Apabila plasenta anda berpisah daripada rahim semasa proses kelahiran, tahap hormon progesteron dalam tubuh anda akan ketara menurun, seterusnya menyebabkan pengeluaran kolostrum dan susu badan.

Bayi baru lahir akan menerima kolostrum sebagai susu awal dalam tubuh ibu. 2 hingga 4 hari kemudian, susu badan anda akan ada dan menjadi cecair pertama.

“Akan tetapi, bagaimana jika pengeluaran susu badan saya terlalu sedikit untuk bayi?” – kebanyakan ibu bertanyakan mengenai soalan ini.

Artikel ini menyediakan anda punca paling lazim yang menyebabkan kekurangan penghasilan susu badan selepas bersalin.

Faktor berkemungkinan tiada susu badan selepas bersalin

1. Faktor kelahiran

IKLAN
 •  Pendedahan kepada tekanan kerap dan berpanjangan: Lebihan hormon stres yang dibebaskan sebelum dan semasa kelahiran disebabkan oleh kesukaran untuk bersalin atau penggunaan forseps atau C-sections boleh menyebabkan penurunan dramatik kuantiti susu ibu dan mengelakkan susu badan daripada keluar.
 • Kehilangan darah yang banyak: Lelehan darah bersalin disebabkan keadaan kesihatan seperti pendarahan postpartum atau sindrom Sheehan syndrome boleh menyekat kemampuan otak untuk mengawal hormon laktasi.
 • Plasenta atau tisu plasenta halus terlekat: Jika plasenta terlekat dalam badan anda, paras progesteron tidak akan menurun. Maka, tiada isyarat susu awal dihantar kepada otak.
 • Salah jajaran vertebra tulang belakang.
 • Kelahiran pramatang: Jika bayi anda lahir sebelum tarikh jangkaan bersalin, tisu kalendar anda belum cukup matang untuk memulakan pengeluaran susu.
 • Penggunaan ubat penahan sakit.
 • Bayi berat semasa lahir.

2. Keadaan perubatan

Keadaan kesihatan ibu juga menjadi penyumbang besar kepada kuantiti dan kualiti pengeluaran susu selepas bersalin:

 • Diabetes: Ibu yang mengalami diabetes tetap atau diabetes sementara semasa hamil (atau diabetes gestasi) boleh menjejaskan pengeluaran susu ibu.

Ini kerana penyusuan susu ibu amat bergantung kepada paras insulin. Ibu yang mengalami sebarang bentuk diabetes bermakna anda tidak boleh mengawal paras insulin anda, menyebabkan tubuh anda tidak mampu untuk mengawal pengeluaran susu badan.

 • Terlebih berat badan atau obesiti: Sama ada ia disebabkan gangguan metabolisma yang wujud sebelum hamil (seperti hyperthyroidism) atau disebabkan gaya hidup, ibu pasti berisiko tinggi mengalami kekurangan prolaktin jika bacaan BMI sebelum hamil adalah melebihi 26.
 • Sista lutein teka ovari gestasi: Ini merupakan keadaan luar biasa di mana tubuh menghasilkan jumlah testosteron berlebihan yang boleh menumpaskan pengeluaran susu yang betul semasa tempoh selepas kelahiran.

Bagaimanapun, paras testosteron akan beransur berkurangan selepas 3 hingga 4 minggu dan susu badan akan mula keluar apabila paras testosteron menurun kepada sekitar 300 mg/dL.

Dapatkan Bees Talk Pure Honey Value Set

IKLAN
Bees Talk Pure Honey Value Set

 

3. Pengurusan penyusuan

Penting untuk setiap ibu untuk mula memerah susu menggunakan tangan dalam tempoh beberapa jam terawal selepas kelahiran, untuk merangsang pengeluaran susu dan mencegah pembengkakan payudara (akibat susu penuh).

IKLAN

Pembengkakan payudara adalah keadaan yang boleh menjurus kepada kekurangan susu badan.

4. Faktor lain yang berpotensi

 • Pengunaan ubat tertentu semasa kehamilan dan kelahiran berkait dengan pengurangan pengeluaran susu.
 • Risiko penghasilan susu terbantut akan meningkat seiring dengan usia ibu.

Kredit: Hello Doktor

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Pa&Ma BF VIP Eksklusif mengalu-alukan ibu yang sedang hamil dan menyusu anak mendaftar sebagai peserta. Harga promosi pendaftaran peserta hanya RM20 sahaja. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

(Followers Pa&Ma jom rileks jap, klik link ni! https://bit.ly/3fRSN23)