Resipi Roti Pisang Rangup, Tak Sampai 15 Minit Dah Siap
Resipi roti pisang rangup sesuai disajikan untuk sarapan dan minum petang. Makan panas-panas memang sangat sedap! Kalau mama sudah tepu nak sediakan menu sarapan atau minum petang untuk anak-anak, dan makanan berat yang seangkatan dengannya, apa kata mama cuba menu berasaskan roti pula.
Untuk minum petang, mama boleh hidangkan bersama aiskrim. Mesti anak-anak suka. Resipi roti pisang rangup yang dikongsikan oleh Syukz Aziz ini memang paling mudah dan cepat disediakan. Bahan-bahannya pun ringkas dan senang nak dapat.
RESIPI ROTI PISANG RANGUP
BAHAN-BAHAN:
Roti gardenia keping
Pisang masak
Majerin
Kuning telur
Gula perang ( boleh juga tabur gula putih tapi tabur sedikit sahaja)
Cheddar cheese (tiada pun tidak mengapa, boleh tabur gula sahaja)
IKLAN
CARA MEMBUAT:
1. Sapu marjerin di atas roti.
2. Susun pisang ikut kreatif sendiri.
IKLAN
3. Sapu lagi majerin dan sapu kuning telur.
4. Tabur cheddar cheese atau gula perang.
5. Bakar dengan suhu 180°c, 5 hingga 7 minit.
IKLAN
6. Bakar pakai air fryer. Yang tidak ada air fryer boleh pakai oven.
7. Siap untuk dihidangkan.
Sumber kredit: Syukz Aziz via Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Setiap ibu pasti mahu menyediakan sajian yang berkhasiat untuk si manja. Stok sayur ini salah bahan dalam penyediaan sajian bayi, boleh kuatkan antibodinya.
BEBAS MSG, GARAM DAN GULA
Resipi stok sayur ini dikongsikan oleh Puan Nurul Hanim Omar. “Stok sayur ni kte guna utk letak dalam makanan anak boleh untuk kita pun boleh sebagai perasa. Seperti yang sedia maklum, bahan perasa yang terdapat dipasaran mengandungi monosodium glutamate (MSG) dan kita tak yakin pembuatannya mungkin terdapat garam dan gula.
Untuk makanan anak yang berusia bawah 2 tahun sebaik-baiknya tidak menggunakan garam, gula dan monosodium glutamate (say NO TO SALT, SUGAR & MSG). Jadi dengan adanya vege stock ini, anak tetap dapat makan sedap dan segala nutrien yang ada pada sayur yang kita gunakan untuk buat stok in diperolehi kepada anak terutama sekali kepada anak yang tidak gemar kepada sayur sayuran,” kata ibu kepada Muhammad Asyaraf Hakimi yang berusia 7 bulan. Katanya lagi, stok sayuran ini sudah boleh diperkenalkan kepada bayi berusia baby tujuh bulan.
PROSES PENYEDIAAN
Kata Nurul Hanim, menyediakan stok sayuran ini sangat mudah. Boleh gunakan apa sahaja sayur yang hendak digunakan. Kulit-kulit sayur yang sudah dibersihkan pun boleh digunakan.
Bahan-bahan (semua dipotong dadu)
2 biji bawang besar*
7 ulas bawang putih*
3 batang lobak merah*
2 batang saderi*
1 batang leeks*
Bunga kubis
Brokoli
2 sudu besar Minyak zaitun/minyak sawit
1 liter Air
Cara penyediaan
Gunakan periuk stainless steel atau kaca. Panaskan minyak dan tumiskan bahan bertanda * sehingga sedikit layu (5minit).
Masukkan air, bunga kobis dan brokoli atau apa-apa sayuran yang anda suka. Renihkan selama 45-55 minit menggunakan api perlahan.
Sejukkan stok sayuran tersebut.
Tapis dan ambil air rebusannya sahaja.
Simpan di dalam bekas bertutup seperti kiub ais dan bekukan ia untuk memudahkan penggunaan dan memanjangkan jangka hayat stok tersebut.
CARA PENYIMPANAN
Stok sayuran yang di simpan di bahagian chiller pada peti sejuk dan boleh bertahan selama 5hari manakala jiika dibekukan boleh bertahan sehingga sebulan atau lebih.
