Jangkitan gastroenteritis Rotavirus adalah penyebab utama cirit-birit berlarutan untuk bayi dan kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah. Ia menyebabkan hampir kematian 215,000 kanak-kanak bawah 5 tahun setahun seluruh dunia dan 1 daripada 50 kanak-kanak yang dijangkit dimasukkan ke hospital untuk rawatan. Vaksin Rotavirus amat berkesan untuk mengurangkan sehingga 90% risiko jangkitan rotavirus yangs serius.

Jangkitan Rotavirus adalah jangkitan utama yang menyebabkan cirit-birit di kalangan kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah (risiko tertinggi di bawah 2 tahun).

Rotavirus Penyebab Utama Cirit Birit & Membawa Maut, Penting Beri Anak Vaksin Rotavirus

1. Perlukah saya memberikan vaksin Rotavirus kepada anak saya? Apakah keberkesanannya?

Vaksin rotavirus yang digunakan sekarang sudah berada di pasaran sejak tahun 2006 lagi. Kajian mendapati kedua-dua vaksin dapat mengurangkan risiko masuk wad untuk jangkitan cirit-birit (sehingga 50 – 80%), kes jangkitan Rotavirus untuk semua tahap dalam 50 – 65% dan kes jangkitan Rotavirus yang serius sehingga 90%. Ini bermaksud kira-kira 9 daripada 10 kanak-kanak yang mendapat vaksin ini akan dilindungi daripada jangkitan Rotavirus yang teruk.

Vaksin ini turut disyorkan oleh World Health Organization (WHO) untuk dimasukkan dalam Program Imunisasi Kebangsaan untuk semua negara di seluruh dunia. Setakat ini, terdapat 98 buah negara yang telah dimasukkan untuk program imunisasi kebangsaan termasuklah negara Thailand (dalam proses kajian ) tetapi untuk Malaysia, walau bagaimanapun, hanya dibekalkan dalam sektor swasta sebagai vaksin pilihan.

2. Apakah jenis vaksin Rotavirus yang terdapat di pasaran?

Di Malaysia, terdapat dua jenis vaksin Rotavirus yang diluluskan dan hanya didapati di klinik mahupun hospital swasta.

a. Rotarix, RV1 (dari GlaxoSmithKline, Belgium)
Harga lebih mahal, tetapi hanya memerlukan 2 dos dengan jarak sekurang-kurangnya 4 minggu.
b. Rotateq, RV5 (dari Merck & Co. Inc., USA)
Harga lebih murah, tetapi memerlukan 3 dos dengan jarak sekurang-kurangnya 4 minggu antara dos.
Kedua-dua vaksin ini mempunyai kadar keberkesanan yang hampir sama dan hanya berbeza dari segi kos dan bilangan dos yang diperlukan. Selepas anak anda memulakan salah satu vaksin ini, adalah dinasihatkan untuk melengkapkannya sama ada 2 atau 3 dos mengikut jenis vaksin Rotavirus yang diberikan.

Rotavirus Penyebab Utama Cirit Birit & Membawa Maut, Penting Beri Anak Vaksin Rotavirus

3. Bilakah umur yang sesuai untuk diberi vaksin Rotavirus?

Untuk kedua-dua vaksin adalah disyorkan untuk mendapatkannya seawal umur 6 minggu. Saya sentiasa menyarankan ibu bapa untuk membawa anaknya untuk ke klinik pada umur 6 minggu untuk vaksin Rotavirus, vaksin pneumococcal dan vaksin 6 serangkai (HepB, HiB, IPV, DTaP) sekali.

IKLAN

Untuk Rotarix (RV1), dos pertama hanya boleh diberikan sebelum 20 minggu (5 bulan) manakala Rotateq (RV5) pula dos pertama hanya boleh diberikan sebelum 15 minggu (3 bulan setengah) dan dos seterusnya perlu diberikan sebelum umur 24 minggu dan 32 minggu masing-masing.

