Kuih Dangai cukup popular di negeri sebelah Utara. Mungkin kuih Dangai yang biasa agak renyah pembuatannya tetapi ada cara yang lebih mudah untuk buat kuih Dangai iaitu dengan cara kukus.
Resepi Dangai Kukus
Bahan-bahan:
IKLAN
3 cwn kelapa parut putih
1 cwn tepung pulut
Sedikit garam
Gula merah @ gula melaka secukupnya
Cara penyediaan:
Gaul sebati kelapa parut ,tepung pulut & garam.
Sediakan acuan lompang ( acuan tak perlu sapu minyak)
IKLAN
Sudukan adunan tpg td dlm acuan…tekan tgh …masukkan gula merah @ gula melaka ditengah.
Sediakan periuk kukus..masukkan daun pandan dalam air kukusan untuk aroma.
Nak sediakan snek berkhasiat untuk anak mudah sahaja. Apa yang mama perlukan mestilah dari sumber makanan yang asli. Apa kata mama cuba resipi mudah ini. Anak-anak pasti suka.
Siapa yang suka salad buah boleh cuba buat. Buat siap-siap nanti simpan dalam peti ais, nanti boleh makan sejuk-sejuk.
Bahan-bahan:
-1 biji buah pelam
-2 biji epal hijau
-2 biji epal merah
-Kismis hitam (ikutla nak banyak mana)
-Anggur
-1/2 tin susu cair
-1 Yogurt rendah lemak perisa strawberi
-5 ke 6 sudu mayonis buah-buahan
Cara penyediaan:
Potong dadu semua buah. Letak di dalam mangkuk kemudian masukkan 1/2 tin susu cair, 1 Yogurt rendah lemak perisa strawberi dan 5 ke 6 sudu mayonis buah-buahan. Gaul sebati.
Akhir sekali tabur kismis hitam. Sedia untuk dihidang.
Kredit: Rozita Daud (MAHN)
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Teringin menikmati sup cendawan panas dengan roti garlic di restoran tapi malas hendak keluar, apa kata kali ini anda cuba sediakan sendiri buat anak-anak dan suami di rumah. Tanpa garlic bread, mushroom sup jadi hambar. Sediakan sekali garlic bread padu yang mendapatkan perkongsian lebih 38K ini. Wow hebat!
Resipi mudah dan cukup sedap yang dikongsikan oleh Nurul Balqis ini memang cukup padu. Nak buatnya pun teramatlah mudah. Nak tahu bagaimana cara membuatnya, jom cuba ikuti langkah demi langkah yang dikongsikan oleh beliau.
Garlic bread sedap macam kat Pizza Hut!
Garlic bread and mushroom soup tersangat sedap macam kat Pizza Hut. Rangup krup krap krup krap and bila celup je mushroom soup terus cair dalam mulut. Nyummy yumm yummm. Cara Qis ni, senang and simple je tak payah guna banyak bahan. So korang pon senang nak buat kat rumah sambil usap-usap rambut suami. Gitohhhhh. Kalau ada apa-apa tak faham, boleh inbox Qis k.
Bahan-bahan
– Sup cendawan campbell
– Susu krimer sejat
– Bawang putih
– Butter/marjerin
– Parsley leave yang kering
– Roti baguette perancis
Bahan untuk sapu dekat roti
– Butter
– Bawang putih (hiris halus sehalusnya)
– Parsley leave
Gaul rata sampai jadi macam dalam gambar tu. Yang lebih boleh simpan dalam peti. So next time, tak payah buat dah.
Potong roti perancis tadi menyerong macam dalam gambar.
Kemudian sapu campuran bawang putih, butter, dan parsley leave tadi one side sahaja.
Goreng tanpa minyak sampai garing dan pastikan jangan hangus ye sayang-sayang.
Cara Buat Sup Cendawan
Bahan untuk soup tersangatlah senang. Hanya guna soup campbell yang cendawan, susu cair & parsley leave sahaja.
Ada orang letak jugak isi ayam dan kiub pati. Lagi sedappp. Tapi Qis buat sehabis simple je. Hehe
Nak macam-macam info? Jom join telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selain rendang, ketupat dan lemang, sate juga turut digemari untuk dijadikan juadah ketika musim perayaan. Orang kata renyah sikit nak buat sate ni, tapi perkongsian yang dibuat oleh Mufidah Jamil menerusi laman Facebook Makan Apa Hari Ni (MAHN) mudah untuk penggemar sate ikut dan buat sendiri di rumah.
Yang penting boleh makan sampai puas dan cukup untuk seisi keluarga. Selamat mencuba!
“Assalamulaikum dan selamat pagi,sebelum kak pida bergelut di dapur untuk menyiapkan sajian #Sate untuk open house hari selasa ini…kak pida kongsikan resepi sate cara kak pida yg paling simple…Bila buat sendiri memang jimat separuh tau dari kita tempah tetapi agak penat sikit ok boleh tengok langkah-langkah seperti yg kak pida tunjukkan boleh cuba buat sate daripada air tangan sendiri selepas ini apa lagi sekarang musim open house kan…boleh la saji untuk para tetamu atau makan bersama famili nanti
1. Seekor ayam anggaran berat 2 kg.
2. Tips. Boleh guna salah satu atau ketiga-tiga bahan ini untuk mencuci daging ayam bagi hilangkan bau hanyir dan memastikan ayam bersih suci.
3. Kulit ayam yang diasingkan daripada isi ayam…jangan buang tau boleh selitkan bersama isi ayam bila cucuk sate nanti….sedap bila ada rasa lemak-lemak sikit kulit ayam ini boleh direbus untuk melembutkannya bagi senang masa proses menghiris dan cucuk nanti.
4. Ini hasil lepas direbus…toskan
5. Isi ayam yang telah siap dihirisi.
6. Racik halus serai,halia dan lengkuas…anggaran dalam:-
Serai 6batang
Halia 45gm
Lengkuas 45gm
7. Hasil serai, halia dan lengkuas selepas diblander…halus macam ni. Masukkan dalam isi ayam.
8. Gaulkan Gula,serbuk kunyit,garam dan perasa tambahan bersama isi ayam. Anggaran :-
Gula: 2 1/2 @ 3cawan gula ikut tahap kemanisan yg dikehendaki.
Garam 1 sudu kecil kfc.
Perasa tambahan 1 sudu kecil kfc.
Satu senduk serbuk kunyit.
9. Siap segala perapan sate…sedia untuk dicucuk juga boleh dibiarkan semalam sebelum dicucuk untuk mesrakan segala bahan perapan.