Nak pikat selera anak-anak memang kena selalu bereksperimen dalam masakan. Tapi lama-lama boleh naik buntu juga tak ada idea apa lagi yang hendak dimasak untuk penuhi selera si kecil tersayang.
Perkongsian resepi oleh Puan Nor Hazlina Othman ini mungkin boleh dijadikan idea untuk bekal anak-anak. maklum sahaja minggu depan semua dah mula sekolah. Nak buat pun cepat anak pun kenyang.
Dah buntu nak buat breakfast untuk kids?
Tadaa! Terhasil lah ROTI BAKAR CHEESE LELEH PADU!
Boleh lah buat bekal sekolah tak lama lagi ni. Buat pun cepat jer. Kenyang pun kenyang
Mama Ina ada share resipi. Ada yang nak cuba buat boleh la buat nanti. Senang jer, semudah ABC githeww.
Ads
Dipersilakan share untuk reference korang?
BAHAN-BAHAN
****************
1@2 biji telur
2 keping roti putih gardenia
2 keping cheese
1 sudu susu pekat manis
Minyak masak
Ads
CARA-CARA
**************
1. Pukul telur dgn susu pekat sehingga kembang.
2. Panaskan frying pan dengan sedikit minyak (just tak nak bagi melekat)
3. Masukkan telur and gerakkan kuali supaya telur tu nipis and besar (dapat balut roti)
4. Bila telur separuh masak letak cheese dan roti.
Ads
5. Balut roti dengan telur then balikkan.
6. Ermm dap dap makan panas panas and cheese still meleleh lagii!. Wajib korang toraii. Makan satu mesti tak cukup.
Ada waktunya, anak-anak kita pun mula bosan untuk makan nasi. Sesekali kita ubah selera dengan pilihan barat namun bukan aneka pasta tetapi sediakan menu simple, Baked Carbonara Cheese Meatball untuk anak. Anak pasti makan berebut-rebut.
Resipi yang dikongsikan oleh Farhana Azwa Nadzri ini cukup mudah hendak disediakan. Hanya tumiskan sekejap dan kemudiannya dibakar hingga masak. Keju meleleh pasti buat anak tak senang duduk menunggu juadah siap. Jom cuba!
Baked Carbonara Cheese Meatball untuk potluck. Memandangkan ada yang suruh share resepi kita share kat sini la.
Bahan-bahan untuk Baked Carbonara Cheese Meatball. Cendawan butang dalam tin dengan kiub pati ayam tak dak dalam gambaq.
Tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan meatball, cendawan butang, brokolli (lagi sedap pakai capsicum tapi tak dak), goreng sampai meatball garing.
Masukkan dalam tray. Untuk sos dia masukkan sos carbonara prego 1 tin, susu kotak 1 cawan, kiub pati ayam setengah ketui & lada hitam. Masak sampai mendidih.
Tuang sos atas meatball tadi.
Susun cheese atas dia. Lagi sedap pakai mozarella tapi stok tak dak guna cheddar cheese ja.
Bakar dalam oven selama 20 minit suhu 170 darjah celcius. Wallah.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Jika teringinkan daging harimau menangis ala Thai tetapi tiada bahan, apa kata kita gunakan bahan sedia ada yang lebih simple iaitu menggunakan kepingan daging burger sahaja. Macam mana?
Resipi yang dikongsikan oleh Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan ini anda boleh cuba. Nampak sedap dan paling penting senang. Tak gitu!
Tempoh hari, teringin nak makan daging bakar ala Thai, tapi malas keluar rumah. Jadi kita buat sahajalah dengan apa yang ada dalam peti ais. Bolehlah jika sekadar nak lepaskan ngidam. Haha!
Daging Burger Bakar ala Thai by Kamarul Ariffin Nor Sadan
Bahan-bahan: (2-3 orang makan)
3 keping patti burger
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar gula nipah / Melaka
1 ikat daun ketumbar
1 sudu besar beras sangai
2-3 ulas bawang merah ros
1 biji limau nipis
1 sudu besar empingan cili
Sos pencicah daging bakar ni sebenarnya yang bikin kecur. Sediakan bahan-bahan. Beras disangai (goreng tanpa minyak) sehingga perang. Bahan-bahan lain dihiris halus.
Tumbuk beras sangai dalam lesung batu. Lepas tu, masukkan bahan-bahan ni. Masukkan sekali sos ikan, dan sos tiram. Perahkan limau nipis. Gaul hingga sebati. Kalau pekat sangat, tambah sedikit air.
Rasa sos ni. Perasakan ikut citarasa masing-masing. Kalau kurang manis, tambah gula atau madu. Kalau kurang masin, tambah sos ikan. Kalau kurang masam, perah lagi limau nipis.
Ini hasilnya! Masam, masin, manis, pedas! Tengok pun dah terliur, kan? Terus jadi lapar.
Oleh kerana tak ada daging segar dalam peti ais, saya guna sayalah patti burger. Kalian boleh gunakan apa sahaja jenama yang kalian suka. Saya guna Dara. Boleh perap dengan sos tiram sekejap.
Walaupun nama dia daging bakar, terpulang kalian bagaimana nak masak patti burger ni. Goreng boleh. Bakar boleh. Panggang boleh.
Bila dah masak patti tu, hiris nipis dan hidang dengan sos tadi!
Makan begini sahaja pun jadi! Makan dengan nasi putih pun OK. Tidaklah asyik makan daging burger dengan sos cili sahaja, kan?
Sebagai ibu, sudah tentu kita mahukan yang terbaik buat si manja. Pemakanan yang sihat dan seimbang sangat kita titikberatkan supaya anak dapat membesar dengan baik.
Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie.
Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Cucur jagung rangup memang sedap dihidang bersama sos untuk makan petang. Tapi bagaimana nak jadikan cucur jagung lebih rangup? Jom ikuti resipi mudah ini. Selamat mencuba!
RESIPI CUCUR JAGUNG MAMA KRUP-KRUP
Bahan-bahan:
2 gelas tepung gandum
1 biji bawang besar (potong hiris)
1 gelas tepung beras
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu garam ( adjust lah ikut nak masin sikit boleh letak lebih sikit)
2 biji jagung
Segenggam Ikan bilis ( yang ni bole tumbuk tapi tak perlu terlalu lumat)
-Daun bawang potong hiris
-1 biji telur ( tak nak letak pun tak apa)
Cara penyediaan:
Gaul-gaul rata then tunggu 15 minit. Panaskan minyak di kuali dan goreng seperti biasa.
1 tips nak bagi rangup sebelum masak tu ambik sedikit minyak yang betul2 dah panas dan gaulkn sekejap.
Kemudian masak seperti biasa. Macam saya suka yang garing-garing sikit seperti dalam gmbar😊
Cicah dengan sos wah sedapp sangat-sangat. Anak-anak pun suka makan 😉 Simple menu. bolelah buat untuk kudapan nanti.
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza. Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Astro membawa kegembiraan Syawal ke tahap yang lebih seronok dengan Pesta #MeriahLainMacam, acara yang penuh dengan pelbagai aktiviti hiburan dan kandungan eksklusif untuk seisi...