Biskut samperit tidak dinafikan mempunyai penggemarnya yang tersendiri. Biskut legend ini kini semakin menerima pelbagai inovasi malah digabungkan dengan pelbagai bahan dan rasa mewah.
Terbaru, cikgu masakan yang cukup terkenal di media sosial, Azlina Ina Fans turut berkongsi resipi samperit kayangan, Samperit Lotus Biscoff yang pastinya buat anak-anak bertambah teruja untuk makan. Nak tahu macam mana enaknya Samperit Lotus Biscoff ini, jom cuba resipi hebat cikgu kita.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Sebut je sushi rata-ratanya pasti suka. Cuma untuk nak beli selalu dan makan, kosnya agak mahal juga. Melainkan kalau buat sendiri lebih jimat. Tetapi nak buatnya pun ada teknik juga.
Ada juga yang tak suka sushi kerana tekstur dan bahan toppingnya tak kena dengan selera. Namun untuk sushi roti sandwich ini anda pasti suka kerana rasanya sedap dan kena dengan selera ramai.
Resepi yang diolah oleh Shahrul Bieha ini sangat menarik dan sangat mudah nak buat. Tak cuba memang rugi.
SUSHI BREAD SANDWICH
Bahan-bahan:
– Seaweed roasted potong 2(yang untuk buat sushi) * Ni boleh beli di Aeon atau Shopee
– Roti gardenia telah di lenyek
– Salad secukupnye
– Mayonaise
– Carrot yg telah dipotong memanjang
– Sosej potong 2/crabstick celur
– Gravvy, topping..lagi banyaklah sedap
– Sos cili
– Thousand island/chesee
– Bijan
Cara-caranya:
Lenyekkan roti dan sapu mayonis terlebih dahulu
-Sapu mayonis pada roti depan dan belakang
Susun roti pada seaweed yang telah di potong kepada dua bahagian
-Saya pakai 1 1/2 @ 2 keping roti lenyek
Tambah carrot, sosej, salad atau apa-apa inti yang disukai
-Susun carrot, sosej, salad macam buat sandwich tu
Sedia untuk digulung
-Gulungkan sandwich macam nak buat sushi. Nak bagi lekat gulungan terakhir saya sapu mayonis.
Siap sandwich
– Apabila dah siap sandwich, potongkan kepada 5 bahagian
Boleh letak topping kegemaran
– Tambahkn topping atau sos pilihan ikut citarasa sendiri. Lagi banyak, lagi sedap
Nampak mudahkan cara nak buatnya. Sushi sandwich ni nak bawa bekal anak ke sekolah atau kita sendiri nak bawa ke pejabat pun boleh. Yang mana tak mahu makan nasi, boleh buat ni. Memang kenyang sangat!
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Apa hidangan sarapan hujung minggu anda buat anak-anak? Pastinya rangkaian menu special seperti nasi lemak menghiasi meja makan di pagi hari. Pun begitu ada waktunya anak-anak mahukan kelainan. Sesekali cuba pula menyediakan sarapan sedikit kebaratan. Anak-anak pasti suka!
Wrap Pizza Ekstravaganza ini pastinya cukup istimewa untuk hidangan keluarga. Bukan anak saja suka, suami pun teruja bila mana melihat kehebatan pizza yang dihasilkan. Paling menarik, pizza yang dihasilkan oleh Afy AL Habibi ini bukan sahaja mudah bahkan hanya menggunakan kuali sahaja. Simple. Nak tahu bagaimana dihasilkan, jom cuba!
Ini resepinya kepada kawan cikgu yang berminat. Cikgu olah sendiri bahan untuk sesuaikan dengan diet cikgu. Syok bila diet pun boleh makan pizza. Haa.
