Ketika berpantang pada masa dahulu, si ibu tidak dibenarkan untuk minum air dalam kuantiti yang banyak. Dikhuatiri rahim akan mengembang dan perut akan buncit. Sebenarnya itu bukanlah ikutan yang baik kerana air masak sememangnya sangat penting untuk si ibu bagi mengelakkan masalah sembelit dan memperbanyakkan proses penghasilan susu badan.

Pengambilan air sangat mustahak untuk memastikan tubuh sentiasa terhidrat. Air merupakan komposisi penting untuk memastikan tisu badan sentiasa lembap, melindungi organ dan tisu badan, melarutkan mineral dan nutrien agar mudah diserap badan, menyeimbangkan suhu badan dan sebagainya.

Artikel Menarik: [Ibu Hamil & Berpantang, Jangan Ambil Ringan Gejala Sakit/Lenguh Kaki Dan Bengkak Sebelah Kaki!]

Ketika hamil dan berpantang, amat penting untuk ibu untuk mengambil air dalam kuantiti yang mencukupi untuk memastikan fungsi tubuh sentiasa berada di tahap optimum.

Tindakan mengurangkan pengambilan cecair boleh memudaratkan hingga menggalakkan pembentukan darah beku. Ini boleh mengancam nyawa dan menyebabkan kematian mengejut di kalangan ibu selepas berpantang atau dipanggil pulmonary embolism.

Dr. Muhammad Izzat Abdul Razak, Pegawai Perubatan Kesihatan Wanita & Kehamilan mempunyai ulasan mengenai keadaan tidak sihat ini.

Menurut kajian, jika dibandingkan ibu berpantang dan ibu yang sedang mengandung, kejadian darah beku ( thrombosis ) lebih senang berlaku pada ibu berpantang dengan perkadaran 5 kali ganda lebih tinggi pada ibu berpantang.

 

Dalam erti kata lain, darah beku ni boleh berlaku pada kedua-dua kumpulan iaitu ibu hamil dan ibu berpantang, tetapi ibu berpantang lebih senang kena.

Artikel Menarik: [Sakit Bersalin Ibarat Separuh Mati, Kita Tak Tahu Komplikasi Apa Bakal Berlaku]

DARAH IBU HAMIL LEBIH PEKAT, SENANG BEKU

Selain daripada perubahan fisiologi badan semasa hamil menyebabkan darah ibu mengandung ini lebih pekat dari biasa dan senang membeku, kekurangan air ( dehidrasi ) atau tidak bergerak untuk tempoh masa yang lama, atau jangkitan kuman – boleh menyebabkan darah beku ini terhasil.

AIR MENGELAKKAN IBU ‘KEKERINGAN’ & MEMBANTU PENGHASILAN SUSU IBU

Air yg mencukupi bukan sahaja diperlukan untuk si ibu tidak mengalami kekeringan dan dalam masa yg sama penting untuk penghasilan susu badan.

Jadi bila berpantang, tak mau minum air, ataupun kuantiti air dihadkan dah kenapa?

Air yang masuk melalui mulut tu akan diserap badan oleh sistem pencernaan. Apa kaitan antara minum air dengan faraj berlecak?

Artikel Menarik: [Mungkin Ramai Yang Cuba Menakut-Nakutkan Anda Tentang Sakit Bersalin, Jauhi Persekitaran Negatif]

Penjelasan yang diberikan oleh Dr Izzat ini sememangnya membantu para ibu untuk mengetahui kebaikan minum air masak dalam fasa berpantang. Jangan khuatir untuk minum air masak kerana ia langsung tidak berkait dengan rahim mengembang atau faraj berair kerana ia diserap oleh sistem pencernaan. inum