Roti canai antara sajian sarapan kegemaran ramai termasuk anak-anak. Lebih enak kalau dihidang bersama kuah kari serta sambal yang power! Kalau mama nak buat sendiri roti canai untuk keluarga, boleh ikuti resipi ini.
Resipi ini sesuai untuk anak berumur 3 tahun ke atas kerana terdapat garam, gula di dalam bahan adunan. Bagi anak yang mempunyai alahan terhadap telur, roti ini sesuai kerana tiada telur dalam bahan adunanya.
ROTI CANAI (tanpa telur)
Ads
Bahan-bahan;
*1 sb gula
*1 sb susu pekat
*1 sb planta ( cairkan dalam kuali )
*1 sudu kecil kfc garam
*1 cawan air sejuk dari peti
4 cawan gandum
Cara penyediaan;
Ads
Sebatikan smua bahan bertanda untuk bagi gula larut, pastu masukkan gandum sedikit-sedikit sambil tu uli. Uli sampai sampai doh jadi licin. Lepastu bulatkan ikut besar mana kita nak.
Ads
Agak-agak la, saya buat dapat 10 biji. Nak besar lagi boleh buat 8 biji je. Lepas tu sapu minyak, sebenarnya minyak tu sikit je, tapi bila dah tengelam roti tu nampak macam banyak.
Dalam 3-4 jam dah boleh goreng. Masa tebar dengan goreng minyak tak perlu guna banyak sangat dah. Cara tebar boleh google. Saya pun blajar dari google tapi tak. Saya pun tak berapa pandai jugak… Tapi suka mencuba… So selamat mencuba la semua yea…😊
Sumber: Rohani Ibrahim
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Tak semestinya masih bayi, tapi tak boleh makan kek kan? Boleh tapi kena pastikan bahan-bahan dalam kek mesra bayi dan selamat untuk dimakan bayi tanpa garam, gula dan pewarna tiruan.
Kalau tak ada idea nak buat kek apa untuk anak, boleh lah cuba resepi Blueberry Cotton Cheese Cake versi bayi. Selamat mencuba!
Ni first time ibu buat cake untuk Aisyah, sempena genap 1 tahun (2020). Doakan Aisyah jadi anak yang solehah ye!
Saja cuba, tak sangka menjadi. Ada yang ibu ubah dari resepi ni. Ikut selera masing-masing ye .
• BLUEBERRY COTTON CHEESE CAKE •
– 2 biji telur (asingkan putih telur dengan kuning telur)
– 50 g unsalted butter
– 50 g cream cheese
– 60 g full cream milk
– 30 g tepung gandum
– 2 sd puree kurma (letak madu pun boleh)
– 5-7 keping baby cookies (di hancurkan)
– 1/2 cawan blueberry (di blend halus)
1. Cairkan BUTTER, CREAM CHEESE dan FULL CREAM MILK di atas api yang kecil. Kemudian, tutup.
2. Dah sejuk, masukkan TELUR KUNING dan PUREE KURMA (nak pakai madu pun boleh, make sure 1y above). Kemudian gaul sebati.
3. Masukkan TEPUNG GANDUM (ibu ayak dulu bagi halus), gaulkan.
4. Dalam bekas yang lain, pukul PUTIH TELUR hingga meringue. (ibu pakai baby food processor je, mula mula pakai tangan, lenguh 🤣) Kali ke-2 try baru jadi.
5. Masukkan meringue tadi ke dalam adunan pertama, kaup semula adunan.
6. Letakkan di dalam bekas adunan (ibu pakai size 4 inci je untuk kek ni), masukkan adunan ke dalam bekas yang telah di sapu dengan unsalted butter.
7. Panaskan oven selama 10 minit, bakar selama (15-25 minit) dengan api medium (ibu pakai microwave oven, oven biasa takde) 😅 Kalau oven biasa kena bakar (30-40 minit)
• FROSTING •
– 125 g unsalted butter
– 125 g cream cheese
– 2 sd puree kurma
Pukul semua bahan hingga kembang, letakkan dalam chiller di dalam bekas yang tertutup. Simpan 2 jam sebelum guna.
Untuk fondant tu hiasan je, Aisyah tak makan pun sebab fondant daripada gula. Ayah yang makan fondant tu. Jangan tanya kenapa “t” dengan “u” macam tu, terrreksidennnn masa nak deco.
Atas kek tu ibu deco dengan baby cookies yang di hancurkan, kalau letak cream cheese nanti bergabung dengan fondant dia akan cair. Nak mula celebrate baru ibu deco, sebab takut fondant takboleh bagi kerjasama 😂
TIPS!
• JANGAN biarkan tangan/peralatan basah/lembab nanti kek tak naik cantik dan lembut.
• Semasa nak buat jadi meringue, pastikan terus pukul jangan berhenti. Ada buih buih tu normal. Cuma pastikan kuning telur takde setitik pun bercampur dengan putih telur kalau tak, tak menjadi.
• Pastikan kek yang di keluarkan dari oven di sejukkan dahulu baru di keluarkan dari bekas adunan (hati-hati kerana kek sangat lembut)
• Masukkan kek yang telah sejuk tadi ke dalam chiller selama 2 jam sebelum start frosting baru kejadiannya indah.
Pancake dragon untuk bayi 8 bulan ke atas, sesuai dijadiakan untuk sarapan pagi. Nak jadikan snekking pada waktu petang pun boleh. Guna tiga bahan je tapi cukup untuk buat si kecil kekenyangan dan ceria sepanjang hari. Perut kenyang pasti anak akan bertenaga.
Bukan sahaja mengenyangkan, malah berkhasiat juga untuk anak-anak. Buah naga mempunyai karotene yang bertindak sebagai agen anti kanser. Lycopene yang menyebabkan warna merah pada buah ini terbukti boleh mengurangkan risiko kanser kelenjar prostat.
Buah naga dapat mengurangkan paras kolesterol ‘jahat’ dan meningkatkan paras kolesterol ‘baik’. Kajian menemui pengambilan buah ini mampu mengurangkan risiko serangan jantung dan mencegah masalah tekanan darah tinggi.
Kandungan vitamin dan garam mineral yang tinggi seperti vitamin c, B1, B2, B3, kalsium, phosphorus, zat besi, protin dan niacin membantu untuk meningkatkan paras imuniti tubuh badan. Jom lihat resipi yang dikongsikan.
Resepi ini dikongsikan oleh Nur Ashikin di Kumpulan Facebook Resepi Makanan Bayi.
RESEPI PANCAKE DRAGON FRUIT
Salam mommies semua, harini saya nak share breakfast idea guna 3 bahan je… resipi ni saya dapat dari group ini juga, thank you ya!
Pancake Dragonfruit Bahan- bahan: – ½ buah dragon – 2 sudu makan tepung gandum – ½ unsalted butter (pek kecil) – baki dia lagi ½ guna untuk masak pancake kejap lagi
Cara- cara: 1. Lenyekkan dragon fruit dan campurkan tepung gandum, unsalted butter. 2. Kacaukan hingga dapat kepekatan di bawah. 3. Panaskan nonstick pan, letakkan ½ baki unsalted butter (pek kecil) untuk masak pancake. 4. Masak hingga sedikit keperangan. Siap!
Menu ini untuk anak saya 7 bulan 23 hari, boleh cuba ya mommies.
Mudah sahaja resepi yang dikongsikan beliau. Para ibu juga boleh menggantikan buah dragon dengan buah lain seperti pisang, betik, manga dan sebagainya. Boleh buat ikut buah kesukaan anak- anak. Selamat mecuba dan semoga bermanfaat.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Sekali sekali, hidangan sosej menjadi pelengkap kepada hidangan sarapan pagi ala barat yang mudah dan enak. Pun begitu ada waktunya membeli sosej dari kedai terasa sedikit meragukan. Apa kata kita hasilkan sendiri sahaja di rumah.
Air tangan Pn Nur Haziqah ini nampak cukup menyelerakan. Paling penting ia sedap, jimat dan kandungan bahannya juga selamat untuk anak-anak. Jom cuba.
Harini cuba buat sosej ayam sebab nak habiskan ayam dalam peti ais. Alhamdulillah menjadi , resepi campak-campak ja ni. Kalau ada yang nak cuba boleh lah. Yang ni saya guna plastik ais.
Dah siap blend baru perasan aluminium foil habis.
Resepi sosej ayam homemade: 200gm isi ayam 1 biji telur Carrot Daun sup Bawang holland sebelah 2 ulas bawang putih 1 sk lada hitam Garam dan gula 2 sb tepung ubi 1/4 cawan air
Blend semua bahan di atas sehingga halus.
Masukkan dalam plastik ais / aluminium foil.
Kemudian kukus/rebus dalam 15 minit.
Keluarkan dari plastik/aluminium foil dan goreng.
Siap!
* Kalau guna aluminium foil elok kukus.
Selamat mencuba!
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!