak macam telur dadar. Siap!
Recommended untuk baby yang dah pass makan telur sahaja ya! Selamat mencuba.
Sumber: Facebook IejaAmajid, Happy Baby Foods Malaysia
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Donat Rainbow Viral, Biar Perap Lama-Lama, Baru Comel Kembangnya!
![Resipi Donat Rainbow Viral, Biar Perap Lama-Lama, Baru Comel Kembangnya!](https://cdn.majalahpama.my/2022/11/xDG7FEAM-Unnamed-Design-5.jpg)
Melihat hasil donat orang lain yang kembang, bulat dan cantik mula rasa tertanya-tanya bagaimana tip untuk menjadikan donat cantik sebegitu.
Perkongsian tip ringkas oleh Che Azawimie Che Zahari yang menghasilkan donat pelangi ini anda kena cuba. Patutlah donat jadi kembang elok.
Rainbow Doughnuts. Berjam-jam buatnya. Makan sekejap je.
Resepi Rainbow Doughnuts.
Bahan-bahan:
1kg Tepung gandum @ tepung roti
1 paket kecik yis
1 sudu besor shortening
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
1 sudu teh k-fine @ pelembut roti.
Susu uht secukupnya
Perisa & pewarna
Mudah bangett. Campur semua bahan-bahan kering, masuk dalam mixer. Uli lah sampai jadi doh.
Susu tu masuk sikit-sikit je. Kalau rasa doh tak lekat kat tangan tu kira ok lah.
Bahagikan empat bahagian. Warnakan dan perisakan setiap bahagian.
Pastu roll satu per satu bahagian. Susun ikut warna pelangi. Roll lagi kasi nipis anggaran 2cm & terap je.
MENARIK:
Rezeki Terindah Dulu Ibu Sarat Bawa Perut Kini Bayi Kembar 3 Selamat Dilahirkan!
Tak Berbaloi Stress Melampau, Rutin Simple Ni Buat Emosi Ibu Lebih Baik, Ubahlah!
Lepas terap tu baru la rehat bagi kembang elok.
Anggaran 2 jam gitu lah, baru comel kembangnya.
Pastu goreng la, minyak jangan panas sangat. Goreng tu kacau-kacau selalu, jangan tinggal macam goreng ikan. Kang hangit pulok.
Pastu gaul dalam gula kastor ye. Gaul masa panas-panas, jangan sejuk. Kang dok lekat gula tu.
Hujan-hujan ni memang jadi sangat la tapi gok kena sabor lah sebab doh lambat kembang kalau sejuk-sejuk ni.
Selamat mencuba lah ye.
Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom.
Klik DAFTAR segera di https://toko.ideaktiv.com/product/gathering-mama-hamil-menawan-pama-x-numom/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Penuhi Permintaan Isteri Masak Bengkang Tepung Beras Gula Merah, Lain Macam Sedapnya Suami Masak!
![Penuhi Permintaan Isteri Masak Bengkang Tepung Beras Gula Merah, Lain Macam Sedapnya Suami Masak!](https://cdn.majalahpama.my/2022/01/Y5a3GfIl-Untitled-design-3.jpg)
Bila sesekali suami turun padang masakkan untuk keluarga, isteri bukan main rasa gembira. Bukan soal sedap tau tidak tetapi air tangan suami buat isteri jatuh cinta.
Apa kata hujung minggu ini, kita cuba pula resipi Bengkang Tepung Beras Gula Merah, air tangan suami, Shah Shatry. Sedap!
Memenuhi permintaan isteri yang teringin sangat nak makan Bengkang Tepung Beras Gula Merah. Sebagai suami, kita turutkan aja.
Dia kata, last dah nak merap laki pun. Bila dah start keja balik ni, payah dah la nak merap. Keluar keja pagi, maghrib baru sampai rumah. Masa mana nak boleh merap. Nak boleh makan masakan suami ni pulak, kena tunggu cuti sekolah ni la. Lambet lagi. Isteri la kata, bukan saya kata ye.
Ala sebagai suami, sedih pulak bila dengar rentetan isteri kata macam tu. Ok, kita on kan aja. Tung…tang… Tung…tang… Siap!