Bahan grill: Panaskan sedikit butter garlic. Masukkan potongan kecil ayam bahagian dada. Perasakan dengan secubit kecil garam bukit dan 1/2 sudu besar sos blackpepper. Grill selama 3 minit / sehingga isi ayam masak. * buat cara yang sama untuk udang yang telah dibuang kulit dan dibelah belakangnya. Ketepikan setelah masak. Grill seminit 2 keping beef salami. Ketepikan. Grillkan juga hirisan lada benggala dan bawang Holland selama 1 minit. Perasakan dengan secubit kecil garam bukit. Ketepikan.
Panaskan wrap sehingga garing untuk satu bahagian belakang sahaja.
Kemudian, terbalikkan. Bahagian garing tadi disapu rata dengan 3 per 4 sudu besar sos spageti. *jangan terlebih ye.
Susunkan dengan bahan grill tadi. Beef salami tu cikgu potong 4.
Taburkan dengan hirisan cendawan dalam tin. Paip nipis sos. Kuantiti untuk semua jenis sos tak lebih dari 1 sudu kecil sahaja. Cikgu guna sos blackpepper, kewpie mayonis lite dan kewpie mayonis cheese.
Taburkan pula dengan keju mozarella yang sudah diparut. Untuk keju, cikgu guna yang rendah kalori. Beli kat tesco, plastik hijau. Lupa brand apa.
Cikgu masak guna api gas yang dipasang perlahan sahaja. Tutup dengan tudung periuk. Masak sehingga keju mencair dan bahagian bawah wrap sedikit garing. * nak guna microvawe pun terpulang.
Keju yang sudah mencair dan wrap bahagian bawah sedikit garing.
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.
EPISOD 4 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANNINA : Persiapan Anak Terus Melawan Covid
Pandemik yang melanda dunia pada ketika ini amat membimbangkan ib ayah. Apatah lagi apabila anak-anak harus ke sekolah dan bergauk dengan kawan-kawan seperti biasa. Jadi apakah persiapan yang perlu ibuayah sediakan untuk anak-anak bagi melawan covid-19 ini?
Saksikan Episod ke 4, Journey Bersama Jovianina pada 16 September 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.
Jarang-jarang kita menikmati Kek Indulgence apatah lagi cuba membuatnya sendiri di rumah. Namun rupanya menyediakan kek ini tidaklah sesukar mana. Boleh cuba hasilkan sendiri di rumah dengan resipi yang dikongsikan oleh Pn Ariana Sofia Ahmad.
Resipi langkah demi langkahnya yang lengkap buat kita merasa yakin untuk mencuba. Memang terbaik!
Kek Indulgence ni bila makan sejuk lagi sedap. Kek coklat ni dari resepi asal kek coklat moist yang ariana pernah share sebelum ni cuma diubah sikit supaya tekstur kek lebih sesuai bila diletak cream. Cara setiap orang mungkin berbeza.
Resipi Kek Indulgence – sedap macam aiskrim.
Bahan Kek:
3 biji telur gred B
1 sudu besar ovallete
2 cawan @ 220g tepung gandum
3/4 cawan @ 60g serbuk koko
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
1sk esen vanila
3/4 cawan @ 135g gula halus
3/4 cawan @ 180g susu pekat manis
3/4 cawan @ 135ml minyak
3/4 cawan @ 150ml air panas
Bahan Cream putih:
150g cream cheese
300ml non dairy whipping cream@ fresh cream
2 sudu besar gula aising
Bahan Cream coklat
180g dark compound coins (beryl’s)
350g non dairy whipping cream @ fresh cream
Untuk kek, mula-mula mix gula, ovallete Dan telur hingga sebati. Bila dah sebati masukkan susu pekat manis dan esen vanila. Sambung mix hinggalah sebati. Tak perlu mix lama.
Lepas tu ayak serbuk koko, tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder. Mix hingga sebati. Adunan memang pekat. Lepas tu masukkan minyak masak dan mix bagi sebati je. Sampai adunan jadi licin. Lepas tu masukkan air panas dan kacau guna spatula sahaja.
Bila adunan dah sebati ambil loyang 8 inci dan lapik baking paper di bawah dan letak tepi loyang. Kalau taknak letak baking paper tepi loyang, sapu butter atau marjerin. Wrap loyang dulu sebelum dikukus supaya air kukusan tak menitik.
Kukus selama 50-60 minit @ sehingga masak.
Sementara tunggu kek masak, buat cream coklat. Cairkan dark compound coins dengan cara double boil. Bila dah cair biarkan sejuk sekejap.
Lepas tu masukkan non dairy whipping cream yang masih sejuk. Mix hingga bila diterbalikkan tak jatuh tapi jangan terlebih mix nanti keluar air @ada bubble.
Lepas tu masukkan coklat yang sejuk tadi. Kacau guna spatula sahaja sehingga sebati.
Bila dah sebati masukkan dalam pipping bag supaya senang nak letak atas kek. Masukkan dalam peti ais dalam 15 minit supaya tak mudah cair dan senang nak lepa atas kek.
Bila kek dah masak, terbalikkan terus kek supaya kek tak mendap. Tanggalkan baking paper dan biarkan dalam 10-15 minit sebelum diterbalikkan pada kedudukan asal.
Sementara tunggu kek sejuk, buat mousse putih pulak. Mix cream cheese dan gula aising hingga sebati. Masukkan non dairy whipping cream yang sejuk dan mix hingga pekat. Sampai tekstur jadi macam ni. Lepas tu masukkan dalam pipping bag dan bahagikan kepada 2 bahagian sama banyak. Letak dalam peti ais 10-15 minit.
Kek tadi potong pada 4 bahagian. Permukaan atas kek kalau ada yang tak rata bolehlah potong nipis supaya sekata. Boleh tengok video cara nak potong. Untuk susunan, mula-mula ambil 1 potongan kek, Lepas tu letak 1 pipping bag cream putih. Ratakan cream ni hingga sekata. Dalam video boleh tengok lebih jelas cara ratakan.
Ambil lapisan kek yang kedua dan letak atas. Lepas tu letak cream coklat yang beratnya sama 1 pipping bag cream putih atau sama layer. Ratakan hingga sekata.
Lapisan kek yang ketiga, ulang semula letak cream putih 1 pipping bag lagi. Lepas dah ratakan, letak kek yang terakhir@kek yang ke 4 macam dalam gambar ni.
Lapisan terakhir letak cream coklat yang ada dan sapukan nipis di bahagian atas sekali termasuklah di sekeliling kek. Tebal cream coklat bahagian atas tak perlu sama tebal dengan lapisan lain, nanti cream coklat tak cukup. Hanya sapu nipis diatas kek dan sekeliling kek.
Ratakan cream coklat ni hinggalah licin. Nak senang ratakan, celup pisau dalam air panas dan lap pisau, guna pisau panas tu untuk ratakan cream coklat ni. Dah siap masukkan kek dalam peti ais selama 20 minit bagi cream lebih kemas dan tak cair bila nak tuang coklat ganache nanti.
Untuk buat coklat ganache cairkan dark compound coins dan butter dengan cara double boil. Bila coklat dah cair, masukkan dairy whipping cream dan kacau sebati. Biarkan coklat sejuk Dalam 35-36°c sebelum curah atau tuang atas kek.
Keluarkan kek dari peti ais dan tuangkan coklat atas kek ketika coklat masih cair. Nak ratakan coklat pun kena buat ketika coklat masih cair. Jika tengah ratakan coklat dan coklat macam dah nak keras, guna pisau panas untuk ratakan. Supaya permukaan jadi licin dan kemas.
Atas kek ni saja letak white coklat yang dicairkan. Tak letak pun takpe. Sapu atau lap keliling papan dengan tisu atau Kain supaya nampak kek lebih bersih dan kemas. Masukkan kek dalam peti ais selama 20 minit bagi coklat keras.