Biasanya anak-anak di usia 4-6 tahun bila disuruh menulis mesti akan mudah jemu. Puas dipujuk dulu, baru nak buat. Kadang kalau ada kerja sekolah yang diberikan oleh guru, ibu atau ayah yang terpaksa tulis sebab anak dah tak ada mood.

Bila difikirkan sampai bila nak buat macam ni kan? Ibu bapa perlu cari jalan penyelesaian bagi memastikan anak tak cepat rasa lenguh dan seronok.

Menerusi perkongsian pakar, ibu bapa perlu perhatikan cara anak memegang pensel sama ada betul atau tidak. Berikut dikongsikan tentang panduan ‘pencil grip’ anak-anak.

Cara pegang pensel untuk anak tak penat menulis

“Anak saya ni tak suka sangat nak menulis or mewarna, asyik cakap penat je. Geram betul.”

IKLAN

Parents, apa kata check balik pencil grip anak. Anak anak takkan mengadu kalau takde sebab tau. Ini guideline pencil grip based on umur anak.

Berikut merupakan panduan memegang pensil yang betul bagi tahap umur dari 1 tahun hingga 7 tahun. Ini bagi memastikan anak-anak tidak malas dan mudah letih menulis apabila menggunakan teknik memegang pensil dengan betul.

Kerap buat aktiviti, rangsang otot tangan

IKLAN

Antara sebabnya cara pegangan pensel yang tak betul. Contoh dalam gambar, pegangan kuat dan tegang akan buatkan tangan anak terasa penat. Sebab tu anak jadi tak suka nak menulis and dicop “malas”.

Kalau anak minat pegang dan bermain dengan pensel, parents boleh tunjukkan cara pegang pensel dengan betul. Tapi bear in mind, benda ni akan ambik masa dan perlu proses pengulangan yang kerap okay. Kalau umur 4 tahun still pegang pensel macam umur 1 tahun, anak perlukan bantuan ye parents.

IKLAN

Please rangsang fine motor skill anak anak dengan kerap and banyakkan aktiviti kat rumah. Tolong jangan ignore sebab benda ni sangat penting utk perkembangan anak. Btw parents, if anak still struggle untuk pegang pensel, selain banyakkan fine motor skill activity boleh try cari pensel holder macam ni ye. Inshallah boleh bantu anak slowly.

Kredit: Twitter @aishahshm

Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)