RESEPI BENGKANG TEPUNG BERAS GULA MERAH
Bahan-bahannya :
2 cawan tepung beras
7 sudu besar tepung jagung
7 cawan santan
¾ cawan gula putih ( tak suka manis, kurangkan lagi)
1 cawan gula merah timbang
Garam ( agak² ja utk naikkan lemak kuih)
Loyang di sapu minyak kemudian panaskan sekejap di dalam oven. Panaskan oven terlebih dahulu 5-10 minit camtu suhu 180°C.
Satukan ke semua bahan di dalam bekas, kemudian kacau sehingga sebati. Saya kacau pakai whisk ja.
Bila semua dah sebati & gula pun dah larut, masukkan di dalam kuali @ periuk, masak di atas api sehingga kental. Guna api sederhana ja.
Bila dah kental, alihkan ke dalam loyang, bakar di dalam oven selama 1 jam @ lebih ikut oven masing² pada suhu 180°C api atas bawah ( 5 minit terakhir, saya tukar api atas untuk mendapatkan efek hangit² tu)
Bila dah masak, sejukkan terlebih dahulu baru potong.
Selamat mencuba!
Menarik: Pandainya Dia, Kena Agah Dengan Ibu, Senyuman Anak Kedua Siti Nurhaliza Buat Ramai Cair
Memang betul-betul seram ke sampai Faiz Dickie boleh panik tengok adik-adik Bintang Kecil kita menangis dalam Scream Park Sunway Lagoon ni? Kalau tak percaya korang kena layan sampai habis episod pertama Scream Park Challenge ni.
Follow dan subscribe Youtube Channel Bintang Kecil.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Kek Chiffon Pandan Naik Elok & Gebu, Air Tangan Orang Lama, Tak Guna Ovalette Pun!
![Resipi Kek Chiffon Pandan Naik Elok & Gebu, Air Tangan Orang Lama, Tak Guna Ovalette Pun!](https://cdn.majalahpama.my/2022/07/Unnamed-Design-43.jpg)
Sesekali hujung minggu, anak-anak mula minta buatkan kek homemade. Ternanti-nanti resipi kek sedap dari ibu, apa kata ubah selera anak-anak dengan kek chiffon panda ni pula.
Bukan sahaja tak susah bahkan paling lembut dan gebu. Jom cuba perkongsian resipi Ummu Ashraf!
Alhamdulillah, siap dah kek chiffon pandan orang lama tanpa guna ovalette. Kek chiffon pandan biasanya sedap dan wangi bila menggunakan daun pandan segar dan pati santan.
Resepi saya terjemahkan dan olah dari blog “I eat, I shoot, I post”.
Bahan:
Bahagian A
6 biji kuning telur
100 gm gula castor
140 ml santan
115 ml minyak jagung
2 sudu besar pati daun pandan (blend 8 helai daun pandan dengan 1 sudu besar air – perah)
Bahan B:
2 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil esen pandan
1/2 sudu kecil garam
Bahan Ayak:
180 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
2 sudu kecil baking powder
Pukul kuning telur dan gula castor sampai kembang.
Dalam bekas lain, satukan santan, minyak jagung dan pati daun pandan.
Kacau rata semua bahan B dan masukkan dalam adunan kuning telur. Pukul rata.
Masukkan bahan ayak dan gaul bahan ini ke dalam adunan kuning telur tadi. Kacau hingga tidak berbintil.
Bahan C:
9 putih telur
1 sudu teh jus lemon
100 gm gula castor
Pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan jus lemon, pukul hingga kembang.
Masukkan gula sedikit demi sedikit hingga habis. Teruskan memukul hingga putih telur bertanduk (macam dalam gambar kedua).
Fold kan 1/3 adunan putih telur ke dalam adunan pandan. Aduk dengan berhati-hati. Masukkan 1/3 lagi putih telur, aduk – ulang hingga habis putih telur. Aduk dengan lembut hingga tak nampak lagi alur-alur putih telur.
Masukkan adunan dalam loyang kek chiffon 10 inci. Loyang jangan diminyakkan. Bakar 55 minit pada suhu 170 darjah C. Letakkan loyang pada bahagian paling bawah oven.
Selepas 30 minit, letakkan aluminium foil di atas kek untuk memastikan kek tidak merekah akibat haba bahagian atas oven.
Menarik: 6 Bulan Ni, Sayalah Paling Bahagia, Rutin Urus Bilal Mencabar Tapi Membahagiakan PU Riz!
Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat!
Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/
Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI