Labu sahaja sudah cukup mengenyangkan, inikan pula digabungkan bersama nasi. Pasti anak kekeyangan dan lena tidurnya.

Finger food atau jejari labu dengan nasi ini sudah semestinya disukai anak kita. Mana tidaknya, rasanya yang manis buat anak tertarik. Nak buat macam mana? Resipi yang dikongsikan oleh Puan Umairah Jamaah dengan nasi ini memang awesome. Jom cuba!


Labu ni antara sayur yang tinggi khasiat. Bagus untuk sistem penghadaman. Texture, rasa dan warna cukup memikat selera. Kak Mai yakin labu ni feverat anak-anak kecil kan. Nabi kita pun sangat sukakan labu.

Nah Kak Mai share resepi guna labu untuk dijadikan #FingerFood anak kita. Senang anak nak pegang sendiri sebab tak melekit-lekit.

Beli Pure N Fresh Hand Blender Set Di Sini

Pure N Fresh Hand Blender Set

 

Bahan-bahan yang digunakan :-
Labu -anggaran 1 cawan
Nasi -setengah atau 1 cawan
Tepung jagung 1-2 sudu
Air masak setengah cawan

**Nak letak serbuk bilis pun best bagi rasa masin.

IKLAN

Yang paling penting adalah KASIH SAYANG ibu-ibu sekelian. Betul?

Kukus atau rebus labu. Jaga air jangan terlampau banyak bila merebus. Sebab labu ni sayuran berair.

Kisar aje semua sekali gus.

IKLAN

Bagi yang ada piping bag anda bernasib baik. Yang takde usah risau. Kita DIY sendiri guna plastik macam ni. Gunting kat hujung tu aje wak.

Gini la rupanya. Nak buat saiz panjang-panjang pun boleh. Bakar pada suhu 110-120 (bergantung pada oven) Selama 30 minit. Sebenarnya nak goreng pun boleh. Dia (eh dia ke) akan jadi rangup-rangup sikit. Best gak.

Siap untuk dimakan begitu saja. Kena makan time panas-panas suam. Kalau dah sejuk dia mudah lemau. Liat sikit nak makan.

IKLAN

Menarik: Ayam Berempah Air Fryer, Tak Perlu Perap Pun Dah Cukup Rasa Sedap

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Kredit: Umairah Jamaah