“Saya Kuat Sebab Anak, Kalau Saya Sakit Bahu Anak Sakit Kanser” Pesilat Negara Terus Berlawan Walau Bahu Cedera

Anak-anak sentiasa menjadi pembakar semangat ibu ayah untuk terus berjuang mengharungi susah senang dalam kehidupan.

Video pesilat negara, Mohd Al-Jufferi Jumari yang mengalami kecederaan bahu sewaktu menentang pesilat dari Indonesia dalam temasya SUKAN SEA 2022 di Hanoi tular sejak semalam.

Beliau yang kelihatan menahan kesakitan tetap meneruskan perjuangannya menentang pihak lawan dengan penuh bersemangat.

FOTO: Utusan

Mohd Al-Jufferi kelihatan menahan kesakitan di bahagian bahu kanan ketika pusingan kedua di Gimnasium Bac Tu Liem, Hanoi.

Meskipun misi memburu pingat emas di Sukan SEA ke-31 tidak kesampaian tetapi semangat juang yang dipamerkan jaguh silat negara sangat membanggakan rakyat Malaysia.

Kasih Seorang Ayah

Selain kagum melihat semangat juangnya meneruskan perlawanan walau mengalami kecederaan, apa yang menyentuh hati ramai rakyat Malaysia apabila pemenang pingat emas empat kali pada temasya Sukan SEA ini berkongsi kisah sedih derita anaknya yang sedang berjuang melawan penyakit kanser.

IKLAN
FOTO: Instagram @jufferijamari

Menurut Al-Jufferi, anaknya Furqan Al Haq yang menghidap kanser menjadi pembakar semangat untuk dia berjuang sehingga ke titik akhir.

Baginya kecederaan bahu yang dialami tidak seberapa jika dibandingkan dengan penderitaan yang ditanggung oleh anak lelakinya itu.

“Saya kuat sebab anak, kalau saya sakit bahu, anak saya sakit kanser… dia lagi kuat, dia budak kan.

“Sebab dia sakit umur 2 atau 3 tahun dah kena kanser. Kena (jalani) kimoterapi, tiap-tiap hari saya pergi hospital… saya tengok dia lemah, letih… saya menangis, dia usap. Dia kata, ‘ayah jangan nangis, Haq okay’. Itu je dia cakap.

“Tetapi bila saya kena (sakit) bahu macam ini, tak akan saya tak kuat. Allahuakbar, itu sajalah yang saya fikir. Sebab itu saya nak lawan, tak ada yang lain, anak saya,” katanya dalam rakaman video yang dikongsi wartawan Astro Arena, Syakirah Zulkifly di laman Twitter.

IKLAN

Dalam video tersebut, jelas kedengaran nada sebak ayah dua anak ini yang bercampur baur mengenangkan semangat kuat si anak berjuang melawan penyakitnya.

FOTO: Instagram @astroarenahd

Mohd Al-Jufferi yang juga juara dunia tiga kali pada saingan 70-75 kilogram (kg) bagaimanapun mengutip pingat gangsa selepas tewas kepada wakil Singapura, Abdul Raazaq Abdul Rashid dalam saingan separuh akhir di Gimnasium Bac Tu Liem, Hanoi.

IKLAN

Sumber: Mykmu.net

Webinar kehamilan PERCUMA terbesar untuk bakal papa & mama. Jom daftar nama anda di sini WEBINAR AKU TAK SERIK BERSALIN 

Ketahui fungsi caresat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up! Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents https://t.me/pamadparents atau channel Telegram Pa&Ma https://t.me/majalahpama sekarang!