Apa mak ayah nak tengok untuk tahu anak delay ke tak? Ya..anak yang delay ni tidak terjadi secara tiba-tiba. Delay ni biasanya bermula dengan tanda-tanda kecil delay.

Bila kita boleh pickup tanda-tanda kecil ni, senang nak reverse kan balik dan catchup balik anak delay. (semestinya bergantung kepada apa reason anak delay).

Berikut perkongsian dari Dr Amalina Mohd Daud mengenai tanda awal yang perlu ibu bapa perhatikan pada anak dan sebaiknya bertindak awal.

Dan ibu bapa kena ingat pertumbuhan ni actually ada spectrum dia. Maksud spectrum tu macam mana?

Ada anak 1 tahun dah banyak bercakap
Ada anak 2 tahun baru bercakap

Tapi tak semestinya anak 2 tahun tu delay sebab still perkembangan dia ikut usia. Adakah anak 1 tahun tu lebih bijak? Ya bijak dari segi pertuturan. Yang ni kena tengok apa intelligence anak. Takkan nak ukur intelligence ikan dengan ujian memanjat pokok kan?

Untuk itu saya bahagikan kepada beberapa kategori perkembangan yang boleh kita lihat:
1. Pertuturan dan bahasa
2. Perkembangan motor
3. Sosial dan emosi
4. Perkembangan mental (cognition)

Yang saya akan listkan di bawah adalah #red_flag di mana kalau anak tak attain skill tersebut pada usia yang saya tulis maka mak-mak harus check dan rujuk pada doktor ya!

Pertuturan dan Bahasa

4 bulan
– tidak memberi respond pada bunyi yang kuat
– tidak membebel (no babble)

7 bulan
– tidak beri respond pada bunyi

1 tahun
– tidak menyebut sebarang perkataan seperti mama atau dada

IKLAN

2 tahun
– tak boleh cakap minima 15 perkataan
– tidak guna 2 perkataan (cth nak susu)
– hanya boleh tiru tak boleh bina ayat sendiri

3 tahun
– tidak boleh cakap minima 50 perkataan
– tak guna ayat simple ( makan kat sini)

5 tahun
– tidak faham arahan atau memahami preposition (atas, bawah, sebelah)
– tidak boleh cerita pengalaman

#Jika ada lewat melebihi 6 bulan…contoh 2 tahun 7 bulan tak boleh cakap nak makan, nak susu boleh rujuk pada doktor.

Perkembangan Motor

4 bulan
– tidak reach/ memegang/ atau pegang. atau bawa kemulut
– leher masih lembek lagi ( tak boleh tegak)

7 bulan
– otot masih tak kuat/ terlalu keras
– bila duduk, leher masih lembek
– tidak berguling
– tak boleh duduk sendiri tanpa bantuan

1 tahun
– tidak merangkak
– merangkak tapi hanya sebelah badan
– tidak boleh berdiri walaupun dengan bantuan

2 tahun
– tidak berjalan/ berjalan tapi masih jenjet
– tak boleh tolak walker / permainan yang beroda semasa berjalan

5 tahun
– tidak boleh menendang/ baling bola
– tak boleh mengayuh
– tak boleh berus gigi sendiri
– tak boleh buka baju sendiri

#Jika ada lewat melebihi 6 bulan boleh rujuk pada doktor

Sosial dan Emosi

3 bulan
– tidak senyum pada orang lain
– tidak memberi fokus pada orang yang baru jumpa

7 bulan
– tidak suka dipeluk (cuddle)
– tidak menunjukkan sayang pada parents
– tidak menunjukkan minat untuk bermain atau cakbah

1 tahun
– tidak bertukar-tukar senyuman, suara atau mimik muka. cth kalau kita senyum, dia tak senyum balik
– tidak bertukar-tukar isyarat macam bye-bye, tunjuk sesuatu,

3 tahun
– tidak menunjukkan minat pada rakan sebaya
– tidak pandai buat eye contact

5 tahun
– tidak bermain dengan rakan sebaya
– susah nak berpisah dengan ibubapa
– tidak ada reaksi wajah/ emosi atau kalau ada sangat terhad dan sedikit

#Jika lebih 6-9 bulan delay, sila dapatkan rujukan doktor

Perkembangan mental

1 tahun
– tidak mencari benda yang disembunyikan di depan mata dia
– tidak menunjukkan gambar/ sesuatu

2 tahun
– tidak tahu fungsi alatan yang biasa seperti sikat, berus gigi
– tidak ikut arahan yang mudah
– tidak meniru perlakuan/ perkataan

3 tahun
– tidak ada pretend play eg; main masak-masak

5 tahun
– tidak boleh fokus pada 1 aktiviti melebihi 5 minit
– mudah distracted

#Jika lebih dari 6 bulan delay, sila dapatkan rujukan doktor

Its okay untuk mengaku anak ada delay daripada menafikan dan biarkan delay lama sehingga mengganggu perkembangan yang lain. Lagipun lagi awal delay dikesan, lagi cepat intervention diberi, lagi mudah anak mengejar mengikut perkembangannya.

#SHARE kan ye panduan ni!

Sumber: Dr Amalina Mohd Daud
lagi cepat kesan, lagi cepat bantu!