Pernah atau tidak sesekali mama papa rasa yang anak terlalu ‘bising’? Asyik bercakap tanpa henti, macam-macam soalan yang dia ajukan pada kita. Nak melayan pun sampai penat. Memang itu lumrahnya, bila anak nak membesar ada saja yang dia ingin tahu.

Dengan siapa lagi anak mahu bertanya kalau bukan dengan kita kan? Lepas satu soalan, dia akan tanya yang lain pula. Cuma ada waktunya, anak bertanya pada masa yang ‘tak kena’. Mungkin kita tengah sibuk dengan kerjaatau sibuk melakukan sesuatu.

Artikel Menarik: [Tak Boleh Keluar, Hanya Duduk Rumah. Sistem Imuniti Anak Terjejas?]

Waktu itulah kita akan mula rasa serabut. Mungkin malas nak layan, kita akan diamkan saja pertanyaan anak tu. Lebih teruk lagi, kadang-kadang kita marah pula anak sebab banyak soal jawab. Ya, sebenarnya bukanlah kita tak suka anak bercakap dengan kita. Tapi kadang-kadang tu kita tak ada mood.

Artikel Menarik: [Kagum Tengok Cara Hanis Tegur Alisa Bila Kata MAnggis Tak Sedap. Lembut Tapi ‘Sampai’]

Perkongsian dari Dr Redza Zainol ini mungkin akan membuka mata kita. Kadang-kadang kita terlupa untuk mensyukuri nikmat yang Allah SWT kurniakan kepada kita. Melalui ciapan Dr Redza di akaun Twitter, dia menceritakan pengalamannya berjumpa dengan sepasang suami isteri yang mempunyai anak speech delay;

IKLAN

Bagaimana kita mahu mengenalpasti sekiranya anak mempunyai masalah lewat pertuturan ini?

Biasanya untuk kita mula mengesan sekiranya anak mungkin mengalami masalah lewat pertuturan apabila pada usianya 12 bulan mereka masih belum mengenal nama sendiri atau tidak boleh menyebut satu atau dua perkataan bermakna. Selain itu semasa usianya 15 bulan mereka masih tidak pandai menunjuk pada objek apabila kita sebut objek tersebut. Anak juga masih tak boleh meyebut perkataan “Nak” atau “I want it” apabila mahukan sesuatu.

IKLAN

Artikel Menarik: [Saja-Saja Support, Tak Sangka Lukisan RM1 Anak Jual ‘Laku Teruk’. Ayah Ini Kongsi Ceritanya]

Pada umurnya satu tahun setengah, anak masih tidak boleh mengikut arahan mudah untuk mengambil barang dan sebagainya. Mereka juga tidak boleh memanggil kita atau adik-beradiknya yang lain. Lihat juga pada usia mereka dua tahun, anak-anak tidak boleh menggunakan 25 perkaatan bermakna.

Anak juga tidak boleh memberi jawapan lisan atau mengganggukkan kepala ketika ditanya soalan mudah seperti “Awak nak minum susu?”. Selain itu, mereka juga tidak boleh menggabungkan perkataan untuk membuat ayat mudah seperti “Nak makan” atau “Nak Mandi”.

Sekiranya anak menunjukkan ciri-ciri begini, usah bertangguh untuk mendapatkan nasihat pakar. Masalah lewat pertuturan boleh diselesaikan, namun mama papa perlu pantas mengambil tindakan dan mendapatkan consultation dari pakar berkaitan.

IKLAN

Sedih juga kan bila baca sharing Dr Redza ni? Rasanya lepas ni kalau anak tanya macam-macam pun, kita takkan bosan untuk melayan. Sama-samalah kita bersyukur dengan anugerah terindah ini dan doakan ibu ayah yang mempunyai anak lewat pertuturan terus kuat dan bersemangat untuk membantu anak mereka.

Mama jom rileks jap, klik SINI!

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)