Semasa dilahirkan bayi ini tiada sebarang tanda, namun seminggu selepas dilahirkan timbul tanda merah pada dahi sebelah kiri. Sekali imbas seperti satu titik kecil, namun tak disangka-sangka ia rupaya salur darah yang membentuk tumor bukan kanser iaitu hemangioma.

Perkongsian Puan Liyana Dhabitah tentang apa yang terjadi kepada anak pertamanya yang dilahirkan pada 22 Januari lalu membuka mata para ibu agar tidak mengambil lewa setiap tanda yang wujud pada tubuh bayi baru lahir.

Perkongsian ibu ini menerima 1,500 reaksi dan ramai beranggapan informasi yang dikongsikan ini membuka mata dan bermanfaat bagi memberikan kesedaran tentang hemangioma.

Liyana yang dihubungi Pa&Ma berkata selepas bersalin dia membawa bayi ke sebuah klinik dan mungkin klinik berkenaan tidak biasa dengan hemangioma. Hati ibu rasa cuak lihat kelainan, semakin hari titik berkenaan makin membesar dan pekat warna merahnya.

“Memang ada saya mengadu kepada suami yang berada di Kuala Lumpur manakala saya berpantang di kampung. Suami  cadang lepas habis pantang baru nak mintak refer letter dari klinik kesihatan asal.  Tapi tergerak hati nak balik pntang sekejap kat Luala Lumpur masa baby 3 miggu Masa tu bby tak berak 5hari. Saya dan suami memang apa apa sikit cari doktor. Pasal anak memang kami tak tggu lama.

KE KLINIK ANAK TAK BUANG AIR BESAR, DOKTOR PERASAN ADA HEMANGIOMA

“Doktor yang merawat anak sayalah yang alert saya pasal hemangioma ni. Hemangioma di sini sgt meluas pengetahuan pengamal perubatan sini compare dgn kampung saya. Mmg mereka familiar.

“Masa kat rumah lps smggu lahir baru muncul Yg tegur dan tnya cuma nurse klinik desa yg melawat. Mereka kurang familiar dgn bahaya tanda lahir merah ni. Sy ckp ruam mereka iyakan sahaja seabb memang kecil sangat macam gigit nyamuk pun ada mulanya.

MULA MENCARI INFO MENGENAI HEMANGIOMA

“Waktu saya tau sepatutnya kena follow up pakar dan nama tanda lahir tu hemangioma, sebelum temujanji saya dan suami study pasal ni. Kami baca segala article research tentang hemangioma. Banyak jumpa yang English sebab perubatan hemangioma lebih lama dan lebih meluas kat luar negara.

“Memang risau sebab baca ia adalah disebabkan  kelainan pada salur darah. Hemangioma mmg biasa terjadi dalam kalangan kanak kanak, cuma di malaysia jrg dibincangkan. Mmg risau sangat sebab saya pun tak tahu hemangioma anak sy ni jenis aktif atau pasif. Memang baru 1cm tp semakin besar.

SEMASA LAHIR WAJAH BERSIH TANPA SEBARANG TANDA

Salam ibu ibu semua. Harini saya nak share awareness mengenai tanda lahir berwarna merah. Saya pertama kali menjadi ibu pada 22/1/2019 kepada seorang bayi lelaki yg lahir dgn wajah bersih tanpa sbrg tanda lahir.

SELEPAS SEMINGGU ADA TITIK ATAS KENING SEPERTI GIGITAN NYAMUK

Selepas semiggu ada satu dot (titik) warna merah kat dahi, atas kening dia mcm kesan gigitan nyamuk, kecik sgt. Saya igt kena gigit nyamuk tak pon ruam. Makin hari mkin besar. Saya pantang kat kmpg. Nurse yg melawat pon ingat ruam.

KE KLINIK UNTUK TUJUAN LAIN, DOKTOR PERASAN ANAK ADA HEMANGIOMA

Tergerak hati nak balik KL lps 3 mggu usia baby. Masa kat sini saya dok rungsing baby tak berak 5hari so bwk ke klinik pakar kanak kanak untuk meleraikan kerunsingan. Biasa la first mom bnyk kemusykilan.

Kebetulan doktor incharge hari tu pakar. Dia ckp klw fully breastfeeding baby tak berak smggu pon takpa. ?Pastu dia tanya sambil belek dahi baby, “dah refer hospital ke tanda lahir ni”? .. lahhh kena refer hospital??????

BAHAYA KALAU TERJADI DEKAT MATA, MULUT, TELINGA & ORGAN DALAMAN

Doktor bgtau tanda lahir tu nama HEMANGIOMA. Tanda lahir ni boleh jd tak bahaya dan tak memerlukan rawatan bergantung pada lokasi tanda lahir,size dan tahap keaktifan. Sgt bahaya klw naik kat tempat yg hampir dgn mata mcm baby saya,mulut,telinga,malah ada kes yg naik kat organ dalaman.

KALAU ADA, RUJUK HOSPITAL SEGERA

Sebab tu la kena refer pakar hospital. Nampak ja ada tnda, tak kisah la apa size dan warna pon. Saya nasihat kan sila mintak surat rujukan dr KK tempat checkup anak terus refer dgn hospital. Jgn dgr ckp org skliling ala takpa nt hilang sendiri ka apa. Anak kita tggungjwb kita. Anak saya skrg on ubat dr usia 3bulan,skrg dia dah 6bulan.

AWAS KALAU TERCAKAR, BOLEH AKIBATKAN PENDARAHAN TERUK

Kena continue ubat smpai laa doktor puas hati dgn tahap pengecutan hemangioma dia. Kena bwk check up hospital untuk monitor progress. InsyaAllah bila dah sepenuhnya hilang nt warna merah akan jd warna kulit. Jgn tggu smpai dah membenjol baru nak rawat. Bahaya ya klw anak dah start cakar kwsn merah tu. Boleh bleeding teruk sbb merah tu adalah salur darah! Boleh google skrg apa itu HEMANGIOMA.

Sumber: Liyana Dhabitah