Pa&Ma kini berada di dalam aplikasi   
Pa&Ma kini berada di dalam aplikasi   
Home Kesihatan Sebelum Masuk Labour Room, Minta Maaf Dengan Suami. Semoga Kita Mudah Bersalin

Sebelum Masuk Labour Room, Minta Maaf Dengan Suami. Semoga Kita Mudah Bersalin

Setiap wanita pasti menginginkan untuk hamil selepas mendirikan rumah tangga. Ia satu pengalaman hidup yang indah dan mengujakan terutamanya buat pasangan yang sudah menanti sekian lama untuk menimang cahaya mata sendiri. Selain persediaan mental dengan mengikuti kelas antenatal atau bertanyakan tentang kelahiran kepada doktor, terdapat doa yang boleh diamalkan bagi memudahkan proses melahirkan.

Artikel Menarik: [Sebelum Bersalin, 3 Barang Ini Wajib Mama Sediakan. Baruah Tak Kelam-Kabut]

Doa mudah bersalin serta aspek spiritual lain yang boleh membantu semua wanita yang mengandung inginkan proses bersalin yang lancar serta selamat. Untuk seorang muslim, doa adalah senjata utama mereka dalam mengharungi pancaroba kehidupan. Justeru, mengamalkan doa mudah bersalin dan amalan-amalan lain adalah digalakkan bagi mendapatkan proses bersalin yang mudah.

Sebelum Masuk Labour Room, Minta Maaf Dengan Suami. Semoga Kita Mudah BersalinArtikel Menarik: [Tak Kiralah Berapa Kali Bersalin, Masuk Je Labour Room Terus Seram Sejuk!]

Terdapat dua jenis doa yang dianjurkan oleh alim ulama dan ahli agama yang sesuai dijadikan amalan, ia bukan sahaja boleh digunakan sebagai doa mudah bersalin, bahkan doa untuk memperoleh keselamatan dan zuriat yang baik.

Koleksi doa mudah bersalin ini boleh dibaca oleh ibu yang menunggu saat melahirkan anak dan oleh mereka yang menunggu kelahiran bayi seperti suami atau ibu bapa. Senarai doa mudah bersalin di bawah ini adalah berdasarkan ayat-ayat daripada kitab suci Al-quran.

IKLAN
Doa mudah bersalin yang boleh ibu amalkan ketika ingin bersalin

“Allah mengetahui apa yang dikandung oleh setiap perempuan, apa yang kurang sempurna, dan apa yang bertambah dalam rahim. Dan setiap sesuatu ada kadar ukuran di sisi-Nya.” (Surah Ar-Ra’d, ayat 8)

“Dan Allah menciptakan kamu daripada tanah kemudian daripada air mani, kemudian Dia menjadikan kamu berpasangan (lelaki dan perempuan). Tidak ada seorang perempuan pun yang mengandung dan melahirkan, melainkan dalam pengetahuan-Nya. Dan tidak dipanjangkan umur seseorang dan tidak pula dikurangkan umurnya, melainkan (sudah ditetapkan) dalam Kitab (Luh Mahfuz). Sesungguhnya, yang demikian itu mudah bagi Allah.” (Surah Al-Fatir, ayat 11)

“Dan Allah mengeluarkan kamu daripada perut ibumu dalam keadaan tidak mengetahui sesuatu pun, dan Dia memberikanmu pendengaran, penglihatan, dan hati, agar kamu bersyukur.” (Surah Al-Nahl, ayat 78)

IKLAN

Doa mudah bersalin yang dibaca oleh orang menunggu ibu bersalin (suami sangat digalakkan baca doa ini)
“Allah menginginkan kemudahan bagimu, dan tidak menginginkan kesukaran bagimu” (Surah Al-Baqarah, ayat 185)

Sebelum Masuk Labour Room, Minta Maaf Dengan Suami. Semoga Kita Mudah Bersalin“Tidak ada seorang perempuan pun yang mengandung dan melahirkan, melainkan dalam pengetahuan-Nya.” (Surah Al-Fatir, ayat 11)

“Apabila bumi digoncangkan dengan goncangan yang dahsyat. Dan bumi telah mengeluarkan beban-beban berat (yang dikandung)nya.” (Surah Al-Zalzalah, ayat 1-2)

IKLAN

Sebelum Masuk Labour Room, Minta Maaf Dengan Suami. Semoga Kita Mudah BersalinMudah-mudahan jika sering diamalkan, doa mudah bersalin di atas mampu untuk memberi kekuatan kepada anda dan juga keluarga anda. Doa mudah bersalin di atas juga dapat dijadikan sumber pahala dan taqwa kepada Tuhan. Kalau anda sedang menunggu hari untuk bersalin, belajarlah menjadi lebih positif untuk melalui pengalaman melahirkan anak.

Artikel Menarik: [Minum Air Waktu Berpantang Tambah Susu Badan, Tak Ada Kaitan Rahim ‘Kembang’]

Sememangnya, ianya adalah pengalaman yang ditakuti oleh semua wanita hamil tetapi pahala daripada-Nya pasti diberikan kepada si ibu. Sebelum melahirkan, mohonlah keampunan daripada suami. Dengan keredaan suami dan doa ikhlas darinya, diharapkan proses bersalin lebih lancar dan kedua-dua ibu serta bayi semuanya selamat.

Sumber: Hellodoktor

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI