Waffle menjadi kegemaran anak-anak kerana rasanya yang rangup diluar dan lembut didalam ditambah pula dengan jem perisa kesukaan mereka memang sedap. Lebih teruja kalau mama sendiri buatkan dekat rumah.
Cucur antara finger food yang cukup mudah disediakan buat anak-anak kita. Selain cucur nasi atau cucur daripada roti, gabungan cucur dengan bahan-bahan lain seperti ayam, ikan bilis serta beraneka sayuran yang dihancurkan menjadi potongan dadu atau dikecilnya antara sajian yang menyihatkan untuk anak-anak kita.
Cucur ikan bilis yang dikongsikan oleh Farisha Sofea ini antara cucur yang boleh dicuba. Ringkas dan mudah hendak disediakan. Hanya gantikan garam dengan serbuk perasa ikan bilis untuk bayi. Sedap!
CUCUR KEMBUNG IKAN BILIS
Bahan Bahan:
2 cawan tepung gandum tanpa bahan peluntur
2 cawan air panas
1/2 cawan ikan bilis ( ditumbuk halus )
1/2 biji lobak merah ( diparut / dipotong dadu )
1/2 biji bawang holland ( dipotong dadu )
Daun bawang / daun kucai ( sy guna sawi )
1 sk chia seed
Serbuk ikan bilis secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Satukan ke semua bahan kecuali air panas. Gaul rata.
Untuk versi baby boleh gunakan serbuk ikan bilis sebagai perasa. Tuangkan air panas dan kacau sebati.
Biarkan adunan sedikit suam sebelum dibentuk menjadi bebola. Ulang proses sehingga selesai.
Panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan. Angkat dan toskan.
Siap , sedia dihidang!
EPISOD 7 PA&MA JOURNEY BERSAMA JOVIANINA: ANAK ENSIKLOPEDIA
Anak-anak zaman sekarang lebih advance dan suka mempelajari benda baru. Dengan teknologi terkini, anak-anak banyak belajar dari program TV dan internet. Ibu bapa perlu menjadi kreatif untuk bercerita pada anak-anak namun pastikan anda memantau setiap yang mereka pelajari.
Saksikan Episod ke 7, Pa&Ma Journey Bersama JoviaNina pada 7 Oktober 2020, jam 9 malam hanya di Astro Ria saluran 104/124.
Biasanya roti yang dibeli jika dah nak tamat tempoh, daripada membazir, kebanyakannya akan buat puding roti atau agar-agar roti. Namun kali ini anda boleh cuba resipi baru dengan membuat kuih lapis.
Resipi dari Biela Nabila via group MAHN boleh dicuba untuk dijadikan pencuci mulut.
Pertama kali saya buat kuih lapis ni. Saya buat guna roti gardenia. Selalunya roti boleh dibuat pizza, murtabak atau puding kan. Kali ni kita guna buat kuih lapis. Mana roti yang dah nak eexpired tu boleh cuba buat ye. Resipi saya sertakan di bawah.
Kuih Lapis Koko Roti Gardenia
Bahan-bahan :
* 4 keping roti gardenia (roti ape2 brand pun boleh)
* 3/4 cawan gula (boleh letak 1 cawan gula bg yg suka manis)
* 1 cawan air
* 1 cawan santan pekat
* 1 cawan tepung beras
* Secubit garam
2 sdk serbuk koko (sy guna sudu Kfc)
Sedikit pewarna (ikut citarasa) – sy guna pewarna kuning dan coklat
1. Kukuskan pengukus dahulu.
2. Sementara tu, blend semua bahan yg bertanda (*) di atas sehingga halus.
3. Setelah halus, bahagikan sama rata ikut citarasa. Sy buat 2 bahagian (kuning dan coklat). Utk yg coklat tu, sy masukkan 2 sdk serbuk koko dan setelah itu bhg koko td hendaklah ditapis utk mengelakkan serbuk koko tu berketul. Setelah tapis, sy tuang sedikit pewarna coklat utk jadikan wrna coklat pekat sedikit.
4. Jangan lupa sapukan minyak pada acuan ye agar tidak melekat.
5. Pastikan air betul2 mendidih baru boleh mengukus.
6. Kukus selapis demi selapis sampai habis.
7. Setiap lapisan selama 4 minit sahaja.
8. Lapisan terakhir lama sikit iaitu 10 minit.
*Kalau tak ada serbuk koko, boleh guna pewarna lain. Saya guna koko sebab nak rasa perisa koko.
Selamat Mencuba!
Kredit resipi: Biela Nabila via MAHN
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download
sekarang!
Bila anak dah masuk usia 8 bulan ke atas, si kecil dah mula pandai makan makanan jejari. Mama boleh sediakan pelbagai makanan jejari yang menarik antaranya kek. Siapa cakap kek hanya untuk orang dewasa?
Bayi pun boleh makan kek asalkan bahan yang digunakan selamat untuk bayi. Selamat mencuba!
Burnt cheesecake with carrot and dates for my 9 months baby. Excited sebab selalu buat cake tak pernah nak jadi. Tiba-tiba kali ni jadi pula.
Resepi:
Cara penyediaan:
Blend semua dan bakar pada suhu 200°c api atas bawah selama 30 minit, dan 10 minit api atas saja. Siap