Hati ibu mana yang tak risau saat dapat tahu anak yang dilahirkan sihat dan normal tiba-tiba disahkan mempunyai ketumbuhan dalam kepala sehingga perlu menjalani pembedahan segera.

Menurut ibu adik Muhammad Danish Raykarl, Noor Baizura Mohd Shariff, Danish bukan dari lahir lagi ada simptom ni. Semuanya berlaku tanpa dijangka.

Usia 11 bulan nampak kepala senget 

Pada mulanya Danish aktif macam kanak-kanak lain. Perkembangannya tiap bulan normal. Makan minum, aktif, lasak semua okay.  Sehinggalah masa umurnya 11 bulan, berubah sekelip mata., dan skrg dia setahun..

Ketika usianya 11bulan, nampak ada kelainan pada Danish. Kami perasan kepalanya senget sebelah kanan, lagi jelas kelihatan apabila dia sedang melihat televisyen. Tapi sengetnya tak berlarutan, ada masa dia ok.

Bukan setakat kami je perasan, orang luar pun tetap nampak kelainan pada Danish dan mereka bertanya kenapa kepala Danish senget. Apabila ramai yang bertanya sedemikian, saya dan suami tak sedap hati dan bawa ke klinik swasta.

IKLAN

Doktor di klinik cuma beritahu kemungkinan urat saraf pendek sebelah saintifik kepada (torticolis) teleng. Tapi apa pun doktor minta saya rujuk pada doktor pakar.

Ketumbuhan dalam kepala

Selepas itu saya dan suami bawa Danish ke doktor pakar hospital swasta. Masa tu doktor buat pemeriksaan secara lebih detail pada Danish dengan membuat ultrasound dan memasukkan kamera dalam hidung, telinga, mulut. Keputusannya okay tak ada apa-apa abnormal.

IKLAN

Tapi doktor pakar situ tetap tak puas hati, sebab dia nampak kelakuan Danish ni nampak sangat teleng dan mendongak masa menangis. Doktor minta untuk admit dan buat MRI. Hasil keputusan MRI baru nampak Danish ada ketumbuhan dan seterusnya doktor rujuk kes Danish ke Hospital Pakar Kanak-Kanak Children And Women Kuala Lumpur.

Selepas rujuk pada pihak pakar, doktor izinkan Danish discharge 12/12/20 dan diberi janji temu untuk pembedahan pada 28/12/20.

Seminggu selepas di rumah, pihak hospital telefon untuk tunda tarikh pembedahan Danish pada 11/1/2021..

Bagaimanapun tak sempat pada tarikh pembedahan, pada 24/12/20, hari Khamis jam 7.00 pagi, Danish di serang sawan kejang kaki dan tangan. Saya ke Hospital Alor Gajah dan Hospital Alor Gajah rujuk ke Hospital Melaka. Dari ICU Hospital Melaka, doktor buat ct scan di dapati ada air yang membengkak di kepala Danish. Itu yang menyebabkan dia sawan.

IKLAN

Danish di rujuk semula ke Hospital Kuala Lumpur untuk melakukan pembedahan segera mengeluarkan cecair yang membengkak di kepala Danish. Sekarang masih menunggu pembedahan untuk memasukkan shunt ke dalam kepala dia semula untuk salurkan air ke badannya kembali.

Untuk membuang ketumbuhan di kepalanya nanti, doktor akan menunggu selepas keadaan Danish kembali stabil.

Bagi yang ingin memberi sumbangan untuk meringankan beban keluarga adik Danish, boleh salurkan pada akaun 7616069081 (CIMB) NorBaizura Bt Mohd Shariff.

Semoga adik Danish kembali sihat seperti sedia kala. Harapan ibunya Danish walaupun tak dapat memberi sumbangan, doa orang ramai pun sangat-sangat dihargai untuk memberi kekuatan pada Danish.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)