Anak-anak kecil kita yang baru mencuba pelbagai jenis makanan boleh dikatakan mengunyah sentiasa di rumah. Mereka seronok untuk mencuba apa sahaja jenis makanan terutama snek ringkas, jenis rangup dan bergoreng. Makan tanpa henti. Tapi sihatkah untuk anak-anak kita makan kalau kita beli di kedai?
Apa kata mama sediakan sendiri snek sihat tapi sedap buat anak-anak. Tak sukar pun nak buat sendiri, cuma harus lebih kreatif dan rajin mencuba.
Resipi ringkas daripada Puan Noor Kamilah Omar ni ringkas dan sedap. Anak-anak pasti teruja malah makan tanpa henti. Paling penting resipi ringkasnya ini dihasilkan daripada roti Gardenia yang sedap dan sihat. Ayuh cuba!
Kruk Krak Makan Tak Henti
IKLAN
Hari ni buat snack kat anak guna roti gardenia, disebabkan anak suka makan jenis size macam snack. Dari garlic bread tu saya transfer jadi snack macam ni. Mudah saja.
Bahan-bahan:
Roti gardenia
Unsalted butter
Mix herb
Bawang putih
IKLAN
Cara-cara:
1: Sapu butter, tabur mix herb dan bawang putih pada roti yang dipotong dua.
2. Masukkan dalam oven dan biar masak hingga sedikit garing.
3. Keluarkan dan potong dadu.
4. Masukkan semula dalam oven hingga jadi rangup macam keropok.
IKLAN
P/s: Bahan-bahan lain pun boleh guna, contoh kalau nak buat perisa kari, gantikan mix herb dan bwg putih tu dengan sedikit serbuk kari dan serbuk ikan bilis. Nak guna oat dan serbuk coklat pun boleh.
Selamat mencuba. Paling penting mama boleh kawal garam dan gula agar tak berlebihan pada makanan anak. Buat sendiri selamat!
Raya dah dekat dah ni, kalau masih tak tahu nak masak menu apa masa raya nanti, boleh cuba buat ayam masak merah santan ni. Nak hidang dengan nasi tomato boleh, nasi minyak pun boleh! dua dua sedap. Yang menariknya resipi dari adikfoods ni, ditambah serbuk kurma dengan santan untuk memberi rasa yang lebih sedap. pedas sedikit manis, wangi dari kedua bahan ini. Mesti rasa dia lebih kick kan? Bak kata adikfoods “Memang sedap kome😁 Moh le buat!”
Sumber: Adikfoods
Bahan-bahan:
▪️Bahan Tumisan
2 biji bawang besar – mayang
2 in halia – hiris halus
5 ulas bawang putih – mayang
4 sekawan
2 helai daun pandan
▪️Bahan Kisar
1 biji bawang besar
7 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 in halia
2 batang serai
▪️Bahan lain
1 ekor ayam
1 paket kecil serbuk rempah kurma
1 cwn cili kisar ( adjust)
½ cwn tomato puree
1 cwb sos cili
1 paket 200g Santan Kelapa Ayda
Air secukupnya
1 kiub ayam
1 sdb gula perang
Garam secukup rasa
2 biji bawang besar – potong bulat
5 biji cili hijau besar – belah dua
Daun sup
Goreng ayam dengan kunyit dan garam separuh masak dan angkat.
Tumis bawang besar dengan halia sehingga layu, masukan bawang putih dan 4 sekawan.
Tumis daun padan sehingga layu dan wangi, masukkan bawang besar dengan halia masukan bawang putih dan serai yang telah dikisar tumis sehingga keperangan.
Masukkan cili kisar, ½ cawan tomato puree, 1 cawan besar sos cili, serbuk kurma dan air, kacau sehingga pecah minyak.
Selepas itu, masukkan santan, kiub pati ayam, gula perang, garam secukup rasa, masukkan ayam yang telah digoreng tadi, kacau rata. Tambah air sedikit dan gaul rata. Tunggu sehingga pecah minyak sekali lagi.
Masukkan bawang besar, cabai hijau dan kacang peas (pilihan)
Tabur daun sup gaul rata.
Dah siap dah lauk ayam masak merah bersantan kita. Tak sampai 20 minit pun kalau kita nak buat. Sedap sampai tetamu ratah lauk je nanti! Rasa lebih kurang ala-ala ayam masak merah di kenduri sebab ada santan.
Tempoh PKPB yang panjang ini pastinya membawa anak-anak untuk makan di restoran mamak bukanlah pilihan tepat. Namun tekak terasa ingin mencuba keenakan nasi beriani mamak dengan ayam gorengnya yang bersalut rempah dan rangup. Tak perlu ke restoran sebaliknya anda cuba sendiri resipi ringkas ini.
Resipi set Nasi Beriani dan Ayam Goreng Mamak serta lengkap kuah Dalca yang dikongsikan oleh Nur Aisya ini memang padu. Jom cuba sendiri di rumah, confirm anak makan bertambah.
Teringin punya pasal, berperang dengan anak nak siapkan nasi beriani mama korang. Nasi beriani mudah je.
Nasi Beriani
Bahan-bahan:
Beras monghul basmathi (rendam setangah jam dan tos kan)
Rempah beriani mak siti
Bawang besar hiris
Halia hiris
Tomato buang biji dan hiris
Tiga sekawan
Kiub pati ayam
Daun pandan
Susu sejat stgh tin
Majerin
Panaskan majerin tumis 3 sekawan, kemudian masukkan halia, bawang besar dan tomato. Tumis sehingga garing.
Masukkan rempah beriani mak siti dan kemudian daun pandan.
Masukkan kiub dan garam. Tumis sehingga sebati.
Tambah air dan susu dalam tumisan, masukkan beras ke dalam periuk nasi dan bahan tumis tadi bersama-sama air yang cukup untuk masak nasi seperti biasa.
Ayam Goreng Mamak
Bahan-bahan:
Ayam
Serbuk kunyit
Serbuk kari
Serbuk cili
Tepung gandum
Garam
Ajinamoto
Daun kari
Halia dan bawang putih (ditumbuk kemudian diperah jus kedalam ayam)
Gaul sebati semua bahan. Bancuhan agak-agak melekat pada ayam.
Tunggu setengah jam dan goreng sehingga masak.
Dalca
Bahan-bahan:
3 sekawan
Dal (direndam sejam dan direbus empuk)
Carrot
Kacang panjang
Kentang
Isi ayam
Rempah kari
Kunyit serbuk
Daun kari
Bawang putih, merah dan halia dihiris
Tumis bawang putih, merah dan halia dihiris bersama daun kari dan 3 sekawan.
Masukkan serbuk kari dan kunyit serbuk. Tumis sehingga garing.
Masukkan isi ayam dan tunggu sehingga ayam masak.
Masukkan semua bahan ke dalam periuk dal yang telah direbus bersama sayur. Tunggu sehingga kentang empuk.
Letak garam dan serbuk perasa, santan 3 sudu. Rasa lah ye.
Adakalanya bila anak demam, mama pastinya menyediakan sup ayam yang panas bagi menaikkan semula sistem imun anak. Sebenarnya bukan hanya sup ayam bahkan beberapa sup lain boleh diberikan kepada anak untuk menguatkan imun tubuhnya sekaligus memulihkan kesihatan yang kurang memuaskan.
Perkongsian ibu ini, Puan Sha Nasir yang menyenaraikan lima sup untuk kanak-kanak memang hebat. Bukan hanya sup ayam, bahkan banyak resipi lain yang mampu membantu demam anak kebah. Lima resipi ini mama wajib cuba.
5 MENU SUP UNTUK BAYI & KANAK KANAK YANG KURANG SIHAT
———————————————-
Sharing 5 Menu Sup time Haarra Samiyya tak sihat last week. Haarra total refuse makan nasi & nak hirup sup je. So mommy buat sup yang berkhasiat untuk dia since dia hanya nak minum sup.
