Berdepan dengan masalah anak yang mengalami ekzema sememangnya bukan mudah. Ibu mana yang sanggup melihat anak kecilnya menangis, tergaru-garu kala kulit di mukanya berdarah luka. Payah. Namun kenyataan inilah yang terpaksa dilalui oleh ibu-ibu yang mengalami anak ekzema kronik. Hati harus kental dan dalam masa yang sama perlu sentiasa berusaha untuk memulihkan masalah anak.

Inilah yang dilalui oleh ibu ini, Puan Widyana Ali. Perkongsian mengenai kisah anak kecilnya, Saeed yang mengalami ekzema kronik ini seharusnya menjadi inspirasi untuk ibu diluar sana agar terus menjadi kuat demi melawan masalah anak.

 

Cuba Steroid Untuk Saeed

Alhamdulillah eczema Saeed dah sembuh sepenuhnya pada bulan Februari tahun ni, selepas lebih setahun menderita. Mula naik eczema masa umur 2 bulan.

Kami jumpa beberapa doktor pakar kulit. Macam-macam ubat dah cuba. Sanggup habis banyak duit untuk Saeed.

Setiap doktor pakar tak sama, Doctor B kata tak elok jenis steroid yang Doctor A bagi sebelum ni. Macam-macam pandangan kami dapat.

Gambar pertama dan kedua tu masa eczema tengah naik teruk. Seluruh badan Saeed jadi gatal. Berlaku selepas kami ambil keputusan untuk hentikan ubat steroid secara beransur-ansur.

Ubat steroid yang kami dapat dari doktor pakar, mula-mula berkesan untuk buatkan kulit Saeed halus mulus, tapi lama-lama makin kurang effect. Kena tambah kekuatan steroid tu baru berkesan balik. Ubat steroid memang ada banyak level.

Saya ada terbaca kisah pengidap eczema Puan Mahada, bukan nama sebenar, yang dah guna ubat steroid dalam tempoh masa bertahun-tahun, hingga ke tahap steroid paling tinggi. Dah tak lut guna ubat steroid kat eczema dia.

Kemudian doktor cakap eczema Puan Mahada dah tak boleh sembuh. Sedih bila dengar macam tu, tapi dia tak putus asa, dia berhenti steroid dan guna kaedah pemakanan. Alhamdulillah sembuh setelah betul-betul jaga pemakanan.

Bila baca kisah orang sembuh eczema dengan jaga pemakanan, saya bertekad untuk guna kaedah yang sama. Banyak artikel-artikel pemakanan yang saya baca, sangat banyak.

Hampir setiap hari saya baca pelbagai artikel.

Walaupun saya jumpa banyak “mazhab” pemakanan tapi saya fokus dengan satu mazhab. Boleh baca di fb personal saya pasal cara pemakanan yang diamalkan. Saya banyak share tahun lepas.

Melalui posting lamanya, Puan Widyana berkongsi tip ringkasnya.

Kita ubah balik pemakanan. Tinggalkan makanan penyebab keradangan. Tinggalkan gula, air manis, makanan manis, processed food. Banyakkan makan keledek dan pisang. 

Pisang memang bagus untuk struktur kulit. Memang nampak menggaru tapi makin lama makin baik. 

Makanan kena untuk setiap fasa. Kena tengok keadaan kulit. Fasa eczema keluar air bisa, flare dan berdarah, fasa tumbuh kulit baru. Selepas 5 bulan jaga pemakanan secara serius, eczema Saeed sembuh alhamdulillah.

Sampai sekarang Saeed masih full breastfeed. Jadi apa yang saya makan, Saeed terima masuk dalam perut melalui susu. Banyak hikmah yang kami dapat dari ujian eczema Saeed. Dapat banyak ilmu dan pengalaman. Alhamdulillah ‘alaa kulli haal.

Semoga Allah mudahkan urusan semua pengidap eczema dan dapat sembuh secepat mungkin.