Merangkak melibatkan seluruh badan bayi. Apabila bayi merangkak, dia perlu menggunakan tangan dan kakinya untuk mengangkat dirinya dari lantai serta bergerak. Terdapat banyak kebaikan merangkak diperolehi bayi seperti kekuatan fizikal, keseimbangan, penjajaran tulang belakang, kemahiran visual-spatial dan pembangunan sosio-emosi.

Ia merupakan pencapaian besar dalam kehidupan bayi  dan ibu bapa perlu membantu anak mereka mencapainya. Merangkak adalah salah satu cara untuk perkembangan fizikal yang lebih baik.

Artikel Menarik: [Tengok Anak Membesar Depan Mata, Hari-Hari Nak Tahu Apa Lagi Dia Boleh Buat!]

Terdapat beberapa cara yang anda boleh digunakan untuk menggalakkan lutut kecil itu yang bergerak dan merangkak. Antaranya ialah;

BAYI AMBIL MASA UNTUK MENIARAP

Bayi memerlukan masa meniarap untuk mereka membiasakan diri dengan persekitaran. Dengan meniarap juga mereka boleh membina otot-otot yang diperlukan supaya mereka dapat menyokong berat badan mereka sendiri semasa merangkak.

 

IKLAN

 

Perkenalkan sesi meniarap sekali-sekala dengan perlahan pada usia 3 hingga 4 bulan selama 20 hingga 30 minit. Latih sehingga bayi boleh meniarap sendiri (selalunya pada umur 5 hingga 7 bulan). Untuk membantu bayi meniarap, anda boleh mendapatkan tikar bertekstur, yang akan memberikan sesuatu untuk bayi disentuh dan rasa semasa mereka berada di atas lantai.

DUDUK SAMBIL DIPEGANG

Dudukkan bayi di atas kusyen atau objek lembut sambil anda menyokong pada bahagian ketiaknya. Ini ialah senaman untuk menguatkan tubuh serta koordinasi tangan-pinggul.

‘UMPAN’ ANAK DENGAN MAINAN

Berikan dorongan untuk mereka bergerak. Letakkan mainan sedikit jauh sehingga mereka berminat untuk bergerak ke arahnya. Biarkan mereka cuba untuk mendapatkannya, tapi jangan letakkan mainan terlalu jauh untuk mengelakkan mereka kecewa!

Anda boleh juga meletakkan kotak mainannya sebagai ‘umpan’. Boleh juga galakkan mereka untuk datang kepada anda juga dengan memanggil namanya. Rendahkan badan anda dan bercakaplah dengan mereka dan melambai-lambainya sehingga ke garisan penamat.

Artikel Menarik: [Warna Kulit Bayi Lebih Gelap Masa Lahir Bersebab, Walaupun Asalnya Bayi Itu Putih]

MAINAN YANG MEMBANTU

Sediakan permainan yang direka untuk menggalakkan bayi merangkak seperti;

-Bola dengan lampu dan butang untuk menekan

-Mainan yang bergerak apabila ditolak. Jadi bayi akan cenderung untuk mendapatkannya

-Mainan berbunyi yang boleh diketuk dan boleh bergerak

-Mainan berbunyi dan berwarna-warni

KENA SABAR JANGAN OBSES

Bayi akan merangkak juga bila tiba masanya. Jangan terlalu mendesak mereka. Biarkan anak membiasakan diri lebih lama meniarap. Ia akan membuka peluang kepadanya untuk membiasakan diri dengan persekitaran.