INFO MENGENAI STOK SAYURAN
Ibu ini juga turut berkongsi info mengenai stok sayuran ini seperti berikut;
Jumlah kalori: 11kcal/cawan
Nutrien penting yang diperolehi daripada stok sayuran ini ialah;
Sodium
Vitamin B1
Vitamin A
Vitamin B2
Vitamin B5
IMMUNE BOOSTER SEMULAJADI
Menurut Nurul Hanim, stok sayuran ini juga bagus diberikan kepada kalau anak yang demam. “Saya sudah cuba kepada anak saya. Salah satu immune booster jugak sayuran ni.
Petang hari Jumaat dia demam, saya buatkan sup ayam yaang dicampur stok sayuran & syok ayam. Alhamdulillah 5 jam selepas tu demam kebah. Dan sy ulangi berikan anak makan sup tersebut untuk mrmbuka selera makannya semula.
Bila anak dah boleh makan memang mak-mak makin excited nak bagi anak makan macam-macam. Tapi kalau boleh tentulah nak bagi makanan homemade yang lebih sihat dan diyakini bahannya kan?
Apa kata cuba resepi biskut baby 3 bahan paling mudah ni yang dikongsikan oleh ibu ini.
BISKUT BAYI CAIR DIMULUT
Harini tengku nak share 1 resepi homemade teething biscuit for baby. Resepi simple dan tahan lama.
Resepi ni dah lama tengku simpan. Dah tak ingat siapa ownernya. Semoga pahala mengalir kepada tuan asal.
BISKUT BAYI CAIR DIMULUT
Bahan-bahan:
Unsalted butter setengah cup
Tepung jagung 1 cup
Tepung atta setengah cup
Sedikit susu formula atau bijirin bayi.
Fresh milk @ ebm
Cara-cara:
1.Pukul butter hingga kembang (hingga lembut )
2. Masukkan susu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan bijirin bayi. (guna oat pun boleh)
3. Uli tepung. Agak2 adunan dah ok. Macam kita buat biskut raya tu. Rehatkan dalam peti sejuk 30 minit
4. Bentukkan dan bakar 10-15 minit
Biskut ni sedap cuma tak manis. Kalau mommy nak kasi manis boleh tambah puree kurma atau puree labu dalam adunan..so ada rasa sweet-sweet sikit.
Untuk baby yang tak pandai control cara makan lagi boleh basahkan biskut ni dengan air panas. Hancurkan dan boleh suap baby macam biasa.
Yang penting selamat dan bebas dari bahan yang tak sepatutnya. Boleh buat banyak-banyak dah.
Anak mana yang tak suka makan ayam goreng. Lagi-lagi ayam goreng dengan keruping rangup, sepinggan ayam goreng boleh licin dalam tempoh sekejap saja.
Resipi perkongsian Nrl Intan Syafinas ini lain macam keruping rangupnya. Jom cuba!
Resepi ayam goreng crunchy by syafinas, menggunakan Tepung Bestari Original sahaja.
Bahan utama
Ayam
Tepung Bestari Original (nak guna yang spicy pun boleh) ikut selera masing-masing
Minyak
Perap ayam dengan tepung bestari selama setengah jam. Kena fahamkan jangan la letak 1 plastik tepung nak perap tu, agak-agak ayam banyak mana, banyak tu la tepung nya. Bancuh dengan air.
Lagi lama ayam diperap lagi rasa juicy tau tapi kalau tak nak perap lama pun tak pe dalam 10 minit pun ok. Ikut pada kerajinan nak menunggu. Yang ni saya tak bancuh dengan telur sebab kalau letak telur minyak kan jadi cepat hitam. (jangan letak garam /perasa sebab tepung bestari ni dah cukup masin)
Tepung kering (menggunakan tepung bestari jugak) guna bekas yang besar sebab senang nak gaul ayam nanti.
Ambil ayam yang diperap tadi ke tepung kering dan gaul sama rata. Masa ni tekap ayam dengan tepung bagi tepung tu bersalut dengan ayam.
Ni lah kejadian ayam.
Ok yang ni sediakan bekas/mangkuk ikut pada korang la. Isi air dalam bekas (air sejuk @air paip terpulang )dan letak penapis. Masukkan ayam yang bersalut tepung tadi ke dalam dan remdam ayam, jangan lama sekejap je dalam 2 saat.
Angkat ayam direndam tadi dan toskan.
Lepas tu masukkan semula dalam tepung kering dan gaulkan (tepung kena banyak ye jangan sikit nanti tak jadi kerinting ayam). Lepas tu akan nampak hasil kerinting macam ni.
Goreng ayam ni saya pilih dalam periuk sebab kejadian ayam bila digoreng akan jadi cantik. Minyak kena banyak bila goreng ayam tu, tak ada la hangit tang bawah tu.
Ni lah hasilnya. Selamat mencuba!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!