Siapapun tak mampu untuk menerima hakikat bila anak yang dihantar ke taska dalam keadaan sihat tetapi lemah tidak bermaya ketika mengambilnya ketika waktu pulang.  Namun inilah ketentuan yang terpaksa di lalui pasangan suami isteri ini.

Muhammad Aakif Iskandar Meor Ikhram, bayi berusia empat bulan yang meninggal dunia selepas dihantar ke sebuah taska di Bandar Seri Botani semalam disahkan meninggal dunia akibat masalah paru-paru berair.

Hal ini disahkan sendiri oleh pihak polis. Menurut Timbalan Ketua Polis Daerah Ipoh, Superitendan Mazuki Mat berkata, keputusan itu diperolehi selepas bedah siasat selesai sekitar jam 12 30 tengahari semalam.

Foto: Sinar Harian

Muhammad Aakif Iskandar Meor Ikhram sebelum ini menerima rawatan di Jabatan Kecemasan Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh, selepas didapati dalam keadaan lemah ketika dalam jagaan sebuah taman asuhan kanak-kanak (TASKA) di Bandar Seri Botani.

“Anak Saya Dalam Keadaan Sihat”


Menurut bapanya, Meor Ikram Addnan, 32, anak bongsunya itu baru sebulan dihantar ke taska berkenaan selepas isterinya, Ismahani Zainal Abidin, 30, selesai berpantang.

“Sebelum hantar anak ke taska Jumaat lalu, anak ketiga saya berada dalam keadaan sihat, namun hidungnya sedikit berair akibat selesema.

Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), Ipoh,

Saya menerima panggilan daripada pihak taska sekitar jam 6 petang yang memaklumkan keadaan anak saya dalam keadaan lemah dan tidak bermaya.

Saya sempat bertanyakan pengasuh macam mana anak boleh jadi sampai macam ini, tetapi kami tidak menerima sebarang jawapan,” katanya lagi yang cukup terkilan dengan semua yang terjadi.

Muhammad Aakif Iskandar dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Changkat Larang, Ipoh selepas solat Zuhur semalam.

Sumber: Sinar Harian

Tinggalkan Komen