Mommy add Chicken Bone Broth untuk boost semula imune dia, tambah extra garlic dalam sup, & bahan-bahan lain yang bagus untuk eliminate kahak. Sesuai untuk baby yang tak sihat, demam selsema & batuk. Antara bahan-bahan lain yang mommy guna adalah Singo Pear, Goji Berry, Garlic, Cauliflower, Celery & Sayuran Hijau.
Protein seperti ayam & udang yang saya gunakan boleh diganti dengan protein kegemaran anak-anak seperti ikan atau daging, telur pun boleh.
GOJI BERRY WHITE HEALING SOUP
——————————-
1) Tumis bawang putih & merah, rempah 3-4 sekawan dengan coconut cooking oil.
2) Masukkan potongan ayam, goreng bersama-sama 3-5 minit.
3) Masukkan air dan cbb.
4) Biarkan mendidih
5) Masukkan goji berry, cauliflower, reneh seketika.
6) Masukkan potongan singo pear.
7) Reneh sehingga semua bahan masak.
8) Optional: boleh masukkan a pinch of himalayan salt (prefered 2 years and above)
9) Siap sedia dihidang.
Note: Cauliflower, Garlic & Singo Pear antara food yang boleh eliminate mucus.
SHRIMP PINK TOM YAM
———————-
1) Tumis garlic paste, onion paste, ginger paste, serai, daun limau purut dengan coconut cooking oil.
2) masukkan cbb dan air.
3) Masukkan beetroot yang dipotong dadu.
4) Masukkan celery, reneh sehingga mendidih.
5) Masukkan shrimp, follow by cauliflower.
6) Masukkan tomato.
7) Reneh sehingga semua bahan masak.
8) Off flame.
Nota: Chicken Bone Broth helps to boost imune baby, Celery, Garlic, Cauliflower helps to eliminate mucus.
SHRIMP & VEGETABLE SOUP
————————–
1) Tumis bawang putih & merah dengan coconut cooking oil.
2) Masukkan air dan cbb.
3) Biarkan mendidih.
4) Masukkan udang.
5) Masukkan cauliflower & batang sawi, reneh seketika.
6) Masukkan sayur sawi & potongan tomato.
7) Reneh sehingga semua bahan masak.
8) Optional: boleh masukkan a pinch of himalayan salt (prefered 2 years and above).
9) Siap sedia dihidang.
Note: Cauliflower, Garlic & Sayuran Hijau antara food yang boleh eliminate mucus.
CHICKEN & BEETS SOUP
—————————
1) Tumis bawang putih & merah, rempah 3-4 sekawan dengan coconut cooking oil.
2) Masukkan air dan cbb.
3) Masukkan beetroots.
4) Biarkan mendidih.
5) Masukkan ayam & reneh seketika.
6) Masak sehingga beetroots empuk & ayam hampir masak.
7) Masukkan tomato& reneh sehingga semua bahan masak.
8) Optional: boleh masukkan a pinch of himalayan salt (prefered 2 years and above)
9) Siap sedia dihidang.
Note: CBB antara superfood yang boleh boost imune. Add extra garlic untuk eliminate mucus.
GREEN ANTIBIOTIC SOUP
—————————
Bahan-bahan:
Buah pelaga
Bunga cengkih
Bawang putih
Bawang besar
Lada hitam
Air
CBB @bytqahnasir
Sayur hijau – sawi
Isi Ayam
Cara-cara memasak:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah (mommy pakai paste @kaka_tanggo )dan semua rempah dengan olive oil.
2. Apabila sudah naik bau, masukkan cbb & air.
3. Masukkan isi ayam, celery dan biarkan mendidih.
4. Masukkan batang sayur sawi.
5. Masukkan daun sayur sawi.
6. Off flame bila semua bahan fully cooked
Anak bila sakit, tentulah mak-mak yang paling risau. Paling sedih bila anak sakit tapi maknya pula tidak dapat cuti kerana kekangan tugas yang perlu dilunaskan segera.