Risiko untuk mendapat jangkitan Rotavirus akan mula bertambah bermula umur 12 minggu apabila antibodi daripada ibu semakin berkurangan. Jadi, adalah disarankan untuk mendapatkan vaksin Rotavirus seawal mungkin untuk mendapatkan perlindungan yang terbaik untuk anak.

4. Bagaimana vaksin ini diberikan?

Vaksin ini diberikan melalui mulut (secara oral) dan bukannya suntikan. Dos berbeza antara 2 vaksin tersebut antara 1.5ml hingga 2ml dan senang semakan oleh kebanyakan bayi tanpa masalah. Adalah digalakkan ubat diberikan ke dalam mulut, berdekatan dengan pipi bayi untuk mengelakkan bayi muntah dan batuk. Bayi tidak perlu puasa dan dapat menyusu susu ibu seperti biasa sebelum dan selepas vaksin diberikan.

5. Bolehkan vaksin ini diberikan dengan vaksin yang lain?

Vaksin suntikan yang lain pada umur vaksin rotavirus diberikan adalah selamat untuk diberikan bersama kecuali Oral polio vaksin yang tidak disarankan untuk diberikan Bersama tetapi ia tidak digunakan di Malaysia lagi.

6. Apakah kesan sampingan untuk vaksin Rotavirus?

IKLAN

Kesan sampingan jarang berlaku dan tidak serius. Kebiasaannya cirit-birit, sakit perut, dan muntah yang tidak serius dan demam jarang berlaku. Untuk vaksin Rotavirus sebelum ini sentiasa dikaitkan dengan peningkatan risiko usus tersumbat (intussusception) dan tidak berlaku lagi dengan vaksin rotavirus yang baru selepas tahun 2006.

7. Siapakah yang tidak digalakkan untuk mendapatkan vaksin Rotavirus?

a. Bayi dengan masalah kurang daya pertahanan seperti Severe Combined Immunodeficiency (SCID)
b. Bayi dengan masalah usus yang tidak dirawat dan cenderung untuk mendapat penyakit usus tersumbat seperti Merkel’s Diverticulum
c. Mempunyai sejarah usus tersumbat (Intussusception)
d. Mempunyai alahan serius dengan vaksin yang sama sebelum ini
e. Demam tinggi atau cirit-birit/ muntah (ditunda sehingga penyakit sembur)

8. Adakah anak saya tidak akan dijangkiti cirit-birit selepas diberikan vaksin ini?

Vaksin untuk Rotavirus tidak mencegah jangkitan ini 100% tetapi dapat mengurangkan sehingga 90% untuk kes jangkitan rotavirus yang serius. Selepas vaksinasi, kebanyakan jangkitan Rotavirus adalah kurang serius dan risiko untuk masuk wad dapat dikurangkan. Selain itu, selain Rotavirus terdapat juga kuman-kuman virus dan bakteria lain yang dapat menyebabkan cirit-birit.

Akan tetapi, jangkitan Rota Virus adalah yang paling serius untuk kanak-kanak di bawah umur 5 tahun dan risiko jangkitan dapat dikurangkan banyak dengan vaksin ini.

Ibu-bapa turut perlu menjaga kebersihan anak terutamanya semasa menukar lampin, sebelum dan selepas makan atau menyediakan makanan dan minuman.

IKLAN

Penyakit gastroenteritis Rotavirus membunuh kira-kira 215,000 kanak-kanak bawah usia lima tahun seluruh dunia setiap tahun. Vaksin untuk Rotavirus adalah satu-satunya cara yang terbukti untuk mencegah penyakit ini.

“With Passion, We Treat, We Guide and We Prevent”

Sumber:
DR LIM WEE YI
Pakar Kanak-kanak
SALAM Senawang Specialist Hospital, Seremban

 

 

 

Rotavirus Penyebab Utama Cirit Birit & Membawa Maut, Penting Beri Anak Vaksin Rotavirus

Jom, join Gathering Ibu Hamil Menawan sekarang! Banyak aktiviti dan hadiah menarik menanti dan penampilan istimewa Pn. Nad Masrom. Klik DAFTAR segera!

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!