Memang menjadi trend ibu bapa memberikan anak-anak gadget sebagai hiburan dan peneman namun kesan gadget jika tidak dikawal akan memberikan kesan buruk kepada anak-anak yang masih kecil. Ketagih kepada gadget sesuatu yang amat membinmbangkan. Perkongsian daripada Dr.Taufiq boleh dijadikan iktibar buat ibu bapa diluar sana.

“Sedih Tengok Kanak-Kanak Main Handphone Masa Khutbah” Mak Ayah Perlu Jadi Leader Anak-Anak

Sedih saya bila nampak ramai kanak-kanak duk main handfon masa imam tengah khutbah tadi. Paling sedih bila nampak 3 orang kanak-kanak yang duduk dalam satu barisan saf dengan penuh khusyuk mengadap skrin henfon masing-masing tanpa pedulikan saya yang menjeling mereka.

Rasanya mereka tengah berlawan sesama sendiri dalam game tu kot! Ye, semasa khutbah jumaat sedang berlangsung! Ada juga di belakang saf sana ada anak anak yang main game sambil tunggu khutbah jumaat selesai.

“Sedih Tengok Kanak-Kanak Main Handphone Masa Khutbah” Mak Ayah Perlu Jadi Leader Anak-Anak

Benda ni dah jadi trend baru ke? Hilangkan bosan dengar khutbah dengan main game?

Sebak saya. Kenapa bagi anak anak yang belum ada self control yang matang bawa smartfon ke masjid? Dah la tengah khutbah jumaat tu. Anak anak kita ni dah la jarang dapat ‘sentuhan rohani’ di rumah. Sekurang kurangnya bagi la mereka peluang untuk dapatkan pengisian rohani tu di masjid tiap jumaat. Kosong anak kita tu nanti kalau hati dan rohaninya tak diisi!

IKLAN

“Aduh! Saya nak buat macam mana. Anak saya macam dah ketagih dah dengan henfon”

Allahu..wahai ayah..wahai ibu..Memang henfon ni boleh membuatkan anak anak kita ketagih. Dopamine dalam otak mereka akan meningkat. Mereka akan jadi enjoy dan rasa tenang.

Masalahnya, lama kelamaan mereka akan terperangkap dalam Dopamine Loop. Mereka jadi craving! Mereka nak lebih lagi. Bagi seminit, nak sejam. Bagi sejam nak sehari!

IKLAN

Sebab tu la tugas kita untuk bantu mereka kawal kemahuan mereka tu! Tu la kenapa mak ayah kena jadi LEADER kepada anak.

Mereka perlukan bimbingan kita. 
Mereka perlukan keputusan kita.
Mereka perlukan ketegasan kita.

Ini je saya nak pesan..

IKLAN

“Sedih Tengok Kanak-Kanak Main Handphone Masa Khutbah” Mak Ayah Perlu Jadi Leader Anak-Anak

“Jom tunjukkan kasih sayang kita dengan tak mengikut semua kemahuan anak kita Kita batasi kerana cinta. Kita batasi kerana kita taknak mereka binasa!”

p/s : Saya suka kongsi ilmu mendidik anak di Telegram saya. Klik je link ni untuk join ?
t.me/NotaTaufiqRazif

Sumber: Doktor Taufiq Razif

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI